• Посилання скопійовано

Що нового

Оновлено Державний реєстр РРО

! СГ, які використовують РРО

Міндоходів затвердило у новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій з урахуванням моделей реєстраторів, внесених відповідними наказами Міністерства доходів і зборів України, ДПС України та рішеннями Державної комісії з питань електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом при Кабінеті Міністрів України.

При цьому втратив чинність наказ Міндоходів від 27.12.2013 р. №860.

Наказ Міндоходів від 20.01.2014 р. №43


Мінфін скасував довідки щодо фізосіб — платників податків

! Фізособам — платникам податків

Мінфін наказами №1055 та №1056 скасував:

1) форму Довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку — резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов'язань з цього податку. Форма затверджувалась наказом Мінфіну від 21.12.2012 р. №1401;

2) форму Довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію), затверджену наказом Мінфіну від 27.12.2011 р. №1742.

Платники податку — резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, подають податкову декларацію до контролюючого органу не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження декларації перевіряє визначене податкове зобов'язання, сплату належної суми податку і видає довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов'язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Друга довідка видається контролюючим органом за зверненням платника податку на підставі податкової декларації про майновий стан і доходи та за фактичної сплати визначених податкових зобов'язань.

Накази Мінфіну від 11.12.2013 р. №1055, №1056
наберуть чинності з дня опублікування (станом на 28.01.2014 р. не опубліковані)


Відомість розподілу чисельності працівників — у новій редакції

! Роботодавцям

Фонд соцстраху від нещасних випадків на виробництві вніс зміни до Порядку віднесення страхувальників до класу професійного ризику виробництва з урахуванням виду їх економічної діяльності та проведення перевірок достовірності поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності (у тому числі основний), затвердженого постановою ФСС НВВ від 30.11.2010 р. №30.

Зокрема, згідно зі змінами позапланові перевірки страхувальників здійснюються робочими органами виконавчої дирекції Фонду на підставах:

1) подання суб'єктом господарювання письмової заяви до відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду про здійснення перевірки за його бажанням;

2) виявлення та підтвердження недостовірності даних, заявлених у звітах та відомостях, поданих страхувальником;

3) неподання у встановлений строк суб'єктом господарювання звітів та відомостей без поважних причин, а також письмових пояснень про причини, які перешкоджали поданню таких документів.

Під час проведення позапланової перевірки з'ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для її здійснення, з обов'язковим зазначенням цих питань у направленні. При цьому строк здійснення позапланової перевірки не може перевищувати 10 робочих днів, а щодо суб'єктів малого підприємництва — 2 робочих днів, якщо інше не передбачено законом.

Крім того, в новій редакції викладено додатки до Порядку. Зокрема, скорочено їх кількість до 8-ми. Відповідно перезатверджено й Відомість розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності.

Постанова ФСС НВВ від 18.12.2013 р. №15 чинна з 28.01.2014 р.


Міндоходів роз'яснило, як заповнювати «титули» книги ОРО

! СГ, які використовують РРО

Міндоходів повідомило, що ведення розділів книг ОРО здійснюється суб'єктом господарювання відповідно до форми книги ОРО, встановленої Порядком №614, яка таким суб'єктом господарювання зареєстрована на РРО або господарську одиницю. При заповненні розділів книги ОРО за формою, встановленою Порядком №417, до внесення відповідних змін до чинного нормативно-правового акта суб'єкту господарювання необхідно враховувати таке.

У розділі 3 «Облік розрахункових квитанцій» книги ОРО на РРО в графі «Номери фіскальних чеків за контрольною стрічкою» вносять дані першого фіскального чека на початок робочого дня і дані останнього фіскального чека перед виходом РРО з ладу, у графі 3 «Початок використання» і графі 4 «Закінчення використання» зазначаються дата, час і серія, номер розрахункової квитанції.

У розділі «Облік розрахункових квитанцій та руху готівки» книги ОРО на господарську одиницю: у графі 3 «Сума готівки» заповнюють інформацію про службове внесення та службові видачі, до графи 4 «Сума розрахунків» вносять дані про загальну суму розрахунків і за ставкою ПДВ 20%.

Крім того, перед реєстрацією книги ОРО суб'єкт господарювання повинен забезпечити внесення на титульну сторінку:

1) книги ОРО на РРО — інформації щодо моделі і заводського номера зовнішнього модема РРО (за його наявності у РРО) і про назву та адресу господарської одиниці;

2) книги ОРО на господарську одиницю — інформації щодо місцезнаходження/місця проживання суб'єкта господарювання.

Такі доповнення на титульній сторінці книги ОРО засвідчуються підписом посадової особи та печаткою відповідального підрозділу органу доходів і зборів.

Лист Міндоходів від 31.10.2013 р. №22949/7/99-99-18-02-03-17


Встановлено реквізити фінансових банківських векселів

! Суб'єктам вексельних розрахунків

НКЦПФР визначила склад обов'язкових реквізитів фінансового банківського векселя, виданого як електронний документ:

1) слова «Простий вексель»;

2) безумовне зобов'язання банку сплатити визначену суму грошей після настання строку платежу;

3) відсоткова ставка за векселем;

4) зазначення строку платежу;

5) зазначення місця, в якому повинен бути здійснений платіж;

6) найменування особи, якій або за наказом якої повинен бути здійснений платіж;

7) зазначення дати і місця видачі простого векселя;

8) код за ЄДРПОУ банку, який видає документ (векселедавця);

9) поле для вчинення індосаменту (передавального напису):

— прізвище, ім'я, по батькові та місце проживання фізичної особи або найменування, код за ЄДРПОУ та місцезнаходження юридичної особи, якій передається фінансовий банківський вексель;

— у разі наявності простого доручення за векселем або застави векселя — відповідне застереження;

— дата передачі фінансового банківського векселя.

Кількість індосаментів на одному фінансовому банківському векселі не обмежена.

Реквізити фінансового банківського векселя повинні бути викладені державною мовою.

Рішення НКЦПФР від 17.12.2013 р. №2893
набере чинності з дня опублікування (станом на 28.01.2014 р. не опубліковане)


Затверджено довідку про подану декларацію про доходи та порядок її заповнення

! Фізособам

Міндоходів затвердило форму довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату ПДФО та про відсутність податкових зобов'язань з такого податку) та порядок її заповнення.

Так, платники податку — резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до контролюючого органу декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Своєю чергою, контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження декларації зобов'язаний перевірити визначене податкове зобов'язання, сплату належної суми податку і видати довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Довідка видається за зверненням платника податку в 10-денний строк на підставі поданої декларації про доходи, а для платників податку — резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, — протягом 30 днів після надходження декларації про доходи та сплати належної суми податку.

Дані довідки заповнюються у гривнях з копійками, підписуються керівником контролюючого органу та скріплюються печаткою.

Наказ Міндоходів від 11.12.2013 р. №795
набере чинності з дня опублікування (станом на 28.01.2014 р. не опублікований)


Рекомендації щодо оформлення документів під час перевірок з питань митної справи

! Митникам

Міндоходів затвердило Методичні рекомендації щодо порядку оформлення документів у ході проведення документальних перевірок дотримання вимог законодавства України з питань державної митної справи, а також реалізації їх матеріалів.

Так, документальна перевірка дотримання законодавства України з питань державної митної справи проводиться, зокрема, щодо:

— правильності визначення бази оподаткування, своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів;

— обґрунтованості та законності надання (отримання) пільг і звільнення від оподаткування;

— правильності класифікації згідно з УКТЗЕД товарів, щодо яких проведено митне оформлення;

— законності переміщення товарів через митний кордон України, у т. ч. ввезення товарів на територію вільної митної зони або їх вивезення з цієї території.

Відповідальність за правильність оформлення документів під час проведення документальної перевірки несуть керівники уповноважених органів доходів і зборів, керівники структурних підрозділів та посадові особи, що здійснюють (очолюють) таку перевірку.

Наказ Міндоходів від 16.01.2014 р. №23


Оновлено форму Книги обліку доходів і витрат для фізосіб

! Фізособам

Міндоходів затвердило форму Книги обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу та Порядок її ведення.

Так, ведення Книги здійснюється у такому порядку:

1) платники податку повинні заводити Книгу самостійно;

2) записи у графах Книги здійснюються безпосередньо платником податку або уповноваженим представником кульковою або чорнильною ручкою, чітко і розбірливо не пізніше наступного дня після отримання відповідних сум доходів, сплати (перерахування) податку, а також понесених витрат;

3) підрахунки відображених у Книзі даних проводяться з метою заповнення декларації. Суми отриманих доходів, понесених витрат та сплачених податків відображаються у графах Книги у гривнях з копійками;

4) до граф 1 та 2 записують відповідно дати отримання доходу або понесених витрат, код платника податків згідно з ЄДР підприємств та організацій України, місцезнаходження — для юридичної особи; прізвище, ім'я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер, місце проживання — для фізособи;

5) до граф 3 — 6 записують відповідно суми доходів, з яких складається загальний річний оподатковуваний дохід, а також суми понесених витрат, підтверджених документально;

6) до графи 7 записують суми сплаченого податку.

Облік документів і відомостей, пов'язаних з правом на отримання податкової знижки, платники можуть вести в реєстрі документів, записи в якому проводяться у довільній формі.

Наказ Міндоходів від 11.12.2013 р. №794
набере чинності з дня опублікування (станом на 28.01.2014 р. не опублікований)


Визначено порядок повідомлення платників податків про реквізити бюджетних рахунків

! Платникам податків

Мінфін та Міндоходів затвердили Порядок взаємодії органів Міністерства доходів і зборів України та органів Державної казначейської служби України у процесі виконання державного та місцевих бюджетів за доходами та іншими надходженнями.

Цей Порядок регламентує взаємовідносини, що встановлюються з метою забезпечення повноти надходжень до бюджетів та здійснення в межах повноважень контролю за надходженнями до бюджетів податків і зборів та інших платежів, у т. ч. контролю за погашенням заборгованості за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, бюджетними позичками та фінансовою допомогою, наданою на поворотній основі.

Так, органи Міндоходів до 1 грудня кожного року подають відповідним органам Казначейства в електронному вигляді списки платників податків, які перебувають на податковому обліку у кожному районі (місті), за:

— юридичними особами та їхніми філіями;

— фізичними особами — підприємцями.

Списки платників податків, у т. ч. включених до Реєстру великих платників податків, повинні містити: найменування або прізвище, ім'я та по батькові платника податків, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ, або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта, коди класифікації доходів бюджету.

Iнформація про реквізити відкритих (перевідкритих) рахунків за надходженнями, операції на яких здійснюватимуться не раніше 10-ти робочих днів від дати їх відкриття, надається органами Казначейства відповідним органам Міндоходів, Казначейством України — Міндоходів протягом 3-х робочих днів з дня відкриття рахунків за надходженнями.

Iнформація про відповідність символу звітності до коду класифікації доходів бюджету подається Казначейством України до Міндоходів протягом 3-х робочих днів з дня відкриття рахунків за надходженнями.

Iнформація про перенесення залишків коштів на нові рахунки з обліку надходжень бюджетів подається Казначейством України — Міндоходів протягом 5-ти робочих днів з дня відкриття рахунків за надходженнями.

Територіальні органи Міндоходів повідомляють реквізити аналітичних рахунків платникам податків.

Наказ Мінфіну та Міндоходів від 04.12.2013 р. №760/1031
набере чинності з дня опублікування (станом на 28.01.2014 р. не опублікований)


Книжки міжнародного дорожнього перевезення: нюанси оформлення

! Міжнародним автоперевізникам

Міндоходів нагадує, що нормами Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП встановлено форму книжки МДП, яка друкується виключно на паперовому носії. Конвенцією МДП також встановлено обов'язкове внесення відповідних відомостей, проставлення штампів та печаток до книжки МДП посадовими особами митниць відправлення, призначення та проміжних митниць у разі здійснення ними митних формальностей при таких перевезеннях.

Отож, при здійсненні митних формальностей з товарами та транспортними засобами, оформленими за електронними митними деклараціями, у т. ч. і без пред'явлення цих товарів та транспортних засобів митному органу, підстав для відмови в оформленні книжки МДП немає.

Лист Міндоходів від 20.01.2014 р. №937/6/99-99-24-01-08-15

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру