• Посилання скопійовано

Суть справи

Зарплата — праворуч, усе інше — ліворуч
З 2 серпня 2014 р. внесено чергові зміни до правил оподаткування процентів на банківські рахунки фізичних осіб. Нагадуємо, що вже з 01.07.2014 р. проценти на зарплату, пенсії, стипендії та інші соціальні виплати не оподатковуються ПДФО, тимчасом як проценти, нараховані на поточні та депозитні рахунки, — оподатковуються. Розгляньмо, як НБУ намагається виокремити ці види процентів.

НБУ стабілізує курс…
Нацбанк знову регулює операції в іноземній валюті з метою стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків. Постановою №626 (див. «ДК» №42/2014) означено, що обмеження щодо продажу одній особі та видачі з поточних та депозитних рахунків тепер стосується і банківських металів. Також НБУ скоротив перелік операцій в іноземній валюті, проведення яких заборонено.

Вода і податки
У зв'язку зі значним підвищенням плати за міську централізовану воду керівництво прийняло рішення відкрити водну свердловину. Всі дозволи та погодження отримано. Воду використовуватимемо з промисловою метою. Які податкові платежі ми повинні сплачувати?

АТО і форс-мажорні обставини
Антитерористична операція (далі — АТО), що з квітня 2014 р. здійснюється в Донецькій та Луганській областях, а також пов'язані з нею мобілізація фізосіб, вилучення автотранспорту для потреб АТО, пошкодження майна, нестабільна робота банків, підприємств зв'язку, державних органів — усе це може унеможливити госпсуб'єкту виконання своїх обов'язків зі сплати податків, подання звітності, виконання договірних зобов'язань. З 15.10.2014 р. набрав чинності Закон №1669, який врегульовує деякі питання.

Електронний ПДВ У проекті КМУ
З 03.08.2014 р. набрав чинності Закон №16211, яким було внесено зміни до ПКУ щодо електронного адміністрування ПДВ. Почати діяти ці зміни мають з 01.01.2015 р., але ще до того, протягом 3 місяців з дати набрання чинності Законом №1621 (тобто до 03.11.2014 р.) КМУ має затвердити нормативно-правові акти, необхідні для реалізації цього закону. Одним із таких актів стане Порядок електронного адміністрування ПДВ (далі — Порядок), проект якого з'явився на сайті ДФСУ2. Враховуючи складність та масштабність змін, які передбачаються цим проектом, проаналізуймо їх уже зараз.

Єдиний внесок з компенсації мобілізованим
Платити чи не платити ЄСВ зі сум компенсації в розмірі середнього заробітку, що її підприємство виплачує своїм мобілізованим працівникам? Відповісти на це запитання нелегко навіть досвідченим бухгалтерам. Адже ще донедавна ситуацій, пов'язаних із мобілізацією працівників, у бухгалтерській практиці не було. Що ж, спробуймо проаналізувати.

Збитки є, страховки немає
У минулому номері «ДК» («ДК» №41/2014) розглядалися ситуації, пов'язані зі страхуванням автомобіля підприємства за КАСКО та одержанням за нього страхового відшкодування у разі заподіяння майнової шкоди. Проте не всі підприємства страхують свій автопарк за КАСКО. Тож бувають також ДТП та інші події, внаслідок яких завдаються збитки незастрахованим автомобілям, а також майну, життю і здоров'ю третіх осіб. Про такі ситуації поговоримо в цій статті.

Віддаємо ОЗ за борги
Скрутне економічне становище в країні змушує суб'єктів господарювання дедалі більше маневрувати. Часом через безгрошів'я для втримання підприємства на плаву за борги постачальнику передають основні засоби (авто, виробничі засоби, нерухомість). Розкажемо, як відобразити таку операцію в обліку.

Вилучення документів
Податкова міліція прийшла до нас на підприємство та вручила ухвалу суду про вилучення документів. Ми їм сказали, що документи потрібно збирати. Далі цілий місяць ми їх не бачили. В останній день закінчення місячного строку прийшов працівник, який не зазначений в ухвалі. Чи потрібно його допускати? Чи може особа — працівник податкової міліції, зазначений в ухвалі, передоручити іншій особі скласти протокол та вилучити документи? Чи можемо ми вказати на свої заперечення щодо цього у протоколі про вилучення?

До змісту номеру