• Посилання скопійовано

Що нового

Врегульовано окремі питання здійснення банками операцій з купівлі інвалюти

! Банкам

Нацбанк дозволив уповноваженим банкам у разі недотримання вимог щодо порядку формування та зберігання обов'язкових резервів за відповідний звітний період резервування здійснювати власні операції з купівлі інвалюти виключно для забезпечення валютно-обмінних операцій.

Постанова Національного банку України від 09.10.2014 р. №647 чинна з 09.10.2014 р.


Нацбанк вніс зміни до валютної звітності

! Фінустановам

Нацбанк вніс зміни до Положення про валютний контроль. Змінами уточнено, що перекрученням звітності про валютні операції є також допущення помилки в кількісному показнику, якщо така помилка призвела до зміни розміру цього показника на 5 і більше відсотків, але не менш ніж на суму, еквівалентну 150000 грн (доти — 25000 грн).

Крім цього, внесено зміни до Положення про порядок проведення виїзних, невиїзних (камеральних) перевірок щодо дотримання банками, іншими фінустановами, національним оператором поштового зв'язку вимог валютного законодавства України та перевірок пунктів обміну інвалюти на території України. Зокрема, встановлено, що уповноважені працівники Департаменту контролю, методології та ліцензування валютних операцій, структурних підрозділів територіальних управлінь Нацбанку під час перевірок мають право надавати в акті виїзної перевірки рекомендації банку (фінансовій установі) щодо вдосконалення процедур внутрішнього контролю валютних операцій для зменшення ризиків допущення порушень валютного законодавства.

Також уточнено перелік підстав для проведення позапланових виїзних або невиїзних перевірок.

Постанова Національного банку України від 07.10.2014 р. №637 чинна з 10.10.2014 р.


Військовий збір та ПДФО з процентів: як звітувати за ІІІ квартал 2014 року?

! Податковим агентам з ПДФО

Головне управління Міндоходів у Львівській області повідомляє, що згідно з прийнятими змінами до Податкового кодексу України починаючи з 01.08.2014 р. податковий агент (банк, кредитна спілка) при нарахуванні на користь платника податку процентів, зазначених у пп. 170.4.1 ПКУ, в податковому розрахунку за формою №1ДФ має відображати загальну суму нарахованих у звітному періоді доходів і загальну суму утриманого з них податку.

Також з 03.08.2014 р. запроваджено військовий збір. Утримані суми цього збору слід зазначити в податковому розрахунку за формою №1ДФ за ІІІ кв. 2014 р.

На сьогодні Державною фіскальною службою України розроблено та направлено до Міністерства фінансів України проект форми податкового розрахунку, який передбачає відображення податковим агентом загальної суми доходу, з якого утримано військовий збір за звітний період, без відображення персоніфікованих даних фізичних осіб — платників військового збору.

До набрання чинності змінами до цієї форми податкові інспекції приймають форму №1ДФ, яка затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 21 січня 2014 року №49.

Однак, після прийняття нової форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ), податкові агенти зобов'язані будуть за новою формою подати новий звітний (уточнюючий) податковий розрахунок за ІІІ квартал 2014 року лише із заповненням загальної суми нарахованих у звітному періоді доходів у вигляді процентів та доходів, із яких утримується військовий збір, і загальної суми утриманого з них податку.

За матеріалами порталу ДФСУ у Львівській області


Нерезидент може вносити на банківський рахунок резидента готівкову інвалюту

! СПД

ДФСУ зазначила, що уповноважений банк може приймати від повноважного представника нерезидента — СПД до каси готівкову вільно конвертовану іноземну валюту в сумі, що не перевищує 10000 доларів, або еквівалент цієї суми в іншій вільно конвертованій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на день здійснення операції. Такі кошти банк приймає для подальшого зарахування на поточний рахунок в іноземній валюті резидента — суб'єкта підприємницької діяльності (через розподільчий рахунок). Такі операції здійснюють за наявності таких документів:

1) експортного договору резидента — суб'єкта підприємницької діяльності;

2) оригіналу митної декларації або довідки про зняття повноважним представником нерезидента — суб'єкта підприємницької діяльності готівкової іноземної валюти з картрахунка нерезидента;

3) документа, що підтверджує повноваження, надані представнику нерезидента — суб'єкта підприємницької діяльності, на оплату договору готівковою вільно конвертованою іноземною валютою. Копія документа залишається в уповноваженому банку;

4) копії сторінок паспортного документа повноважного представника нерезидента — суб'єкта підприємницької діяльності (що містять фото, прізвище та ім'я, інформацію про дату видачі й орган, що його видав), які залишаються в уповноваженому банку.

Роз'яснення ДФСУ від 09.10.2014 р.


Товари із сертифікатом «У-1» проходять митницю без мит

! СГ, які працюють із Кримом

ДФСУ повідомила, що товари, які відповідають критеріям повністю вироблених, достатньо перероблених чи ввезені на митну територію України та випущені для вільного обігу на тимчасово окупованій території України, вважаються товарами походженням з України та вільно переміщуються на іншу територію України без застосування будь-якого мита, за умови подання сертифіката про походження товару з України, що видається торгово-промисловими палатами на іншій території України.

Торгово-промислова палата України листом від 02.10.2014 р. №3482/11.1.0-8 поінформувала, що для підтвердження походження товарів з ВЕЗ «Крим» буде видаватися сертифікат про походження товару форми «У-1».

Такі сертифікати будуть засвідчуватися печатками та підписами уповноважених осіб торгово-промислових палат України.

До внесення змін до Класифікатора документів для сертифіката про походження товару форми «У-1» слід використовувати код документа «7015».

Лист ДФСУ від 07.10.2014 р. №6547/7/99-99-25-02-08-17


Податківці нагадали, які товари належать до підакцизних

! Платникам акцизного податку

ДФСУ нагадала, що до підакцизних товарів належать:

— спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;

— тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;

— нафтопродукти, скраплений газ;

— автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли.

При цьому платниками акцизного податку є, зокрема:

— особа, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини;

— особа — суб'єкт господарювання, яка ввозить підакцизні товари (продукцію) на митну територію України;

— фізична особа — резидент або нерезидент, яка ввозить підакцизні товари (продукцію) на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню, відповідно до митного законодавства;

— особа, на яку покладається дотримання вимог митних режимів, що передбачають звільнення від оподаткування, у разі порушення таких вимог;

— особа, на яку покладається виконання умов щодо цільового використання підакцизних товарів (продукції), на які встановлено ставку податку 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту, 0 євро за 1000 кг нафтопродуктів у разі порушення таких умов;

— замовники, за дорученням яких виробляються підакцизні товари (продукція) з давальницької сировини, сплачують податок виробнику.

Роз'яснення ДФСУ від 06.10.2014 р.


Заявка-розрахунок для отримання акцизних марок подається до 10-го числа

! Виробникам та імпортерам алкоголю і тютюну

Кабмін вніс зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Змінами, зокрема, уточнено, що підприємства — виробники та імпортери алкогольних напоїв і тютюнових виробів для задоволення через 2 місяці потреби в марках акцизного податку подають територіальному органу ДФС попередню заявку-розрахунок про потребу в марках за їх видами, платіжний документ на перерахування плати за марки з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення та звіт про використання марок, придбаних у попередньому місяці, щомісяця до 10-го числа.

При цьому до 20-го числа місяця, в якому подано заявку-розрахунок, покупці марок мають право здійснити корегування в бік збільшення не більш як на 40% кількості та видів марок шляхом подання додаткової попередньої заявки-розрахунку.

Крім того, внесено зміни до Постанови Кабміну від 25.06.2001 р. №702 «Про порядок використання коштів, отриманих органами державної влади від надання ними послуг відповідно до законодавства, та їх розміри».

Постанова Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 р. №499 чинна з 14.10.2014 р.


Нюанси формування податкових витрат підприємств: роз'яснюють податківці

! Платникам податку на прибуток

Міндоходів зазначило:

1) якщо витрати на оплату винагород посередникам можна розподілити на окремі об'єкти запасів, такі витрати включаються до собівартості таких запасів;

2) щодо погашення боржником заборгованості перед поручителем за товари, то така виплата на користь поручителя не відображається у складі витрат у податковому обліку платника податку. Сума винагороди за договором поруки враховується у податковому обліку у складі собівартості відповідних запасів. У разі придбання основних засобів сума винагороди за договором поруки включається до складу інших витрат;

3) до складу витрат покупця не включається сума неустойки за несвоєчасне погашення боргу перед поручителем за договором поруки;

4) витрати на сертифікацію імпортованої продукції відносять до собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг у складі загальновиробничих витрат.

Лист Міндоходів від 30.05.2014 р. №10316/5/99-99-19-02-02-16


Звільнення жінок, які мають пільги: що варто врахувати роботодавцю?

! Роботодавцям

Мінсоцполітики нагадало, що у разі звільнення після закінчення строкового трудового договору:

— вагітних жінок;

— жінок, які мають дітей віком до трьох років;

— одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитину-інваліда,

обов'язком власника або уповноваженого ним органу є їх працевлаштування.

На період працевлаштування за цими жінками зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

Лист Мінсоцполітики від 10.09.2014 р. №143/06/187-14


Узагальнено питання оскарження наказів на проведення перевірок

! Платникам податків

За результатами узагальнення судової практики ВАСУ та ВСУ з питань оскарження наказів на проведення перевірок, актів перевірок, а також впливу процедурних порушень, допущених під час проведення перевірок платників податків, ДФС повідомила таке.

На думку ВАСУ, прийняття наказу про проведення перевірки на порушення визначеної ПКУ процедури проведення та/або призначення перевірок є підставою для його скасування.

Викладення в акті відомостей, отриманих за результатами перевірки фінансово-господарської діяльності платника податків, не може розглядатися як поширення недостовірної інформації, а отже, позови платників податків про спростування недостовірної інформації та відкликання зазначених актів задоволенню не підлягають.

Платник податків, який вважає порушеними порядок та підстави призначення податкової перевірки щодо нього, має захищати свої права шляхом недопуску посадових осіб контролюючого органу до такої перевірки. Якщо ж допуск до проведення перевірки відбувся, надалі предметом розгляду в суді має бути лише суть виявлених порушень податкового та іншого законодавства, дотримання якого контролюється контролюючими органами.

Сам по собі факт скасування наказу на проведення невиїзної перевірки після фактичного її проведення не може бути достатньою підставою для скасування податкових повідомлень-рішень за умов доведеності фактів порушень податкового законодавства особою, що перевіряється.

Лист ДФСУ від 12.09.2014 р. №4352/7/99-99-10-02-02-17


Податківці про електронні перевірки суб'єктів господарювання

! СГД

Міністерство доходів і зборів розглянуло питання щодо нормативного визначення поняття «суб'єкти мікро-, малого та середнього бізнесу» та повідомляє.

Документальні невиїзні позапланові електронні перевірки проводяться щодо платників податків, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, — з 1 січня 2014 року; суб'єктів господарювання мікро-, малого та середнього бізнесу — з 1 січня 2015 року; інших платників податків — з 1 січня 2016 року.

ПКУ не встановлено визначення понять мікро-, малого і середнього бізнесу (підприємництва) та критеріїв такого розподілу платників податків.

Суб'єкти господарювання залежно від кількості працюючих та доходів від будь-якої діяльності за рік можуть належати до суб'єктів малого підприємництва, у тому числі до суб'єктів мікропідприємництва, середнього або великого підприємництва.

Отже, вищезазначені норми стосуються суб'єктів господарювання мікро-, малого, середнього підприємництва.

Лист Міндоходів від 29.05.2014 р. №10244/5/99-99-22-02-05-16


Власники нерухомості у Криму сплачують податок за місцем свого перебування

! Власникам нерухомості у Криму

ДФСУ рекомендує юрособам — власникам нерухомості на території АР Крим та м. Севастополя до остаточного врегулювання питання сплати місцевих податків до цих регіонів подавати податкові декларації та сплачувати податок на нерухомість до місцевого бюджету за місцем свого перебування.

З інформацією про рахунки та банківські реквізити для перерахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, можна ознайомитися у районних ДПІ або на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби.

Лист ДФСУ від 20.08.2014 р. №2108/6/99-99-17-04-15


Затверджено форми держстатспостережень щодо діяльності підприємств

! Юрособам

Держстат затвердив форми державних статистичних спостережень щодо діяльності підприємств, а саме:

— №1-підприємництво (річна) «Структурне обстеження підприємства»;

— №1-підприємництво (коротка) (річна) «Структурне обстеження підприємства».

Затверджені форми поширюються на юридичних осіб та вводяться в дію зі звіту за 2014 рік.

Наказ Держстату від 29.09.2014 р. №273 чинний з 29.09.2014 р.


Змінено Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів

! Забудовникам

Кабмін вніс зміни до Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів.

Порядком визначено: якщо згідно з будівельним паспортом передбачено будівництво декількох об'єктів, кожен із них може бути прийнятий в експлуатацію окремо.

Крім того, передбачено, що у разі коли будівельні роботи виконувалися на підставі повідомлення про початок їх виконання, замовник (його уповноважена особа) повинен подати до Інспекції два примірники декларації за формою, затвердженою зазначеною вище постановою.

Постанова Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 р. №512 чинна з 14.10.2014 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру