• Посилання скопійовано

Суть справи

У ногу зі змінами
Після відносного затишшя в податковому полі законодавець активно взявся за нововведення та «покращення» умов ведення бізнесу в Україні. Законами №1166 та №1200 передбачаються часткове зростання ставок оподаткування та скасування частини пільг. У «ДК» №17/2014 ми аналізували основні зміни стосовно ключових податків та зборів. Проте внесені зміни потребували актуалізації та прийняття ще низки нормативних актів.

Реалізація металобрухту
Унаслідок виробничої діяльності на підприємстві може виникнути промисловий металобрухт. Пропонуємо розглянути оприбуткування саме такого металобрухту та податкові наслідки подальшої його реалізації.

Облік платіжного термінала
Дедалі більше торговельних підприємств установлюють платіжні термінали для проведення розрахунків за допомогою банківської платіжної картки. Фактично це вимога часу. Адже майже кожен має банківську платіжну картку, часто навіть не одну. Та встановлення платіжного термінала додає роботи бухгалтерам. Тож розповімо про бухгалтерський та податковий облік платіжного термінала на підприємстві.

Уточнюючий розрахунок з податку на нерухомість
У зв'язку зі змінами в ПКУ, чи потрібно юрособам з 1 квітня 2014 року подавати нову звітну декларацію з податку на нерухоме майно, чи уточнюючу, і в які терміни? Адже нараховувати потрібно не з житлової площі будівлі, а з усієї площі.

Одяг для працівників: облікові нюанси
Чимало працедавців зобов'язані забезпечувати своїх працівників одягом: спеціальним, форменим та санітарним. Також працедавці добровільно можуть забезпечувати працівників фірмовим одягом. Як розрізняти і враховувати всі ці види одягу, читайте у статті.

Облік фасування товару
Як відобразити в обліку фасування товару з великого упакування в дрібні для подальшого продажу?

Сертифікація імпортних товарів
Згідно зі ст. 13 Декрету №46 сертифікація продукції в Україні поділяється на обов'язкову і добровільну. Ця норма поширюється і на імпортні товари, але тут є одна особливість — якщо для деяких з них сертифікація є обов'язковою, ввезти їх у режимі імпорту без проходження сертифікації неможливо. Отже, розглянемо, як здійснюється сертифікація імпортних товарів в Україні і як відображаються витрати на її проведення в обліку.

Компенсуємо працівнику використання авто
Працівник використовує для службових цілей власне авто, причому підприємство не хоче брати його в оренду. Як проводити компенсацію працівнику за використання його авто?

Звичайна ціна при продажу автомобіля
Підприємство продає автомобіль 2009 року випуску, що використовувався з адміністративною метою з грудня 2009 р. Первісна вартість автомобіля становить 240000 грн, сума місячної амортизації — 2500 грн, сума накопиченої амортизації на 31.03.2014 р. — 127500 грн. Перед продажем провели незалежну оцінку автомобіля, його вартість за даними оцінки становить 165000 грн без ПДВ. Фактично автомобіль продали у квітні 2014 р. за 157500 грн (у т. ч. ПДВ — 26250 грн, ціна без ПДВ — 131250 грн), оплату отримали також у квітні. Операція з продажу автомобіля не є контрольованою. Як відобразити цю операцію у бухгалтерському та податковому обліку?

Відмова від купівлі товару
Через зростання курсу покупець відмовився від купівлі нашого товару, за який він уже заплатив аванс. За договором у разі розірвання угоди (її повного чи часткового невиконання) покупець сплачує штраф. Тож частину суми авансу за домовленістю ми просто не повертаємо покупцю. Як показати в податковому обліку таку ситуацію? Що буде з ПДВ, а саме: на яку суму слід коригувати податкові зобов'язання?

Ліквідація підприємства: ЄП чи ПДВ?
Підприємство — платник податку на прибуток та неплатник ПДВ, ліквідується та в процесі реалізації товарно-матеріальних цінностей отримало кошти на суму понад 300000 грн. Чи треба в такому разі реєструватися платником ПДВ?

До змісту номеру