• Посилання скопійовано

Оновлення з ПДВ — в дії

Січень 2014 року — перший звітний період, за який звітуємо з ПДВ декларацією за новою формою1. До січневої декларації подаватимуться і нові реєстри виданих та отриманих ПН. Крім того, маємо новини щодо нової форми ПН.

Нова форма податкової накладної

На день підготовки цього номера до друку стала відома офіційна інформація про те, що 30 січня 2014 року Мін'юст зареєстрував за №185/24962 наказ Міндоходів від 14.01.2014 р. №10 «Про затвердження Форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної».

Інформацію у верхньому лівому куті ПН трохи переформатовано, крім того, тепер там можна поставити відмітку про електронну ПН. У форматі порядкового номера ПН також є зміни. Тепер формат цього реквізиту має такий вигляд: після номера ПН через дріб зазначаємо код виду діяльності, що передбачає спеціальний режим оподаткування (2, або 3, або 4), у разі складання податкової накладної за такою діяльністю, а ще через дріб — номер філії, що уповноважена виписувати ПН. Раніше код виду діяльності, що передбачає спецрежим, у порядковому номері дробом не виділявся. Аналогічне нововведення має місце і в додатку 1 до податкової накладної.

Враховуючи той факт, що з 01.01.2014 р. свідоцтво платника ПДВ втратило статус документа, що підтверджує факт реєстрації платником ПДВ, комірки, де б зазначався цей реквізит, у новій формі ПН, певна річ, немає. Невідомо, коли нова форма ПН набере чинності (в анонсах публікацій «Офіційного вісника України» такого наказу поки що нема), а доти користуємося формою ПН, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. №1379. Проте вже тепер у всіх ПН за цією формою, виписаних після 01.01.2014 р., такі реквізити, як «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (продавця)» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)», можна не зазначати: дійсність ПН із незаповненими комірками цих реквізитів жодним чином обмежена не буде2 (додатково див. лист Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 р. №1094/7/99-99-19-04-02-17). Аналогічно цей реквізит можна не заповнювати і в декларації з ПДВ, і в усіх уточнюючих розрахунках до декларацій з ПДВ.

1 Нова форма декларації з ПДВ та новий Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість затверджені наказом Міндоходів від 13.11.2013 р. №678 (далі — Наказ №678).

2 Цей реквізит не належить до складу обов'язкових для ПН (п. 201.1 ПКУ).

Графа 5 нової форми ПН має тепер назву «Одиниця виміру товару/послуги». Раніше у назві цієї графи зазначалися тільки товари, хоча насправді йшлося про одиниці виміру і товарів, і послуг.

Чекаємо офіційного опублікування нової форми ПН та порядку її складання.

Декларація з ПДВ

Як уже відомо, кардинальних змін у звітності з ПДВ немає. Більшість змін має косметичний, а радше уточнюючий характер. Поговоримо про ключові моменти заповнення звітності за новою формою.

У формі декларації залишився реквізит «Номер свідоцтва платника ПДВ», але його цілком законно і без наслідків можна не заповнювати. Серед переліку обов'язкових реквізитів, які повинна містити податкова декларація (п. 48.3 та 48.4 ПКУ) номера свідоцтва платника ПДВ немає.

Рядок 5 отримав новий підрядок 5.1 «з рядка 5 — операції з вивезення товарів за межі митної території України». Платникам ПДВ слід буде виокремити з операцій, які звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)), ті операції з поставки звільнених від ПДВ товарів, що здійснюються на експорт, і відобразити їх окремо.

Як уже знаємо, у додатку 5 тепер будуть розкриватися додаткові показники. Так, дані з рядка 5 «Операції, які звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди))», крім розшифрування у додатку 6 (Д6), що подається платниками, які заповнюють рядки 3, та/або 4, та/або 5 декларації, та підприємствами (організаціями) інвалідів, слід буде показати і в додатку 5. Тим часом дані, які формують рядок 2.2 «інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою», з січня 2014 р. будуть розшифровуватися у додатку 5 «Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)».

Крім того, у додатку 5 треба буде розшифровувати з ПДВ та без ПДВ:

— рядок 11 «Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) без податку на додану вартість на митній території України товарів/послуг та необоротних активів з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які:»,

— рядок 14 «Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України, ввезення на митну територію України товарів, необоротних активів та отримання від нерезидента на митній території України послуг, які не призначаються для їх використання у господарській діяльності».

Завдяки змінам рядок 8.2 декларації з ПДВ може бути заповнений тільки додатним значенням.

Рядки 16.5 та 16.6 отримали уточнені назви: незважаючи на той факт, що ці рядки стосуються нарахування ПЗ з ПДВ за нормами пунктів 189.1 та 198.5 ПКУ, тепер у назвах рядків чітко визначено, що їхнє основне призначення — це коригування податкового кредиту. Крім того, з'явився новий рядок 16.1.4 «коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів придбання, які було включено у рядок 10.2». Дані з цього рядка показуємо у додатку 1 «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість (Д1)».

Додаток 5 привели у відповідність до змін, внесених до основної частини декларації.

Розділ I поділили на такі умовні підрозділи:

— «Операції на митній території України, що оподатковуються за основною ставкою, крім імпорту товарів (рядок 1 декларації)»;

— «Інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою (рядок 2.2 декларації)»;

— «Операції, які звільнені від оподаткування (рядок 5 декларації)».

Ще одне нововведення: у розділі І з'явилася нова колонка 3 «Період складання податкових накладних». Дата у цій колонці відрізнятиметься від поточного періоду лише в разі, коли подають (складають) УР та відповідно додаток 5 до нього (для виправлення у ньому помилки), в якому відображатимуть ПН, що була складена несвоєчасно (не у періоді виникнення ПЗ, а в періоді виявлення помилки).

У розділі II додатка 5 — новий підрозділ «Операції з придбання без податку на додану вартість (рядки 11.1 + 11.2 + 14.2 декларації)». По суті, це пов'язано зі змінами в основній частині декларації з ПДВ.

До таблиці 1, 2 та 3 додатка 6 внесли нову колонку 4 «Платник податку — покупець (індивідуальний податковий номер)» та новий рядок «інші». Це пов'язано з тим, що тепер операції, які зазначають у таблицях 1, 2 та 3, треба розшифровувати за індивідуальним податковим номером, отже, для відображення операцій, коли покупцем є неплатник ПДВ, використовуємо рядок «інші».

У таблиці додатка 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3)» маємо додатковий інформативний рядок 2.1, у якому показуємо частину залишку від'ємного значення ПДВ за основними засобами за даними обліку, фактично оплаченими та введеними в експлуатацію.

У таблиці 2 додатка 1 — нова колонка 11 «Сума податку на додану вартість з кол. 10, яка була включена до податкового кредиту (до рядка 10.1 декларації)». Рядок 10.1 передбачено для відображення ПДВ, який потрапляє до ПК. А колонка 11 призначена для фіксування фактичного коригування ПК з ПДВ. У рядку «Усього: …» таблиці 2 є згадка про новий рядок 16.1.4. До таблиці 3 додатка 1 додали нову колонку 11 «Частка використання в оподатковуваних операціях». На нашу думку, цей рядок має просто інформаційний характер (зокрема, тут слід зазначити показник із колонки 6 таблиці 1 додатка 7).

Додатки 2, 4 та 7 залишилися без змін.

Нові форми реєстрів податкових накладних та порядок їх заповнення жодних істотних змін не містять.

Одним із ключових питань, які були вирішені з 01.01.2014 р., є обмежений у 60 днів строк на подання скарги на постачальника та підтвердження покупцем свого права на ПК з ПДВ (п. 201.10 ПКУ). Відомо, що податківці заперечували проти подання скарг у більш пізніх, ніж дата виникнення права на ПК з ПДВ, періодах. Але законодавчо це питання врегульовано не було. І часто судові інстанції ставали на бік платників податків, дозволяючи подавати скарги на контрагентів протягом 365 днів з дня виникнення права на ПК за операціями, коли ПН була не видана або видана чи зареєстрована з порушеннями. Тепер таке право на подання скарги зберігається за платником податків протягом 60 календарних днів, наступних за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкової накладної або порушено порядок її заповнення та/або порядок реєстрації в Єдиному реєстрі. Як і раніше, до заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг або копії первинних документів, які підтверджують факт отримання таких товарів/послуг. Не забувайте, що декларацію з ПДВ та додаток 8 можна подати в електронному вигляді, а ось підтвердні документи — особисто або надіслати поштою тільки у паперовій формі: про це слід пам'ятати, відкладаючи подання звітності на граничні строки.

Разом з тим у зв'язку із нововведеннями з'явилися і деякі запитання щодо граничного строку подання скарги. Так, наприклад, якщо граничний строк подання декларації з ПДВ припадає на вихідний чи святковий день, то її можна подати у перший робочий день. Але як бути у разі, коли із такою декларацією треба подати і скаргу на контрагента (додаток 8 до декларації з ПДВ)? Чи подовжується граничний строк у 60 днів на перший робочий день, коли 60-й день припадає на вихідний чи святковий день? Відповіді наразі немає1.

1 Допоки ситуацію з можливим перенесенням граничних 60-денних строків не роз'яснить головний податковий держрегулятор, радимо не затягувати строків подання декларації з ПДВ разом із додатком 8 до граничних, аби не втратити право на ПК з ПДВ на підставі скарги на контрагента.

Якщо платникам із місячним строком звітування відводиться 2 звітні періоди на збереження свого права на ПК через додаток 8, то тим, хто звітує поквартально, пощастило менше. Як і для першої категорії платників ПДВ, їм для підтвердження свого права на ПК з ПДВ також дано 60 днів. Так, наприклад, граничний строк подання декларації за IV кв. 2013 року — 10.02.2014 р. Плюс 60 днів на подання скарги — маємо дату 10.04.2014 р. Саме на цю дату слід орієнтуватися як на граничну для подання скарги на свого контрагента.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру