• Посилання скопійовано

Суть справи

Звіт про рух грошових коштів
За своєю формою та суттю звіт про рух грошових коштів є чи не найпростішим для розуміння та «читання» керівництвом і зовнішніми користувачами фінансовим звітом. У сукупності з балансом та звітом про фінансовий стан цей звіт має давати повне уявлення про рух коштів та їх еквівалентів між датами фінансової звітності. Але, як свідчить практика, підготовка та складання звіту про рух грошових коштів спричинює чимало запитань.

Страховий стаж для декретниць
З 01.07.2013 р. завдяки змінам, внесеним до Закону про ЄСВ та Закону №1058 Законом №231, до страхового стажу декретниць потрапив період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Незабаром до цього стажу потрапить і період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років: Закон від 19.11.2013 р. №691-VII вніс зміну до статті 7 Закону №2240.

Банк стягує майно з поручителя
Міндоходів в УПК №702 роз'яснює порядок оподаткування майна, яке переходить у власність банку за рішенням суду при зверненні стягнення фінансовою установою на майно майнового поручителя за невиконання зобов'язань боржника за кредитним договором.

Електронні перевірки
Законом №5503 запроваджено новий вид перевірок платників податків — документальна невиїзна позапланова електронна перевірка (далі — електронна перевірка). Цей вид перевірок має запрацювати з 1 січня 2014 року. Яким буде механізм їх здійснення? I з чим реально зіткнуться платники податків? Спробуймо з'ясувати.

Строки зберігання документації
Бухгалтерські документи і звітність підлягають зберіганню протягом встановленого строку. Отже, що це за строк і як він визначається?

Брендування вантажного авто
Наша компанія реалізує власну продукцію через мережу дистриб'юторів. Для доставки товарів до супермаркетів та магазинів дистриб'ютори використовують свої вантажні авто. Ми хочемо брендувати ці авто (розмістити на них свій логотип із рекламою). Чи затрати на брендування можна буде віднести до податкових витрат?

Податкові наслідки знищення документів
У серпні 2013 р. у нашому офісі сталася пожежа, і деякі первинні документи, що підтверджували податкові витрати за жовтень 2012 р., згоріли. Поновити їх ми змогли лише у листопаді 2013 р. Чи мали ми подавати уточнену декларацію з податку на прибуток за 2012 р.? Серед знищених документів були також податкові накладні, з яких частину поновлено, а частину ще ні. Чи потрібно нам коригувати податковий кредит з ПДВ?

Працевлаштування нерезидента
На підприємстві працює іноземець. Щороку підприємство отримує дозвіл на його працевлаштування. Термін дії останнього дозволу закінчується 20.11.2013 р. Разом з тим працівник 1 листопада отримав посвідку на постійне проживання. Що має зробити підприємство? Здати дозвіл на працевлаштування, через те що працівник отримав посвідку? Чи треба переукладати трудовий договір з іноземцем, тобто звільняти працівника та знову приймати його на роботу?

Облік переміщення алкоголю на підприємстві
Підприємство — виробник алкогольної продукції відкриває в інших областях України (стосовно свого місця розташування та реєстрації) відокремлені підрозділи, на які планується переміщення продукції власного виробництва. Яку ціну необхідно зазначати при переміщенні продукції протягом місяця, якщо її фактична собівартість буде визначена тільки після закінчення місяця? Можливість потім переробити накладну з виправленням на визначену ціну виключена. Причиною є те, що підприємство-виробник є акцизним складом, а вивезення продукції контролюється податківцем із записом кількості та ціни до відповідного журналу. Також неможливість переробити накладну пояснюється реєстрацією ТТН в Єдиному реєстрі при відвантаженні алкогольної продукції з акцизного складу.

Виправлення виправленого
Згідно зі ст. 50 ПКУ, платник податків, який виявив помилки в раніше поданій податковій декларації, має право самостійно їх виправити. Але як бути в ситуації, коли під час виправлення платник податків знову допустив помилку? Чи можна внести уточнення до виправленої звітності і якщо так, то як це зробити правильно? Чи нове виправлення матиме наслідком штрафні санкції для платника податків?

Посередницька діяльність у платників ЄП
У чому різниця між посередницькими договорами для платників ЄП — юридичних та фізичних осіб? Які податкові наслідки загрожують особі, яка працює за таким договором? Які податкові тонкощі того чи іншого договору посередництва потрібно врахувати платнику ЄП?

Перехід юрособи на загальну систему
Юрособа бажає перейти зі спрощеної системи оподаткування (сплати єдиного податку) на загальну. Що для цього потрібно та які податкові наслідки такої операції? Чи має юрособа право на податкові витрати і як відображатимуться доходи за минулими операціями? Чи можна амортизувати ОЗ, придбані під час перебування на спрощеній системі оподаткування? Відповідаємо на запитання.

До змісту номеру