• Посилання скопійовано

Суть справи

Оновлення з ПДВ — в дії
Січень 2014 року — перший звітний період, за який звітуємо з ПДВ декларацією за новою формою. До січневої декларації подаватимуться і нові реєстри виданих та отриманих ПН. Крім того, маємо новини щодо нової форми ПН.

Про деякі моменти заповнення ПН
Податкова накладна — надзвичайно важливий документ у повсякденному житті платників ПДВ. На великих підприємствах питаннями виписування, приймання та реєстрації ПН займаються взагалі окремі бухгалтери. Поговоримо про загальні правила складання та заповнення ПН, а також про певні особливості.

ПДВ та звичайні ціни
З 01.09.2013 р. після внесення змін до ПКУ щодо трансфертного ціноутворення змінився порядок оподаткування певних операцій також і податком на додану вартість. Що саме змінилося і яких змін слід чекати з цього приводу у найближчому майбутньому, читайте далі.

Експедиторська винагорода і ПДВ
Договір транспортно-експедиційного обслуговування (далі — договір ТЕО) доволі часто застосовується на практиці, коли йдеться про перевезення вантажів. При цьому виникають запитання щодо оподаткування ПДВ такого роду послуг, бо вони можуть надаватися як на митній території України, так і за її межами, а також залежно від того, хто є сторонами такого договору. Спробуймо з'ясувати.

Коригування ПК з ПДВ у декларації
У житті трапляються ситуації, коли доводиться коригувати податковий кредит з ПДВ. Причини коригування можуть бути різними. Про те, в яких випадках треба коригувати податковий кредит з ПДВ і як відобразити це в декларації, читайте у статті.

Реєстрація ПН із запізненням
ПН складена на аванс 03.01.2014 р., зареєстрована в ЄРПН із запізненням — 22.01.2014 р. Згодом — 03.02.2014 р. — до ПН складено Розрахунок коригування, який зареєстровано вчасно. Підставою для коригування є неправильно зазначені у ПН кількість та ціна товару. Розрахунок коригування з нульовим значенням (загальна сума та сума ПДВ не змінюються, лише коригуються кількість та ціна). Чи може покупець у такій ситуації включити до складу ПК суми ПДВ за ПН, яка в Єдиному реєстрі зареєстрована із запізненням, без подання додатка 8?

Номер свідоцтва платника ПДВ у ПН
З 01.01.2014 р. скасовано свідоцтво платника ПДВ. Тепер є реєстр платників ПДВ. Проте нової форми податкової накладної, яка враховувала б ці зміни, ще немає. Як заповнювати ПН з 01.01.2014 р.: чи треба зазначати номер свідоцтва? Як заповнювати цей реквізит новозареєстрованим платникам ПДВ у 2014 р.?

Реєстрація платником ПДВ
Реєстрація платником ПДВ, навіть обов'язкова, завжди викликала чимало запитань. З 01.01.2014 р. порядок реєстрації платників податку на додану вартість не кардинально, але змінено. Пропонуємо ознайомитися з оновленою процедурою реєстрації платником ПДВ.

Податкова накладна від філій
Наш постачальник надає нам податкові накладні, в яких порядковий номер доповнено номером структурного підрозділу (через дріб), якому делеговано право виписувати податкові накладні. При цьому постачальник відмовляється включати найменування такого структурного підрозділу до реквізиту податкової накладної «Особа (платник податку) — продавець». Постачальник пояснює таку позицію тим, що цей підрозділ невідокремлений і не має найменування. Чи має рацію постачальник?

Анулювання реєстрації платника ПДВ
Анулювання реєстрації платника ПДВ здійснюється за нормами ПКУ та у порядку, передбаченому у Положенні про реєстрацію платників ПДВ. Розглянемо основні моменти процедури анулювання реєстрації та податкові наслідки, які виникають у цьому випадку.

Застосування п. 198.5 ПКУ на практиці
У цій статті ми на життєвих прикладах розглянемо всі особливості відновлення та нарахування ПДВ за правилами п. 198.5 ПКУ.

До змісту номеру