• Посилання скопійовано

Зарплата — праворуч, усе інше — ліворуч

З 2 серпня 2014 р. внесено чергові зміни до правил оподаткування процентів на банківські рахунки фізичних осіб. Нагадуємо, що вже з 01.07.2014 р. проценти на зарплату, пенсії, стипендії та інші соціальні виплати не оподатковуються ПДФО, тимчасом як проценти, нараховані на поточні та депозитні рахунки, — оподатковуються. Розгляньмо, як НБУ намагається виокремити ці види процентів.

На соціальний-несоціальний — розрахуйсь!

Останнім часом законотворці намагаються встановити правила оподаткування процентів, що нараховуються на банківські рахунки. На сьогодні правила оподаткування цих доходів фізосіб встановлено Законом №1588. По-перше, пунктом 2 розділу ІІІ Закону №1588 встановлено, що ПДФО, вже утриманий з процентів, нарахованих на поточний або депозитний банківський рахунок з 01.07.2014 р. до 02.08.2014 р., анулюється і не сплачується до бюджету. Отже, фактичне оподаткування таких доходів розпочинається з 02.08.2014 р. — завдяки змінам, внесеним Законом №1588 до пп. 164.2.8 ПКУ. Так, з 2 серпня 2014 р. дохід у вигляді процентів (пп. 14.1.206 ПКУ) включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізосіб — платників ПДФО.

По-друге, не всі проценти, нараховані за банківськими рахунками фізособам, оподатковуються ПДФО. Ще з 01.07.2014 р. до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включалися доходи у вигляді процентів на поточні банківські рахунки, за якими на користь фізосіб здійснювалися виключно виплати стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат. А з 02.08.2014 р. до них приєдналися і банківські рахунки, на які здійснюються на користь фізосіб виключно виплати заробітної плати (див. пп. 165.1.41 ПКУ).

Ознаки таких рахунків визначаються НБУ. НБУ у Постанові №499 вніс відповідні зміни до Інструкції №492, які діють з 22.08.2014 р. Новим п. 6.9 Інструкції №492 встановлено, що банк повинен відкривати для зарахування виключно заробітної плати, стипендії, пенсії, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат фізособам окремі поточні рахунки або використовувати раніше відкритий з цією метою рахунок. Постанова №499 також зобов'язує банки визначити додатковий параметр до аналітичного рахунка, який використовується для обліку коштів на окремому поточному рахунку фізособи.

Простіше кажучи, фізособи тепер повинні мати окремий поточний рахунок для зарплати, стипендії, пенсії, інших соціальних виплат, на залишок коштів на якому можуть нараховуватися проценти1. Такий рахунок повинен мати особливу ознаку, яка або встановлюється банком під час відкриття нового рахунка, або присвоюється раніше відкритому рахунку.

При відкритті нового рахунка клієнт зобов'язаний у заяві про відкриття поточного рахунка2 у рядку «Додаткова інформація» зазначити, що рахунок відкривається для зарахування заробітної плати, стипендії, пенсії, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат. Якщо ж клієнт банку вже використовує певний рахунок для отримання таких виплат, то сторонам — клієнту і банку — слід укласти додатковий договір до договору банківського рахунка і там визначити відповідну ознаку такого рахунка (відповідно до одного виду зарахувань, яке надалі і здійснюватиметься за таким рахунком). Банки можуть відкривати додаткові субрахунки до тих електронних платіжних засобів (тобто банківських карток), які раніше використовувалися клієнтами для операцій із зарплатним рахунком.

1 Щодо зарплати це може бути і рахунок, відкритий роботодавцем такої фізособи у межах так званих зарплатних проектів.

2 За формою додатка 5 до Інструкції №492.

Нічого, крім зарплати

Усе це робиться для того, щоб відокремити неоподатковувані проценти, які нараховуються на рахунки, на які здійснюються виключно виплати, передбачені новою редакцією пп. 165.1.41 ПКУ, від оподатковуваних процентів, які нараховуються на решту поточних рахунків фізосіб. Законотворці обрали найпростіший для себе шлях — виокремити поточні рахунки фізосіб за ознакою виду надходжень та фактично змусити їх використовувати кілька поточних рахунків (а отже, і банківських карток), замість того щоб вести окремий розрахунок процентів на окремі види надходжень, але на єдиному поточному рахунку фізособи.

Чи можна виплачувати працівникові виплати на відрядження, підзвітні суми, виплати за цивільно-правовими договорами, компенсацію за використання інструментів або автомобіля, орендні платежі, фінансову допомогу та інші виплати на зарплатний рахунок? Відповідь, на жаль, буде негативною, адже у п. 6.9 Інструкції №492 зазначено, що окремий зарплатний банківський рахунок призначається виключно для зарахування зарплати. Будь-які незарплатні виплати доведеться перераховувати на інші поточні рахунки, що належать таким працівникам.

Але є й деякі винятки з цього правила. НБУ в листі від 01.10.2014 р. №25-110/55892 (див. «ДК» №42/2014) зазначає, що на окремий рахунок можуть бути зараховані, крім заробітної плати, стипендії, пенсії, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат, такі кошти: кошти, що раніше були помилково (надміру) перераховані з цього окремого рахунка, та кошти за повернені товари чи неотримані послуги, плату за які було здійснено з цього окремого рахунка за допомогою електронного платіжного засобу. НБУ подбав про те, щоб проценти на кошти, які були помилково або надміру перераховані з окремого рахунка та згодом повернуті на цей рахунок, не підпадали під оподаткування, і дозволив повернення таких коштів на окремий рахунок.

Другий виняток ґрунтується на визначенні розрахункової операції (ст. 2 Закону про РРО), яке передбачає повернення коштів за повернені товари чи неотримані послуги на той банківський рахунок, з якого такі товари або послуги були оплачені за допомогою банківської платіжної картки.

ДФСУ в листі від 25.09.2014 р. №3933/6/99-99-17-03-03-15 (див. «ДК» №42/2014) наголосила, що у тому разі, якщо на окремий рахунок надійдуть інші доходи, ніж ті, що були визначені у пп. 165.1.41 ПКУ, проценти на такі кошти оподатковуються у загальному порядку згідно з п. 170.4 ПКУ.

Нормативна база

  • Закон №1588 — Закон України від 04.07.2014 р. №1588-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів».
  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Постанова №499 — Постанова НБУ від 18.08.2014 р. №499 «Про внесення зміни до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах».
  • Інструкція №492 — Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою НБУ від 12.11.2003 р. №492.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру