• Посилання скопійовано

Декларація з ціннопаперового акцизу

Ціннопаперовий акциз — відносно новий податок, який втілили у податкове життя з початку 2013 року. Проте затверджена форма декларації з цього податку з'явилася щойно у III кварталі, а отже, річне звітування з цього податку зводиться фактично до звіту за IV квартал 2013 р. Оскільки звітність ця нова і подається вперше, перед підготовкою та поданням декларації з ціннопаперового акцизу радимо ще раз нагадати собі основні моменти і нюанси, на які варто звернути увагу, заповнюючи цю звітність.

Загальні аспекти нарахування та сплати ЦП-акцизу

Відповідно до пп. 213.1.7 ПКУ, операції з продажу, обміну або інших способів відчуження ЦП, де відбувається перехід права власності на ЦП, та операції з деривативами1 є об'єктом оподаткування акцизним податком.

Платниками особливого податку на операції з відчуження ЦП та операції з деривативами є фізична або юридична особа — резидент або нерезидент (у т. ч. їхні відокремлені підрозділи), які здійснюють операції з деривативами або з продажу, обміну чи інших способів відчуження цінних паперів. Отже, ключовим є фактор відчуження ЦП.

Усі ті особи, що видають вексель або пред'являють його до платежу чи розраховуються ним у рахунок заборгованості (передають за індосаментом2), не є платниками ЦП-акцизу, адже вони не підпадають під визначення платників цього податку. А в ситуації, коли суб'єкти господарювання купують або продають векселі за допомогою торговця ЦП, — саме цей торговець ЦП закладає у свою винагороду посередника цей податок та стає платником ЦП-акцизу (навіть якщо покупець та продавець розраховуються безпосередньо між собою, минаючи торговця ЦП) із відповідним обов'язком подання звітності до територіального органу Міндоходів. Якщо ж операції купівлі-продажу ЦП здійснено без участі посередника3, платником ЦП визначається зазвичай продавець цих ЦП — саме він і подаватиме декларацію з ЦП-акцизу, а сума цього податку в такому разі буде закладена у договірній вартості. I в першому, і в другому випадку купівля-продаж ЦП не обмежується лише декларацією з ЦП-акцизу. Не слід забувати, що ціннопаперові витрати та доходи мають бути відображені ще й в обліку безпосереднього продавця та покупця ЦП і знайти своє місце у додатку ЦП до декларації з прибутку.

1 Крім операцій, що здійснюються на міжбанківському ринку деривативів.

2 Зверніть увагу: головний податковий орган дотримується позиції, що при передачі векселя за індосаментом виникає об'єкт оподаткування ЦП-акцизом (додатково див. лист Міндоходів від 10.09.2013 р. №10807/6/99-99-19-04-03-15). Ми не поділяємо такої точки зору, адже у такому разі немає отримання доходу та відсутній податковий агент.

3 У загальному порядку правочини щодо цінних паперів, вчинені без участі (посередництва) торговця цінними паперами, є нікчемними, за винятком випадків, передбачених ч. 8 ст. 17 Закону від 23.02.2006 р. №3480-IV «Про цінні папери та фондовий ринок».

У бухгалтерському обліку торговця ціннопаперовий акциз відображатиметься, на нашу думку, за К-т 641. Жодні доходи та витрати у податковому обліку не визнаються, адже щодо цих сум цей суб'єкт господарювання є лише податковим агентом.

Проте не всі операції відчуження оподатковуються цим податком: нормами п. 213.2 ПКУ передбачено низку винятків.

Базою оподаткування є договірна вартість ЦП або деривативів, визначена у первинних бухгалтерських документах за будь-якою операцією з продажу, обміну або інших способів їх відчуження.

Є дві категорії ставок ціннопаперового акцизу: процентна (рахується у відсотках від суми операції) та фіксована (визначена сталою величиною). Ставка ціннопаперового акцизу різниться залежно від того, де здійснюється угода та які ЦП і деривативи відчужуються:

— 0% від суми операції з відчуження на фондовій біржі деривативів та ЦП, за якими розраховується біржовий курс, відповідно до вимог, установлених НКЦПФР за погодженням із Мінфіном;

— 0,1% від суми операції з продажу поза фондовою біржею ЦП, що перебувають у біржовому реєстрі;

— 1,5% від суми операції з продажу ЦП поза фондовою біржею, що не перебувають у біржовому реєстрі;

— 5 н. м. д. г. за укладений дериватив (контракт) поза фондовою біржею (податок за такою ставкою сплачує кожна зі сторін деривативу (контракту).

Податковим агентом за біржовими та позабіржовими операціями з відчуження ЦП є відповідний торговець цінними паперами (ліцензіат), включаючи банк, який здійснює такі операції на підставі договору. Саме вони і подають цю звітність до Міндоходів.

За загальним правилом, податковий агент зобов'язаний нараховувати, утримувати і сплачувати акцизний податок до бюджету від імені та за рахунок особи з доходів, що виплачуються їй, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення норм ПКУ.

Строк сплати ціннопаперового акцизу:

— для податкового агента — 10 к. д., наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання квартальної податкової декларації (за 2013 рік гранична дата подання звітності — 10 лютого, а строк сплати ПЗ — 20 лютого);

— для сторони деривативу (контракту) — не пізніше дати виконання контракту.

Звітність

Декларація з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів і операції з деривативами затверджена наказом Міндоходів від 19.07.2013 р. №288. Окрім декларації, цим документом затверджені і форма уточнюючої декларації з цього податку, і Порядок заповнення окремих граф звітності з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів і операції з деривативами.

Звітність з ціннопаперового акцизу складають за квартал, наростаючого підсумку в ній немає.

«Пустишки» цієї декларації не подаються. У ситуації, коли в одному кварталі платники ціннопаперового акцизу не здійснювали операцій із продажу, обміну, відчуження ЦП в інший спосіб та операцій із деривативами, звітність до Міндоходів із прочерками не подається. Адже відповідно до норми пп. 212.1.9 ПКУ «платниками особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами є фізична або юридична особа — резидент або нерезидент (в тому числі їх відокремлені підрозділи), які проводять операції з деривативами або з продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів». А особливого порядку реєстрації платником цього податку, як це є з ПДВ та єдиним податком, законодавством не визначено. Отже, визначальним критерієм для подання цієї декларації є саме факт здійснення операцій із відчуження ЦП та деривативів. Не було операцій у звітному кварталі — звітність із ЦП-акцизу не подається.

У декларації зазначають усі передбачені формою показники, якщо ж якихось із них немає, — відповідні графи прокреслюють. Цифрові показники дня, місяця, кварталу, року, суми заповнюють арабськими цифрами. Тип документа визначають шляхом проставлення відповідної позначки.

Додатки до декларації заповнюють за кожним договором/контрактом окремо у хронологічному порядку відповідно до дати його підписання.

Суми операцій з відчуження ЦП та операцій із деривативами, у т. ч. за ставками, розраховують як підсумок за операціями у відповідному розділі додатка.

Додаток Д1 показує суми особливого податку за біржовими операціями з відчуження цінних паперів та операціями з деривативами, Д2 — за позабіржовими операціями.

Показник «Операції по відчуженню цінних паперів» декларації відображає суми операцій та особливого податку за біржовими та позабіржовими операціями з відчуження ЦП на звітну дату відповідно до додатків Д1 та Д2.

Глава 2 розділу I Порядку №288 визначає порядок заповнення додатка Д1, глава 3 розділу I описує порядок заповнення додатка Д2.

Так, усі операції з відчуження цінних паперів та операції з деривативами, що здійснюються платником від свого імені та за свій рахунок, знаходять своє відображення у розділі 1 додатка 1 «Операції на користь платника». Усі зазначені операції, які здійснює податковий агент від імені (від свого імені) та за рахунок клієнта, — у розділі 2 цього додатка «Операції платника на підставі договору». Аналогічне розмежування має місце і в додатку 2.

У графі 2 «Вид цінного папера/деривативу» зазначають код показника цінного папера/деривативу відповідно до довідника 7 «Класифікація фінансових інструментів» Системи довідників та класифікаторів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку1.

1 Затверджений рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 08.05.2012 р. №646.

Цим нормативним актом слід керуватися і для даних ще одного показника — «Вид договору/контракту». У графі 4 «Вид договору/контракту» проставляють код показника договору/контракту відповідно до довідника 15 «Види договорів у діяльності з торгівлі цінними паперами» Системи довідників.

У графах 6 та 7 щодо реквізитів біржового контракту (договору) — номер та дату біржового контракту (договору), зареєстрованого у торговельній системі фондової біржі, для цінних паперів.

У графі 12 «Вид операції» — не саму операцію, а її код згідно з таблицею «Види операцій» (див. п. 10 глави 2 розділу I Порядку №288), наприклад, 01 — продаж, 02 — обмін (міна), 03 — зворотний викуп, 04 — погашення, 09 — повторний продаж тощо.

У графі 25 «Форма проведення розрахунку» — форму проведення розрахунку відповідно до коду у таблиці «Форми проведення розрахунку» (див. п. 21 глави 2 розділу I Порядку №288), а у графі 14 «Дата зарахування коштів» — дату зарахування коштів на баланс платника, у т. ч. у разі часткового зарахування коштів (передоплата) відповідно до форми проведення розрахунку, код якої визначено у таблиці «Форми проведення розрахунку».

Це те, що поєднує додатки Д1 та Д2. Але, певна річ, є й відмінності у графах.

Так, наприклад, у графі 17 додатка Д1 «Біржовий курс» зазначають біржовий курс, розрахований на фондовій біржі, на якій відбулася операція з відчуження цінних паперів, а у графі 15 «Сума за операцією з відчуження цінних паперів/операцією з деривативами за ставкою 0 відсотків від суми, грн» згідно з умовами договору/контракту — суму за операцією з відчуження цінних паперів/операцією з деривативами, що є базою оподаткування, за ставкою оподаткування 0 відсотків. Відповідно 0 (нуль) ставиться у графі 16 «Сума особливого податку за ставкою 0 відсотків від суми, грн».

Натомість у графах 15 — 17 додатка Д2 «Сума за операцією з відчуження цінних паперів/операцією з деривативами, грн» проставляють суму за умовами договору/контракту за операцією з відчуження цінних паперів/деривативів, що є базою оподаткування, у розрізі сум за ставками оподаткування (0,1 відсотка, 1,5 відсотка, 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). А сума особливого податку у гривнях, згідно зі встановленими ставками відповідно до кожної операції з відчуження цінних паперів, операції з деривативами поза фондовою біржею, знайде своє відображення у графах 18 — 20 додатка Д2.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру