• Посилання скопійовано

Допомога сім'ям мобілізованих

З нашого підприємства мобілізовано кілька працівників. Керівництво та власники фірми вирішили надавати їхнім сім'ям щомісячну матеріальну допомогу. Як краще її оформити, щоб мінімізувати податкові наслідки? Чи буде право на податкові витрати?

Насамперед таке рішення слід викласти в наказі керівника по підприємству. У ньому має бути сказано, кому саме, в якій сумі, яким чином та в якій формі виплачуватиметься така допомога. Правила обліку й оподаткування допомоги залежатимуть від особливостей її надання.

Допомога безпосередньо мобілізованому

Як писав «ДК» (див. №38/2014), Законом №1668 було внесено зміни до ПКУ, які мали звільнити допомогу учасникам АТО від оподаткування. Цим законом до ст. 165 ПКУ додано підпункт 165.1.54, а статтю 170 доповнено підпунктом 170.7.8.

Відповідно до нового пп. 165.1.54 ПКУ, до доходу фізособи не включаються суми (вартість) благодійної допомоги, що виплачена (надана) благодійниками, у т. ч. благодійниками-фізособами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції в порядку, визначеному пунктом 2-1 розділу VII «Прикінцеві положення» Закону №50731, на користь:

1 Благодійник — дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у т. ч. благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності (Закон №5073).

— учасників бойових дій — військовослужбовців (резервістів, військовозобов'язаних) та працівників ЗСУ, Нацгвардії України, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, Держприкордонслужби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників МВС України, Управління держохорони України, Держслужби спецзв'язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і беруть (брали) безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції;

— працівників підприємств, установ, організацій, які залучаються та беруть (залучалися та брали) безпосередню участь в антитерористичній операції в районі її проведення у порядку, встановленому законодавством;

— членів сімей учасників бойових дій, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я, загинули чи визнані безвісно відсутніми в установленому порядку, під час участі в антитерористичній операції, участі в забезпеченні її проведення, померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення.

До членів сімей учасників бойових дій належать: дружина, чоловік, які не одружилися вдруге, батьки, дід та баба (якщо батьки померли), неповнолітні діти, повнолітні діти-інваліди.

Зазначені виплати не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу у період до 31 грудня (включно) року, наступного за роком, у якому завершено АТО.

Як бачимо, таку допомогу варто виплачувати безпосередньо мобілізованому працівнику, який бере участь в АТО, — тоді вона не потрапить під оподаткування ПДФО. Якщо ж мобілізований працівник не брав і не бере участі в АТО, він не підпадає під дію пп. 165.1.54 ПКУ.

Сума (вартість) благодійної допомоги, що не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО, визначається згідно з пп. 170.7.8 ПКУ, яким передбачено: для того щоб вищезгадані суми допомоги не оподатковувалися ПДФО, така допомога повинна надаватися для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів за переліком, що визначається КМУ (на дату підготовки матеріалу його ще не затверджено). Крім цього, не оподатковуються суми, що будуть витрачені для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

Тож у наказі про надання допомоги слід чітко зазначати, на що саме надаються кошти. Ба більше, гадаємо, варто ще й отримати від мобілізованого працівника документи, що підтверджують цільове використання наданих йому коштів. Принаймні це убезпечить вас від претензій податківців.

Допомога безпосередньо членам сім'ї

Якщо ж не застосовувати норми пп. 165.1.54 ПКУ, можна надавати допомогу безпосередньо дружині мобілізованого, його матері (батьку), дітям та ін. Але тут уже оподаткування не уникнути.

Так, згідно з пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов'язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з розділом IV ПКУ. Додатково наголосимо, що допомога може надаватися й у вигляді додаткових благ, перерахованих у пп. «б», «ґ», «е» пп. 164.2.17 ПКУ.

Тож із таких доходів слід буде сплатити ПДФО. У формі №1ДФ1 такий дохід відображають з ознакою доходу «126».

1 Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ), затверджений наказом Міндоходів від 21.01.2014 р. №49.

Одноразово можна надати допомогу і без оподаткування. Так, відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у т. ч. матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми, визначеної пп. 169.4.1 ПКУ (в 2014 г. — 1710 грн).

У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника отримувач допомоги зобов'язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує 1710 грн.

Отже, ви маєте право видати члену сім'ї мобілізованого працівника 1710 грн без оподаткування ПДФО. Перед цим варто в такої особи отримати заяву. У принципі, таку допомогу можуть отримати всі члени сім'ї мобілізованого: дружина, діти, батьки, сестри чи брати. У формі №1ДФ такий дохід відображають з ознакою доходу «169».

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 139.1.1 ПКУ, не включаються до складу витрат платника податку на прибуток витрати, не пов'язані з провадженням господарської діяльності, зокрема витрати на фінансування особистих потреб фізосіб, за винятком виплат, передбачених ст. 142 і 143 ПКУ, та в інших випадках, передбачених нормами р. ІІІ ПКУ. На практиці податківці під поняттям «фінансування особистих потреб фізосіб» розуміють саме додаткове благо.

Тож виплата допомоги членам сім'ї мобілізованого не потрапить до податкових витрат. Навіть не допоможе п. 33 підр. 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ. Адже ви допомагали не ЗСУ, Нацгвардії, СБУ тощо, а безпосередньо фізособам.

Нормативна база

  • Закон №1668 — Закон України від 02.09.2014 р. №1668-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги».
  • Закон №5073 — Закон України від 05.07.2012 р. №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру