• Посилання скопійовано

Z-звіт — лише у робочі дні

Наше підприємство планує почати роздрібну торгівлю купованими товарами. Для цього ми заздалегідь придбали і зареєстрували РРО, але використовувати його ми почнемо лише за два тижні. Чи повинні ми друкувати Z-звіти у ті дні, коли розрахунки через РРО не проводилися? Які будуть наслідки, якщо ми протягом першого тижня після реєстрації РРО не друкували Z-звіт?

Z-звіт — це денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам'яті і занесенням її до фіскальної пам'яті РРО згідно з п. 3 розділу I Порядку №417. Роздрукований за допомогою РРО Z-звіт називається фіскальним звітним чеком. Фіскальна пам'ять РРО — це запам'ятовуючий пристрій у складі РРО для разового внесення, зберігання і багатократного зчитування підсумкової інформації про обсяг розрахункових операцій, яку неможливо змінити або знищити без пошкодження самого пристрою (ст. 2 Закону про РРО). Таким чином, за допомогою Z-звіту до фіскальної пам'яті РРО щодня вноситься інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій за цей день, і її вже неможливо змінити у подальшому.

Згідно з п. 9 ст. 3 Закону про РРО, суб'єкти господарювання зобов'язані щоденно друкувати на РРО (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки і забезпечувати їх зберігання у книгах обліку розрахункових операцій (далі — КОРО). Тобто щодня потрібно роздруковувати Z-звіт і підклеювати його у КОРО. Які саме дні — календарні чи робочі, позначено словом «щоденно», Закон про РРО не уточнює. При цьому мається на увазі, що РРО може використовуватися кожен календарний день (наприклад, якщо торгове підприємство працює без вихідних днів). Якщо так і є, то зазвичай запитань не виникає.

Проте якщо підприємство працює за графіком, в якому є вихідні дні, то чи треба йому формувати Z-звіт у ці дні? З норм Закону про РРО не можна дійти однозначного висновку. З цього питання є Постанова Судової палати в адміністративних справах ВСУ від 24.09.2013 р. №21-260а13, де зазначено, що коли підприємство у конкретні дні не здійснює діяльність (тобто день є неробочим), що закріплено відповідним наказом по підприємству, і РРО в такі дні не застосовуються (адже їх фактично нікому застосовувати), то, відповідно, і Z-звіти не роздруковуються.

Таку саму думку викладено і в листі ДПАУ від 07.11.2002 р. №7501/6/23-2119, який не втратив актуальності у частині відповіді на запитання про роздрукування Z-звіту у неробочий день. Податківці ще тоді дотримувалися слушної думки: «Якщо підприємство не здійснює підприємницьку діяльність у конкретні дні (вихідні, святкові), що підтверджується відповідним наказом по підприємству, то в такі дні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються, тому відповідні звітні чеки не роздруковуються. У робочі дні підприємства реєстратор розрахункових операцій повинен бути у включеному стані і роздрукування фіскального звітного чека є обов'язковим».

Проте вважаємо, цей порядок не поширюється на ситуацію, якщо торгова точка підприємства якийсь час не працює (кілька днів підряд) і РРО не використовується, навіть якщо буде видано відповідний наказ про зупинення її діяльності. У ЄБПЗ, підкатегорія 109.06, на запитання «Чи має право підприємство у разі тимчасового припинення діяльності не скасовувати реєстрацію РРО в органах доходів і зборів, але не роздруковувати щодня Z-звіти?» Міндоходів відповідає, що на період тимчасового припинення торгової діяльності СГ зобов'язані щодня роздруковувати на РРО фіскальні звітні чеки (Z-звіт) і зберігати їх у КОРО. При цьому Z-звіт роздруковується незалежно від того, проводилися розрахункові операції за день чи ні. Винятком є лише вихідні і святкові дні, встановлені наказом по підприємству.

Такий наказ може мати назву «Наказ про затвердження правил внутрішнього трудового розпорядку» і містити, наприклад, такий пункт: «Встановити, що вихідними днями на ТОВ «А» є субота і неділя, а також святкові та неробочі дні згідно зі ст. 73 КЗпП. Робота всіх підрозділів у зазначені дні забороняється, а залучення окремих працівників до роботи в ці дні проводиться у винятковому порядку з урахуванням норм ст. 71 КЗпП».

У робочі дні підприємства РРО має бути у ввімкненому стані і, відповідно, обов'язковим є роздрукування Z-звіту. При цьому, згідно з п. 3 Порядку №417, зміна — це період роботи одного касира від першої розрахункової операції після роздрукування одного Z-звіту до роздрукування наступного Z-звіту. Оскільки Z-звіт потрібно друкувати щодня, зміна не має перевищувати 24 години (добу). Якщо Z-звіт не буде роздруковано через 24 години після включення РРО, то РРО автоматично буде заблоковано згідно з п. 7 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою КМУ від 18.02.2002 р. №199.

Крім того, згідно з п. 2.6 Положення №637, вся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (в день отримання готівкових коштів) і в повній сумі оприбутковуватися. За невчасне оприбутковування готівки застосовуються санкції у 5-кратному розмірі неоприбуткованої суми згідно з п. 1 Указу №436/95, якщо Z-звіт буде роздруковано і готівку буде оприбутковано до каси у межах 24 годин після початку зміни касира, але вже на наступну календарну добу. Тому Z-звіт на РРО має роздруковуватися також і перед закінченням календарної доби до 24 год. 00 хв. з тим, щоб вчасно оприбуткувати готівку, отриману протягом цієї доби.

Що ж до санкцій за нероздрукування Z-звіту, то колегія суддів Судової палати в адміністративних справах ВСУ у згадуваній вище постанові дійшла такого правового висновку: фінансову санкцію встановлено за порушення СПД вимог про щоденне, тобто кожен робочий день, роздрукування Z-звіту незалежно від того, чи здійснювалися цього дня розрахункові операції, які підлягають проведенню через РРО. Роздрукований Z-звіт має зберігатися у КОРО. Незбереження Z-звіту є рівнозначним до його нероздрукування. Нагадаємо, що санкція за це порушення встановлена ч. 4 ст. 17 Закону про РРО і становить 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі — н. м. д. г.), тобто 340 грн за кожен випадок невиконання щоденного друкування фіскального звітного чека (Z-звіту) або його незбереження.

Статтею 155-1 КУпАП передбачено також адмінстягнення:

— від 2 до 5 н. м. д. г. (від 34 до 85 грн) — до особи, що проводила розрахункові операції (касир, інша відповідальна особа) з порушенням порядку проведення розрахунків, яке полягає в нероздрукуванні Z-звіту. У разі повторного порушення, — штраф від 5 до 10 н. м. д. г. (від 85 до 170 грн);

— від 5 до 10 н. м. д. г. (від 85 до 170 грн) — до посадової особи підприємства за порушення порядку проведення розрахунків. За повторне правопорушення — від 10 до 20 н. м. д. г. (від 170 до 340 грн).

За умовами запитання є порушення порядку використання РРО, а саме: нероздрукування Z-звіту протягом семи календарних днів (тижня). Якщо на підприємстві встановлено 5-денний робочий тиждень, то Z-звіт потрібно було роздруковувати протягом кожного із п'яти робочих днів. Отже, під час перевірки дотримання правил використання РРО буде нараховано штраф у розмірі 5 х 340 грн = 1700 грн, а також адмінсанкції за ст. 155-1 КУпАП. На жаль, немає законних підстав для незастосування штрафу у цьому випадку.

Нормативна база

  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. №8073-X.
  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Указ №436 — Указ Президента України від 12.06.95 р. №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».
  • Порядок №417 — Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. №417.
  • Положення №637 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою правління НБУ від 15.12.2004 р. №637.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру