• Посилання скопійовано

Суть справи

Вигодоодержувачі та боротьба з корупцією
Під тиском втомленого розмахом корупції суспільства неповороткий державний механізм нарешті заворушився і видав низку законів, покликаних позбавити державу від цього лиха. Розгляньмо два з них: закони №1700 та №1701.

Посадові особи і трудові відносини
Законом від 13.05.2014 р. №1255-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» (див. «ДК» №24/2014, коментар «ДК»), що набрав чинності з 1 червня, внесено низку змін до господарського та трудового законодавства, які передбачили можливість звільнення посадових осіб без будь-яких пояснень із виплатою вихідної допомоги, а також підвищили їхню матеріальну відповідальність. Щодо цих змін уже сьогодні на практиці виникають запитання. Розгляньмо їх докладніше.

Звіт про пільги
У випадках, передбачених податковим та митним законодавством, платники податків звільняються від обов'язку нарахування та сплати податку і збору або сплачують у меншому розмірі. Таке звільнення та нарахування за меншою ставкою за своєю суттю є податковою пільгою. СГ, який скористався податковою пільгою, повинен вести облік сум податків та зборів, не сплачених до бюджету, та зобов'язаний подавати контролюючому органу відповідний звіт (пп. 16.1.6 ПКУ). Наголосимо на моментах, які є важливими для бухгалтерів.

Акт звірки і зустрічні вимоги
Наше підприємство має заборгованість перед іншим за поставлений товар. Наш контрагент надіслав нам акт звірки, в якому зазначив, що цим актом підтверджується наша заборгованість і водночас він свідчить про зарахування зустрічних вимог за іншим договором. Нас ця ситуація не влаштовує, адже ми хочемо одержати гроші, які нам заборгував наш контрагент, та згодні розрахуватися за поставлений товар. Чи можна актом звірки зарахувати зустрічні вимоги госпсуб'єктів? Чи зможемо ми чогось домогтися через суд?

Валютні депозити і проценти за ними
Ще нещодавно акумулювання вільних коштів суб'єктів господарювання (далі — СГ) в іноземній валюті та навіть у дорогоцінних металах рекламувалося банками як надійний захист від інфляції та спосіб заробити певні доходи за рахунок зростання валютних курсів. Але нині, за умов коли держава намагається втримати курс гривні до іноземних валют, власники валютних депозитів повинні бути готові до будь-яких дій держави.

Передача авто учаснику АТО
З нашого підприємства мобілізували кількох працівників. На передовій потрібен транспорт для доставки провіанту, пального, медикаментів, перевезення особового складу. У нас на підприємстві є старенький, але надійний мікроавтобус. Хочемо його передати нашому працівнику, який перебуває в зоні АТО, у користування на період проведення АТО. Після цього ми отримаємо його назад і надалі його застосовуватимемо за призначенням. Як оподатковуються такі операції?

Втрата документів і податкова перевірка
Податкові органи прийшли на планову виїзну перевірку, проте документів надати ми їм не можемо. Незадовго до планової перевірки змінився керівник, і колишній не передав (відмовився передавати) новому керівникові документи фінансово-господарської діяльності. Податківці відмовляються надавати нам строк у 90 днів, хоча ми написали листа з описом ситуації. Вони складають акт відмови від перевірки, де вказують на факт відмови надати документи. Чи є правомірними дії перевіряльників? Як вийти з цієї ситуації?

До змісту номеру