• Посилання скопійовано

Зарплата ремонтникам ОЗ

На нашому підприємстві проводять роботи з планового ремонту обладнання. Для цього було створено спеціальний підрозділ. Куди відносити витрати на оплату праці таких працівників? Чи потраплять вони до первісної вартості відремонтованих ОЗ?

Спочатку пригадаймо, що, згідно з п. 142.1 ПКУ, до складу витрат платника податку включаються витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, які включають нараховані витрати на оплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів, робіт, послуг, витрати на оплату авторської винагороди та за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, встановлена за домовленістю сторін.

Але всі бухгалтери пам'ятають правила ремонтних витрат. Так, відповідно до п. 146.12 ПКУ, затрати на ремонт та поліпшення основних засобів у розмірі, що не перевищує 10% сукупної балансової вартості всіх груп ОЗ підприємства на початок звітного року, відносяться платником податку до складу витрат звітного періоду.

А от відповідно до п. 146.11 ПКУ первісну вартість ОЗ збільшують на суму витрат з ремонту (поліпшення) ОЗ, якщо такі витрати на ремонт (поліпшення) перевищують 10% сукупної балансової вартості всіх груп ОЗ, що підлягають амортизації, на початок звітного податкового року.

Тут варто згадати, що в листі ДПСУ від 09.07.2012 р. №12372/6/15-1216 (див. «ДК» №38/2012, коментар «ДК» №38/2012), зазначено, що платник податків має право визначити порядок відображення вартості ремонтів (поліпшення) об'єктів ОЗ у податковому обліку:

— або віднести їх до витрат в межах 10% ліміту згідно п. 146.12 ПКУ;

— або збільшити первісну вартість об'єкта ОЗ за п. 146.11 ПКУ (про що — нижче), навіть якщо згаданий ліміт повністю ще не використано.

Витрати на ремонт (поліпшення) ОЗ, які перевищують 10% сукупної балансової вартості всіх груп ОЗ, що підлягають амортизації, на початок звітного року, підлягають амортизації (включення до первісної вартості ОЗ) (п. 144.1 ПКУ). При цьому амортизують об'єкт ОЗ (обладнання) виходячи зі збільшеної первісної вартості (амортизаційна вартість) на суму ремонтно-поліпшувальних робіт, згідно п. 146.11 ПКУ, починаючи з місяця, наступного за місяцем проведення ремонтних робіт (п. 146.2 ПКУ).

Тому і постає закономірне запитання: чи поширюється 10-відсотковое обмеження на зарплатні виплати працівникам ремонтної бригади?

Тут слід пригадати і п. 144.1 ПКУ, де зазначено, що підлягають амортизації витрати на самостійне виготовлення (створення) основних засобів, нематеріальних активів, вирощування довгострокових біологічних активів для використання в господарській діяльності, в тому числі витрати на оплату заробітної плати працівникам, які були зайняті на виготовленні (створенні) основних засобів та нематеріальних активів. Крім того, в абзаці 4 згаданого пункту зазначено, що амортизують також витрати на проведення ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних засобів, що перевищують 10% сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів, що підлягають амортизації, на початок звітного року.

Попри те, що в окремому підпункті йдеться про 10-відсоткове обмеження і взагалі не згадано про оплату праці, на думку автора, в цьому випадку всі суми витрат на оплату праці ремонтної бригади повинні потрапити до податкових витрат з врахуванням правил пунктів 146.11 та 146.12 ПКУ. Адже такі витрати безпосередньо пов'язані з ремонтом.

Як випливає із запитання, працівники ремонтної бригади задіяні для ремонту різних ОЗ. Тож бухгалтеру треба стежити, які ОЗ в цей момент ремонтують. Коли 10-відсотковий ліміт відповідно до п. 146.11 ПКУ ще не перейдено, то витрати на оплату праці просто потраплять у витрати звітного періоду. А от коли з таких затрат уже потрібно формувати первісну вартість (амортизаційну вартість), то тут потрібно бути уважнішими, щоби правильно розподілити витрати на оплату праці ремонтної бригади між різними об'єктами ОЗ.

Для кращого налагодження аналітичного обліку не забувайте під час ремонтних робіт оформляти Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів (типова форма №ОЗ-2, затверджена наказом Мінстату від 29.12.95 р. №352). Саме в ній і відображатимуться всі витрати на ремонт.

Бухоблік

Згідно з п. 15 П(С)БО 7 «Основні засоби», затрати, що здійснюються для підтримання об'єкта ОЗ в робочому стані та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигід від його використання, включаються до складу витрат.

Якщо ж відбувається поліпшення об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигід, первісно очікуваних від використання об'єкта, то в такому випадку витрати, понесені на таке поліпшення, збільшують первісну вартість ОЗ (п. 14 П(С)БО 7).

Правда, варто пам'ятати, що і в бухобліку можна використати приписи пунктів 146.11 та 146.12 ПКУ, а власне — збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат з ремонту (поліпшення), які перевищують 10% балансової вартості всіх груп ОЗ на початок року. А от решту сум можна віднести до витрат періоду (п. 14 П(С)БО 7). Зауважимо, що, на думку деяких спеціалістів, ця норма суперечить ст. 3 Закону України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Як зрозуміло із запитання, фактично ми маємо справу з підтриманням об'єкта ОЗ у робочому стані. А отже, витрати на ремонт, і зокрема на оплату праці працівників, потраплять до витрат періоду. Звісно, якщо ви не виберете податковий варіант (див. вище).

Для наочності наведеного теоретичного матеріалу пропонуємо розглянути приклад.

Приклад ТОВ «Рената» проводить поточні ремонтні роботи обладнання. Витрати на поточний ремонт компресора №4 становлять:

деталі — 2000 грн;

оплата праці працівників — 560 грн;

нарахування на заробітну плату працівників — 194,32 грн (умовна ставка ЄСВ — 34,7%).

Під час проведення таких ремонтних робіт частина їх вартості (1000 грн — сума умовна) потрапляє до податкових витрат періоду, а частина — на збільшення первісної вартості ОЗ.

Оскільки ремонт поточний, у бухобліку всі витрати на ремонт знайдуть своє місце в поточних витратах, а саме — у загальновиробничих.

Бухгалтерський та податковий облік див. у таблиці.

Таблиця

Облік витрат на ремонт ОЗ


з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1.
Витрачено деталі на ремонтні роботи
91
91
2000
1000*
2.
Нараховано зарплату працівникам ремонтної бригади
91
661
560
3.
Утримано ЄСВ з суми нарахованої заробітної плати (560 х 3,6%)
661
651
20,16
4.
Утримано ПДФО зі суми нарахованої зарплати ((560 - 20,16) х 15%)
661
641
80,98
5.
Здійснено нарахування ЄСВ на зарплату працівників ремонтної бригади (560 х 34,7%)
91
651
194,32
* Лише 1000 грн потраплять до податкових витрат періоду, решта вартості деталей та суми оплати праці працівників ремонтної бригади збільшать первісну вартість відремонтованого ОЗ.

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру