• Посилання скопійовано

Що нового

Затверджено нову форму авансового звіту

! Роботодавцям

Міндоходів затвердило нову форму Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядок його складання.

Суттєвих змін до форми авансового звіту не внесено. Змінено гриф про затвердження звіту, а також реквізит «Сума» доповнено «(грн, коп.)». Інші виправлення — суто косметичні.

Нагадаємо, що звіт складається платником податку (підзвітною особою), що отримала такі кошти на підприємствах усіх організаційно-правових форм або у самозайнятої особи.

Наказ Міндоходів України від 24.12.2013 р. №845 чинний з 04.02.2014 р.


Затверджено заходи впливу за порушення діяльності платіжних систем

! Учасникам платіжних систем

Нацбанк затвердив Положення про застосування НБУ заходів впливу за порушення об'єктами нагляду (оверсайта) законодавства України з питань діяльності платіжних систем в Україні.

Так, Нацбанк за порушення об'єктами нагляду, якими є платіжні організації платіжних систем та систем розрахунків, члени/учасники платіжних систем, оператори послуг платіжної інфраструктури, вимог законодавства України адекватно вчиненим порушенням має право застосувати до них, зокрема, такі заходи впливу:

1) проведення переговорів з особами, які є об'єктами нагляду, стосовно необхідності приведення їх діяльності у відповідність до встановлених законодавством України вимог;

2) письмове застереження щодо усунення порушень;

3) обмеження, зупинення чи припинення надання окремих видів послуг у платіжних системах в Україні;

4) накладання штрафів на посадових осіб юросіб або ФОП, які є об'єктами нагляду;

5) заборона здійснення діяльності в Україні.

Заходи впливу застосовуються до об'єктів нагляду не пізніше 6 місяців від дати виявлення порушення.

Постанова Національного банку України від 19.12.2013 р. №524 чинна з 04.02.2014 р.


Уточнено строки подання страховиками проміжної та річної звітності

! Страховикам

Нацкомфінпослуг вніс зміни до Порядку складання звітних даних страховиків.

Змінами передбачено, що документи проміжної та річної звітності страховика подаються у строки, визначені п. 5 Порядку подання фінансової звітності для квартальної та річної фінансової звітності.

Отже, страховики подають квартальну звітність не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом, а річну — не пізніше 28 лютого наступного за звітним року.

Розпорядження НКЦПФР від 31.12.2013 р. №4824 чинне з 04.02.2014 р.


Встановлено розмір часткового фінансування на оздоровлення дітей на 2014 р.

! Батькам

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності затвердив граничні норми витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення на 2014 рік.

Установлено такі граничні норми витрат на часткове фінансування з розрахунку в середньому на оздоровчу зміну:

1) харчування дітей — не більше 40 гривень на один людино-день;

2) лікування та культурне обслуговування дітей — не більше 3 гривень на один людино-день.

Постанова ФСС з ТВП від 20.12.2013 р. №60 чинна з 31.01.2014 р.


Для платників податку на нерухомість — нова форма декларації

! Платникам податку на нерухомість

Міндоходів затвердило форму податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Нагадаємо, що платники податку — юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової нерухомості декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт.

Наказ Міндоходів від 05.12.2013 р. №766
набере чинності з дня опублікування (станом на 04.02.2014 р. не опублікований)


За порушення законодавства про працю — адмінвідповідальність

! Роботодавцям та працівникам

Міністерство соціальної політики України розглянуло питання щодо службових відряджень та зазначило таке.

Якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні або святкові та неробочі дні, то компенсація за роботу в ці дні виплачується відповідно до чинного законодавства.

У наказі про направлення у відрядження має бути зазначено, що працівник працюватиме у вихідні дні. У цьому разі робота в ці дні буде оплачена в розмірі подвійної тарифної ставки.

Питання виходу працівника на роботу в день вибуття у відрядження і в день прибуття з відрядження регулюється правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства.

Перед від'їздом у відрядження працівнику видається грошовий аванс у межах суми, визначеної на оплату проїзду, наймання житлового приміщення і добові витрати.

Аванс видається до початку поїздки, але не раніше дати видання наказу про відрядження.

У разі якщо працівник не буде забезпечений авансом на відрядження, то винних у цьому посадових осіб підприємства можуть притягнути до адмінвідповідальності за порушення законодавства про працю. Штраф встановлено у розмірі від 510 до 1700 грн.

Лист Мінсоцполітики від 07.11.2013 р. №998/13/155-13


Роз'яснено, як заповнювати форму статспостереження №9-ЗЕЗ

! Юрособам

Держстат роз'яснив заповнення форми державного статистичного спостереження №9-ЗЕЗ (квартальна) «Звіт про експорт (імпорт) послуг».

Форма включає в себе дані про експортно-імпортні операції з послуг юридичних осіб, органів влади, які вони здійснювали протягом звітного періоду, з урахуванням даних усіх їх підрозділів (згідно з контрактом).

У разі здійснення юридичними особами взаєморозрахунків з іноземними партнерами за послуги, що були одержані також іншими українськими підприємствами-резидентами, графи 1 — 21 звіту містять у собі інформацію щодо загальної вартості всіх послуг, а не тільки одержаних безпосередньо цими юридичними особами або їхніми відокремленими підрозділами.

Наприклад, стосовно туристичної фірми звіт за формою №9-ЗЕЗ включає в себе всю вартість послуг, що були одержані туристами-резидентами України у країні відвідування, незважаючи на те що частина коштів за ці послуги одержана готелями, музеями, транспортними підприємствами тощо.

Роз'яснення Держстату від 22.11.2013 р. №18.1-12/29


Підставою для розміщення тимчасових споруд є паспорт прив'язки

! СПД

Держкомпідприємництва нагадав, що підставою для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності є паспорт прив'язки тимчасової споруди.

Замовник, який має намір установити таку споруду, звертається до відповідного виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної державної адміністрації з відповідною заявою у довільній формі про можливість розміщення споруди.

До заяви додаються:

— графічні матеріали із зазначенням бажаного місця розташування тимчасової споруди, виконані замовником у довільній формі на топографо-геодезичній основі М 1:500 кресленнями контурів тимчасової споруди з прив'язкою до місцевості;

— реквізити замовника (найменування, П. І. Б., адреса, контактна інформація).

Лист Держкомпідприємництва від 08.01.2014 р. №47/0/20-14


Затверджено форму інформації ріелтерів про укладені договори оренди

! Ріелтерам

Міндоходів затвердило форму Інформації суб'єктів господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтерів), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди).

Форма подається зазначеними суб'єктами господарювання до органів доходів і зборів за місцем своєї реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку.

Податкові агенти подають податковий розрахунок за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу. Тобто такий розрахунок подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

Наказ Міндоходів від 24.12.2013 р. №846 чинний з 04.02.2014 р.


Затверджено форму акта про результати перевірки контрольованих операцій

! Суб'єктам контрольованих операцій

Міндоходів затвердило форму акта (довідки) про результати проведення перевірки платника податків з питань повноти нарахування і сплати податків та зборів під час здійснення контрольованої(их) операції(й) та вимоги до його (її) складення.

Акт складається у разі виявлення під час перевірки порушень норм податкового законодавства з питань повноти нарахування і сплати податків та зборів під час здійснення контрольованої операції, а довідка — у разі відсутності порушень.

Акт (довідка) про результати перевірки протягом 2-х робочих днів з дати його складення вручається посадовим особам платника податків або його представникам.

У разі незгоди платника податків або його представників з висновками перевірки чи фактами та даними, викладеними в акті (довідці) про результати перевірки, вони мають право подати свої заперечення територіальному органу Міндоходів, який проводив перевірку, протягом 30 календарних днів з дня отримання акта (довідки), які у разі їх подання є невід'ємною частиною акта (довідки) перевірки.

Строк зберігання актів (довідок) про результати перевірки та інших матеріалів перевірки контрольованої операції в територіальних органах Міністерства доходів і зборів становить 5 років.

Наказ Міндоходів від 24.12.2013 р. №843
набере чинності з дня опублікування (станом на 04.02.2014 р. не опублікований)


Визначено порядок сплати за виконання митних формальностей

! Суб'єктам ЗЕД

Міністерство доходів і зборів затвердило Порядок справляння плати за виконання митних формальностей органами доходів і зборів поза місцем розташування цих органів або поза робочим часом, установленим для них.

Так, плата справляється:

1) за митною декларацією на бланку єдиного адміністративного документа, що подається на паперовому носії, або за електронною митною декларацією, засвідченою електронним цифровим підписом;

2) за уніфікованою митною квитанцією МД-1 — у разі виконання митних формальностей, які не передбачають подання митної декларації.

Платником є особа, на звернення якої було прийняте рішення про виконання митних формальностей поза місцем розташування органів доходів і зборів або поза робочим часом, установленим для них.

Сплата коштів здійснюється платниками до/або під час виконання митних формальностей органами доходів і зборів.

Наказ Міндоходів від 16.12.2013 р. №804
набере чинності з дня опублікування (станом на 04.02.2014 р. не опублікований)


Рішення податківців оскаржуватимуть за новим порядком

! Платникам податків

Міндоходів затвердило Порядок оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду органами доходів і зборів.

Порядок не застосовується при оскарженні рішень органів доходів і зборів, якщо спеціальним законом установлено інший порядок оскарження таких рішень, а також при оскарженні постанов, прийнятих у справах про адміністративні правопорушення.

Не підлягають адміністративному оскарженню:

1) грошові зобов'язання, самостійно визначені платником податків;

2) рішення органів доходів і зборів, які оскаржені платником податків у судовому порядку.

Скарга подається платником податку особисто або через свого представника чи надсилається поштою. Одночасно з поданням скарги органу доходів і зборів вищого рівня слід письмово повідомляти про це орган доходів і зборів, який прийняв оскаржуване рішення.

Як і раніше, платник податків має право оскаржити податкове повідомлення-рішення протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання рішення, що оскаржується. Інший строк — 30 календарних днів — установлено для оскарження податкових зобов'язань, самостійно визначених контролюючим органом з причин, не пов'язаних із порушенням податкового законодавства.

Наказ Міндоходів від 25.12.2013 р. №848
набере чинності з дня опублікування (станом на 04.02.2014 р. не опублікований)


Податківці оновили форму квитанції про прийняття податків і зборів

! Платникам податків

Міндоходів затвердило нову форму квитанції про прийняття податків і зборів.

Суттєвих змін нова форма не зазнала. Змінено лише гриф затвердження на міндоходівський, а також перейменовано «код бюджетної класифікації» на «код класифікації доходів бюджету».

Нагадаємо, що за допомогою таких квитанцій фізособи — платники податків, які проживають у сільській (селищній) місцевості, можуть сплачувати податки і збори через каси сільських (селищних) рад (зокрема плату за землю).

Наказ Міндоходів від 27.12.2013 р. №856
набере чинності з дня опублікування (станом на 04.02.2014 р. не опублікований)


З фіксованого сільгоспподатку та плати за землю звітуватимемо за новими формами

! Платникам фіксованого сільгоспподатку та платникам плати за землю

Міністерство доходів і зборів затвердило:

1) нову форму податкової декларації з фіксованого сільськогосподарського податку. Крім грифу про затвердження, нова форма цієї декларації більше нічим не відрізняється від попередньої, затвердженої наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1016.

Нагадаємо, що сільськогосподарські товаровиробники самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік;

2) нову форму податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Накази Міндоходів від 30.12.2013 р. №864 та №865
наберуть чинності з дня опублікування (станом на 04.02.2014 р. не опубліковані)

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру