• Посилання скопійовано

Суть справи

Як Міндоходів перевірятиме ЄСВ
З жовтня цього року запрацювали зміни щодо адміністратора ЄСВ: тепер цим внеском опікуватиметься Міндоходів. У «ДК» №40/2013 ми вже аналізували основні зміни в цьому питанні, зокрема щодо звітності з ЄСВ та довідок від ПФУ. У «ДК» №48/2013 ви зможете дізнатися, як правильно заповнювати платіжки, у т. ч. і з ЄСВ. А зараз поговоримо про основні види та процедурні аспекти перевірок ЄСВ.

Платежі до бюджету
Наказом №609 від 22.10.2013 р. Міндоходів затвердило новий порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів (далі — Порядок №609, див. «ДК» №48/2013). Цей наказ набирає чинності з 26.11.2013 р. — дня його офіційного опублікування. Його попередник, Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету, затверджений наказом МФУ від 07.07.2012 р. №817, втратив чинність 26.11.2013 р. на підставі наказу МФУ від 08.10.2013 р. №864.

Особа — одна, рахунки — різні
Юридична особа купила товар у приватного підприємця на умовах післяплати. Продавець просить здійснити оплату на його поточний рахунок у банку, відкритий для його власних потреб як фізособи. Чи може юрособа виконати таке прохання? Які будуть наслідки?

Невловимі Методрекомендації
Серед бухгалтерів ходять мало не легенди про якісь Методичні рекомендації з формування собівартості продукції, про які всі чули, але ніхто чи майже ніхто їх не бачив. Що це за документ і де його взяти?

Поворотна фіндопомога у запитаннях і відповідях
У скрутні часи підприємства часто звертаються до такого інструменту поповнення своїх обігових коштів, як отримання поворотної фінансової допомоги. Саме про податкові моменти отримання такої фіндопомоги ми й поговоримо далі, розглянувши найбільш типові запитання.

Новорічні вечірки
Проведення новорічних вечірок, щиро кажучи, не для всіх свято. Бухгалтери не лише святкують у колі колег, але й обмірковують різні варіанти обліку такого заходу.

ПДФО при прощенні боргу
Підприємство видало працівникові безпроцентну позику. Працівник погасив тільки частину заборгованості за цією позикою, відтак з деяких причин керівництво підприємства прийняло рішення простити працівникові цю заборгованість. Термін позовної давності за цим боргом ще не закінчився, підприємство не перебуває у стадії банкрутства. Якими будуть податкові наслідки такого рішення?

Звільнення за переведенням: порядок оформлення
Мінсоцполітики в листі від 25.09.2013 р. №175/06/186-13 (див. «ДК» №48/2013) звернулося до теми звільнень за переведенням і надало низку рекомендацій про порядок їх оформлення.

Як економити з комфортом
За допомогою зарплатного проекту від «Укрінбанку» можна не тільки зменшити витрати підприємства, але й підвищити лояльність працівників

Програмне забезпечення у складі ОЗ
Відображення витрат на придбання програмного забезпечення (далі — ПЗ) у бухгалтерському і податковому обліку є питанням складним, таким, що потребує уважного вивчення подробиць. Адже чинне законодавство дозволяє відносити такі витрати і до складу первісної вартості нематеріальних активів, і до витрат майбутніх періодів, а то і включати до первісної вартості основних засобів. От про останній випадок і поговоримо, прослідкувавши долю такого ПЗ від придбання до списання.

Експорт будівельних послуг
Наша компанія надає будівельні послуги нерезиденту за кордоном — у Росії. Для цього було придбано товари в іншого нерезидента — у Німеччині. Звісно, ці товари ми не ввозили на митну територію України, а відразу відправили до Росії для використання у наданні будівельних послуг. Які будуть податкові наслідки таких специфічних операцій? Як показати у декларації з ПДВ та Реєстрі ПН постачання послуг нерезиденту за кордоном?

Оренда авто у нерезидента
Пропонуємо проаналізувати податкові наслідки в орендаря (юрособи), коли автомобіль взято в оперативний лізинг у нерезидента. Зокрема, чи треба нараховувати ПДВ під час ввезення орендованого авто? Які ще додаткові витрати понесе орендар? Чи вигідно взагалі орендувати автомобіль у нерезидента, вирішить кожен СГ для себе самостійно, прочитавши цей матеріал.

До змісту номеру