• Посилання скопійовано

Що нового

Дачні будинки можна переводити в житлові — підписано закон

! Громадянам

Президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переведення садових і дачних будинків у житлові будинки та реєстрації в них місця проживання».

Законом, зокрема, визначено, що громадяни мають право на переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у житлові будинки в порядку, визначеному Кабміном.

Рішення про переведення дачних і садових будинків у житлові приймається відповідними органами місцевого самоврядування.

Тимчасово, до проведення реформи адміністративно-територіального устрою, дачні поселення та садівничі товариства у приміських зонах обліковуються за тими населеними пунктами, з якими вони зв'язані адміністративно або територіально.

Закон України від 02.09.2014 р. №1673-VII чинний з 27.09.2014 р.


Ліцензійні умови поводження з радіоактивними відходами — у новій редакції

! СГ у сфері поводження з РАВ

Держатомрегулювання оновила Умови і вимоги безпеки (ліцензійні умови) провадження діяльності з переробки, зберігання та захоронення радіоактивних відходів.

Ними встановлено вимоги безпеки до провадження діяльності у сфері поводження суб'єктами діяльності з РАВ: діяльності з переробки РАВ, діяльності зі зберігання РАВ та діяльності експлуатуючої організації на окремому етапі життєвого циклу сховища для захоронення РАВ.

Зокрема, передбачено, що суб'єкт діяльності у сфері поводження з РАВ забезпечує наявність:

— відповідної організаційної структури та кваліфікованого персоналу, який пройшов навчання і перевірку знань з питань ядерної та радіаційної безпеки, не має медичних протипоказань для роботи з джерелами іонізуючого випромінювання;

— фінансових, матеріальних та інших ресурсів для забезпечення рівня безпеки об'єкта, призначеного для поводження з РАВ, передбаченого нормами та правилами з ядерної та радіаційної безпеки, фізичного захисту, а також умовами провадження діяльності, зазначеними у ліцензії, умовами виконання робіт чи операцій, зазначеними в окремому письмовому дозволі;

— фінансових ресурсів для відшкодування збитків від радіаційних аварій, що можуть статися під час провадження ліцензованої діяльності, власними коштами або за рахунок коштів страхових компаній (організацій).

Наказ Держатомрегулювання від 20.08.2014 р. №118
набере чинності з дня опублікування (станом на 30.09.2014 р. не опублікований)


Оновлено критерії оцінки ступеня ризику від провадження охоронної діяльності

! СГ у сфері охоронної діяльності

Кабмін уніс зміни до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження охоронної діяльності і визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю).

Змінами передбачено, що критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження охоронної діяльності, є:

1) строк провадження суб'єктом господарювання охоронної діяльності;

2) наявність матеріально-технічної бази;

3) рівень кваліфікації персоналу охорони;

4) якість здійснення заходів охорони.

Планові заходи державного нагляду (контролю) здійснюються з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на рік;

із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на 3 роки;

з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на 5 років.

У разі коли за результатами двох останніх планових перевірок суб'єкта господарювання не виявлено фактів порушення ним вимог законодавства у сфері охоронної діяльності, наступна планова перевірка такого суб'єкта проводиться не раніше ніж через період часу, встановлений для відповідного ступеня ризику, збільшений у 1,5 разу.

Постанова КМУ від 23.09.2014 р. №480
набере чинності з дня опублікування (станом на 30.09.2014 р. не опублікована)


Терміни реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі не переносяться

! Платникам ПДВ

ДФСУ зазначила, що реєстрація податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється платником ПДВ не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання.

Якщо 15-й день, що настає за днем їх виписування, припадає на святковий чи вихідний день, то терміни реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних не переносяться.

Роз'яснення ДФСУ від 29.09.2014 р.


В Україні запроваджується трудова повинність

! Громадянам

Кабмін уніс зміни до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану.

Відтепер у Порядку визначено термін «трудова повинність», який означає, що громадяни залучатимуться до примусового виконання робіт оборонного характеру, а також до ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру у період мобілізації та воєнного часу без обов'язкової згоди.

До орієнтовного переліку суспільно корисних робіт увійшли, зокрема:

1. Ремонтно-відновлювальні роботи, насамперед ті, що виконуються на об'єктах забезпечення життєдіяльності населення та обороноздатності держави.

2. Розбір завалів, розчищення залізничних колій та автомобільних доріг.

3. Сільськогосподарські роботи (весняно-польові роботи, збирання врожаю, сінокосіння).

4. Роботи, пов'язані з підтриманням громадського порядку в умовах надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру.

5. Інші роботи, пов'язані з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період дії воєнного стану, або ті, що виконуються для задоволення потреб Збройних сил та інших військових формувань.

Постанова КМУ від 23.09.2014 р. №475
набере чинності з дня опублікування (станом на 30.09.2014 р. не опублікована)


Роз'яснено окремі питання застосування законодавства

! Платникам податків

ДФСУ розглянула окремі питання застосування законодавства та виділила таке.

1. Обов'язковість застосування державної мови

Основною мовою роботи, діловодства і документації органів державної влади та органів місцевого самоврядування є державна мова. У межах території, на якій поширена регіональна мова (мови), в роботі, діловодстві та документації місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування може використовуватися регіональна мова.

Своєю чергою, громадяни мають право звертатися до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, посадових осіб українською чи іншою мовою, прийнятною для сторін.

2. Щодо кількості рішень, які можна зазначити в одній скарзі

У разі коли платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов'язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу, він має право звернутися до контролюючого органу вищого рівня зі скаргою про перегляд цього рішення.

У скарзі має бути зазначено, зокрема:

— прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання фізособи — платника податку, для юрособи — платника податку — найменування, місцезнаходження, а також адресу, на яку необхідно надіслати рішення за скаргою;

— найменування органу доходів і зборів, яким видано податкове повідомлення-рішення про визначення суми грошового зобов'язання платника податків або будь-яке інше рішення органу доходів і зборів, що оскаржується, дату і номер, назву податку, збору або штрафної санкції та суму;

— суть порушеного питання, прохання чи вимоги й обґрунтування незгоди платника податків зі сумою грошового зобов'язання, визначеною органом доходів і зборів у податковому повідомленні-рішенні, або незгоди з іншим рішенням органу доходів і зборів.

Кількість рішень контролюючого органу, які платник податків може зазначити в одній скарзі, законодавством не обмежено.

Лист ДФСУ від 15.08.2014 р. №1762/6/99-99-10-04-02-15


У податковій накладній можна зазначати номер мобільного

! Платникам ПДВ

Державна фіскальна служба нагадала, що формою податкової накладної, крім обов'язкових реквізитів, передбачені й інші додаткові реквізити, зокрема «Номер телефону» продавця та покупця.

Для заповнення рядка «Номер телефону» передбачено десять клітинок, які заповнюються у числовому форматі. Заповнюючи цей рядок, слід зазначати телефонний номер абонента з кодом населеного пункту або відповідним кодом мобільного оператора. Номер телефону вирівнюється за правим краєм поля і не повинен містити жодних інших знаків та символів.

Враховуючи вищезазначене, податкова накладна, в якій платником ПДВ зазначено номер мобільного телефону (за умови правильно заповнених усіх обов'язкових реквізитів та інших рядків), не вважається заповненою з порушеннями.

Роз'яснення ДФСУ від 26.09.2014 р.


Плата за користування надрами у ІІІ — IV кварталах 2014 року

! Надрокористувачам

Державна фіскальна служба надала рекомендації щодо особливостей справляння плати за користування надрами для видобування корисних копалин у ІІІ — IV кварталах 2014 року.

Так, Законом №1621-VII внесено зміни до порядку справляння плати, що діятимуть як до кінця цього року (тимчасові зміни), так і в наступних роках (постійні зміни).

Зміни поширюються на порядок обчислення податкових зобов'язань з плати за обсяги:

— природного газу, який реалізується не для потреб населення;

— товарної продукції з руд заліза;

— нафти та газового конденсату.

Постійні зміни

Для обсягів природного газу базою оподаткування визначено граничний рівень ціни на природний газ, що реалізується промисловим споживачам, який встановлюється національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики.

Для обсягів природного газу ПКУ доповнено коригуючим коефіцієнтом у розмірі 0,55, що застосовується до ставок плати для обчислення податкових зобов'язань за обсяги природного газу, видобутого зі свердловин, що внесені після 1 серпня 2014 року до Державного реєстру нафтових та газових свердловин.

Тимчасові зміни (чинні до 1 січня 2015 року)

Для обсягів природного газу, видобутого з глибин до 5000 метрів, змінено ставку плати з 28 на 55% його вартості, понад 5000 метрів — з 15 на 28%.

Для обсягів нафти, видобутої з глибин до 5000 метрів, змінено ставку плати з 39 на 45% її вартості, понад 5000 метрів — з 18 на 21%.

Для обсягів конденсату, видобутого з глибин до 5000 метрів, ставку плати змінено з 42 на 45% його вартості, понад 5000 метрів — з 18 на 21%.

Для обсягів товарної продукції з руд змінено ставку плати з 5 на 8% її вартості.

Лист ДФСУ від 22.09.2014 р. №5116/7/99-99-15-04-02-16


Санаторними путівками першочергово забезпечуватимуть членів сім'ї загиблого в АТО

! Страхувальникам у ФСС з ТВП

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності розглянув звернення щодо придбання путівок для матері та дитини для вдів загиблих учасників АТО та їхніх дітей, у т. ч. дітей шкільного віку, в дитячих оздоровчих закладах за рахунок коштів фонду.

Так, фондом викладено прохання виконавчим дирекціям відділень фонду, відповідно до чинного законодавства, максимально сприяти позачерговому забезпеченню санаторно-курортним і відновлювальним лікуванням у санаторно-курортних закладах і дитячих закладах оздоровлення застрахованих осіб (вдова, вдівець) та членів їхніх сімей — учасників антитерористичної операції, які загинули під час її проведення.

Лист ФСС з ТВП від 10.09.2014 р. №2.4-17-2379


Юрособа може перейти на спрощену систему протягом року

! Юрособам

ДФСУ нагадала, що суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, може перейти на спрощену систему оподаткування. Зробити це можна шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного календарного кварталу.

Юридична особа має право перейти на спрощену систему один раз протягом календарного року. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Такий перехід може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему, суб'єкт господарювання дотримав відповідних вимоги.

Роз'яснення ДФСУ від 30.09.2014 р.


Розроблено Узагальнюючу податкову консультацію з військового збору

! Податковим агентам з ПДФО

Державна фіскальна служба повідомила, що підготовлено і направлено на погодження Мінфіну проект узагальнюючої податкової консультації з військового збору. У разі її погодження вона буде оприлюднена, у тому числі за допомогою інтернет-ресурсів.

Крім того, податківці у листі спинилися на деяких питаннях оподаткування військовим збором. Зазначено, що:

— об'єкт оподаткування військовим збором слід розуміти як дохід, який нарахований платнику податку у зв'язку з трудовими відносинами відповідно до умов трудового та цивільно-правових договорів та належить до фонду оплати праці. При цьому такий дохід визначається без вирахування сум ПДФО, ЄСВ, страхових внесків до накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, тощо;

— виплати за листками непрацездатності (оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю) з метою оподаткування військовим збором прирівнюються до заробітної плати;

— нараховані до 03.08.2014 р., але виплачені після 03.08.2014 р. доходи не підлягають оподаткуванню військовим збором. Водночас суми доходів, нараховані після 03.08.2014 р. за період до 03.08.2014 р., підлягають оподаткуванню військовим збором на загальних підставах.

Лист ДФСУ від 18.09.2014 р. №3640/6/99-99-17-03-03-15


Директор має право підписувати касові документи одноосібно як керівник

! Усім СГД

Національний банк розглянув застосування окремих положень постанови про встановлення граничної суми розрахунків готівкою, а також Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

1. Щодо встановлення граничної суми розрахунків готівкою

Вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізособи з підприємством стосуються розрахунків за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у тому числі розрахунків за договорами, пов'язаними з корпоративними правами, наданням чи поверненням позики, виплатою неустойки.

Таким чином, дивіденди готівкою протягом одного дня підприємству можуть виплачуватися в розмірі не більш ніж 10000 гривень, а фізособі — 150000 гривень.

2. Щодо ведення касових операцій у національній валюті в Україні

На підприємствах, у разі потреби тимчасової заміни касира або відсутності посади касира, виконання його обов'язків може покладатися за письмовим наказом керівника на бухгалтера або іншого працівника з укладанням договору про повну матеріальну відповідальність. При цьому підпис керівника на видаткових касових документах має бути обов'язково.

Крім того, НБУ вважає, що керівник, за наявності на підприємстві посад головного бухгалтера та касира, не має права одноосібно підписувати касові документи.

Водночас, у разі відсутності на підприємстві інших працівників, керівник має право підписувати касові документи одноосібно як керівник підприємства.

Лист НБУ від 01.08.2014 р. №11-117/41539

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру