• Посилання скопійовано

Працевлаштування нерезидента

На підприємстві працює іноземець. Щороку підприємство отримує дозвіл на його працевлаштування. Термін дії останнього дозволу закінчується 20.11.2013 р. Разом з тим працівник 1 листопада отримав посвідку на постійне проживання. Що має зробити підприємство? Здати дозвіл на працевлаштування, через те що працівник отримав посвідку? Чи треба переукладати трудовий договір з іноземцем, тобто звільняти працівника та знову приймати його на роботу?

Насамперед визначимося з термінами. Iноземцем вважається особа, яка не перебуває у громадянстві України і є громадянином (підданим) іншої держави (ст. 1 Закону №37731). Згідно з ч. 4 ст. 3 Закону №5067, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, а також ті, що одержали дозвіл на імміграцію в Україну, мають право на зайнятість на підставах і в порядку, встановлених для громадян України.

Відповідно до ст. 42 Закону №50672, працевлаштування іноземців здійснюється на підставі дозволу, який видається територіальними органами фонду зайнятості. Такий дозвіл видається на строк до одного року, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. Зауважимо: за залучення іноземних працівників без отримання дозволу на застосування праці іноземців підприємству загрожує штраф у розмірі 20 мінімальних зарплат на момент виявлення порушення за кожну особу (ч. 5 ст. 53 Закону №5067). Порядок видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства і розмір плати за видачу дозволу затверджено постановою КМУ від 27.05.2013 р. №437 (далі — Порядок №437).

1 Закон України від 22.09.2011 р. №3773-VI «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

2 Закон України від 05.07.2012 р. №5067-VI «Про зайнятість населення».

Водночас частина 6 ст. 42 Закону №5067 дозволяє працевлаштовувати деякі категорії іноземців без отримання вищезгаданого дозволу. До таких іноземних громадян, зокрема, належать іноземці, які постійно проживають в Україні. Статтею 5 Закону №3773 визначено, що особи, які іммігрували в Україну на постійне проживання, а також особи, які до прийняття рішення про припинення громадянства України постійно проживали на території України і після прийняття рішення про припинення громадянства України залишилися постійно проживати на її території, мають отримати посвідку на постійне проживання.

Тож у разі отримання посвідки на постійне проживання працівником-іноземцем підприємство вже не зобов'язане отримувати дозвіл на застосування праці іноземця. Що ж робити з раніше отриманим дозволом, який ще діє? Механізму дострокового повернення дозволу або його анулювання у зв'язку з отриманням працівником посвідки на постійне проживання Порядком №437 прямо не визначено. Таким чином, підприємство не зобов'язане здавати дозвіл на працевлаштування, строк якого ще не закінчився.

Що стосується звільнення працівника-іноземця та подальшого його оформлення на роботу вже як резидента зазначимо таке. Оскільки трудові відносини між працівником та підприємством фактично не припиняються, вважаємо, зміна статусу працівника не потребує його звільнення та переоформлення на роботу заново.

Якщо ж підприємство хоче все-таки документально оформити звільнення, то це можливо, наприклад, з ініціативи працівника, тобто якщо він напише заяву за власним бажанням у загальному порядку.

Проте радимо все-таки не звільняти такого працівника-іноземця, оскільки він і надалі залишається працювати на підприємстві та законодавство прямо цього не вимагає. Але остаточне рішення, як діяти в такій ситуації, залишається за підприємством.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру