• Посилання скопійовано

Суть справи

Новий статус Криму
З 27 вересня почав діяти Закон України від 12 серпня 2014 року №1636-VII «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» (далі — Закон №1636, див. «ДК» №40/2014). Він був прийнятий та схвалений ВРУ у другому читанні ще 12 серпня, але щойно 25 вересня стало відомо, що Президент уже підписав цей закон і з 27 вересня він набирає чинності. Пропонуємо вашій увазі експрес-коментар основних положень довгоочікуваного закону.

Наслідки помилок у первинних документах
Під час перевірок податкові органи часто дозволяють собі досить довільний підхід до вивчення первинних документів. Навіть незначні описки (різні дати договорів чи номери договорів у кількох актах) часом стають підставою для невизнання податкових витрат чи ПК з ПДВ. Проте в окремих випадках виявлені податковими органами небажані розбіжності справді призводять до визнання судом вчинених госпоперацій нереальними.

Ціна у валютному еквіваленті гривні
Враховуючи поточні валютні коливання, що призводять до зростання цін та інфляції доходів, багато хто з продавців хоче підстрахуватися. Одні встановлюють ціни в гривнях з розрахунку максимально можливого зростання курсу гривні до тієї чи іншої валюти. Інші йдуть ще далі і фіксують ціну за товари, роботи, послуги у валютному еквіваленті. Розгляньмо, як це зробити правильно та які будуть при цьому особливості обліку й оподаткування.

Допомога сім'ям мобілізованих
З нашого підприємства мобілізовано кілька працівників. Керівництво та власники фірми вирішили надавати їхнім сім'ям щомісячну матеріальну допомогу. Як краще її оформити, щоб мінімізувати податкові наслідки? Чи буде право на податкові витрати?

Погашення кредиту заставним майном
Підприємство має прострочену заборгованість за банківським кредитом, що був наданий під заставу нерухомого майна (будівлі та споруди). Разом із банком прийнято рішення про погашення заборгованості за цим кредитом та процентами за рахунок передання заставного майна у власність банку та його реалізації банком. Розгляньмо, як вести облік та оподаткування цієї операції.

Утеплення будівлі
Для мінімізації витрат на опалення приміщень було вирішено провести роботи з утеплення мінеральною ватою будівель підприємства (виробничих, адміністративних та магазину). Як такі роботи показати в обліку?

Зміна виду діяльності
Підприємство прийняло рішення припинити виробництво продукції, а приміщення виробничого цеху передати в операційну оренду разом із деяким обладнанням. Персонал планується скоротити, залишивши тільки тих працівників, які потрібні для обслуговування приміщень та управління підприємством (директор, бухгалтер). Що для цього треба буде зробити підприємству і якими можуть бути наслідки такого рішення?

Основні засоби у підприємця
До написання цієї статті нас спонукали питання, пов'язані з основними засобами в обліку підприємців. Зокрема: як впливає на облік продаж майна, чи має підприємець право на витрати, пов'язані з ремонтом або поліпшенням майна? А також чи має право платник ПДВ на формування ПК з ПДВ при придбанні активу?

Зарплату можна виплачувати по-різному
Наше підприємство має зарплатний проект у банку. Один з працівників не хоче користуватися послугами цього банку і наполягає на тому, щоб йому виплачували заробітну плату на його поточний рахунок, відкритий в іншому банку. Як оформити таку виплату? Чи може працедавець відмовити працівникові в такому проханні і виплачувати заробітну плату в межах зарплатного проекту?

До змісту номеру