• Посилання скопійовано

Що нового

Оновлено правила визначення платіжності та обміну банкнот

! СГД

Нацбанк затвердив Правила визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України.

Правила визначають платіжні ознаки банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України та критерії, за якими вони можуть використовуватися фізособами, юрособами, у тому числі банками, під час приймання, оброблення та видачі банкнот (монет) за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви, для переказів та обміну.

Зокрема, передбачено, що зношеними банкнотами вважаються банкноти, які мають одну або більше з таких ознак зношення або пошкодження:

— потертості, часткову втрату фарби на зображеннях, розпушення паперу, втрату папером жорсткості;

— загальне або локальні забруднення, плями та написи, площа кожного з яких менша або дорівнює 400 мм2, колір яких контрастує з кольором навколишнього зображення або навколишньої незадрукованої ділянки банкноти;

— відбитки штампів, площа кожного з яких менша або дорівнює 400 мм2, включаючи видимі в ультрафіолетових променях, крім штампів про погашення;

— надриви або надрізи довжиною кожний понад 5 мм, у тому числі склеєні прозорою клейкою полімерною або за допомогою клею паперовою стрічкою завширшки не більше ніж 10 мм у спосіб, який би не призводив до склеювання сусідніх банкнот у корінці;

— отвори та проколи, відірвані краї або кути, площа кожного з яких більша ніж 10 мм2.

Фізичні та юридичні особи зобов'язані без будь-яких обмежень приймати зношені банкноти за всіма видами платежів та для переказів, а банки, крім того, для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для обміну на придатні до обігу банкноти.

Постанова НБУ від 23.10.2013 р. №422
набере чинності з дня опублікування (станом на 26.11.2013 р. не опублікована)


Відображення вартості неповерненого спецодягу після звільнення у формі №1ДФ

! Платникам ПДФО

Міндоходів зазначило, що у податковому розрахунку форми №1ДФ видача спеціального одягу відображається за ознакою доходу «136».

Якщо працівник, якому було видано спецодяг, звільняється і не повертає спеціальний одяг, граничний строк використання якого ще не минув, вартість такого одягу вважається додатковим благом платника податків і після застосування підвищувального коефіцієнта включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника.

У податковому розрахунку форми №1ДФ вартість такого неповерненого спецодягу відображається за ознакою доходу «126».

Лист Міндоходів від 18.09.2013 р. №11298/6/99-99-17-02-01-15


Обов'язковим реквізитом звітності до Нацкомфінпослуг є цифровий підпис

! СГД, які надають фінпослуги

Нацкомфінпослуг затвердив зміни до низки нормативно-правових актів Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України.

Так, передбачено, що у разі подання звітності у вигляді електронних документів з дотриманням вимог Закону «Про електронні документи та електронний документообіг» звітність у паперовій формі до Нацкомфінпослуг не подається. Обов'язковим реквізитом такої звітності є електронний цифровий підпис.

Зазначені зміни внесено, зокрема, до:

— Порядку надання звітності фінансовими компаніями, довірчими товариствами, а також юридичними особами — СГ, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але мають визначену законами та нормативно-правовими актами Держфінпослуг або Нацкомфінпослуг можливість надавати послуги з фінансового лізингу;

— Положення про порядок складання, формування та подання адміністратором недержавного пенсійного фонду звітності з недержавного пенсійного забезпечення;

— Порядку складання та подання звітності ломбардами до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг;

— Порядку складання та подання звітності кредитними установами до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг;

— Порядку складання звітних даних страховиків.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 17.10.2013 р. №3723
набере чинності з дня опублікування (станом на 26.11.2013 р. не опубліковане)


Заповнюємо форму №1-підприємництво правильно

! Підприємствам

Держстат надав роз'яснення щодо заповнення форми державного статистичного спостереження №1-підприємництво (коротка) (річна) «Структурне обстеження підприємства».

Цей звіт відображає показники, сформовані з використанням регістрів бухгалтерського обліку, Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій суб'єктів малого підприємництва, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19 квітня 2001 року №186. А якщо підприємство не використовує спрощений План рахунків, — з використанням Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій та Iнструкції про його застосування, затверджених наказом Мінфіну від 30 листопада 1999 року №291, національних П(С)БО, міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та фінансової звітності, а також первинних документів, затверджених наказами центрального органу виконавчої влади у галузі статистики, необхідних для складання показників зі статистики праці.

Вартісні показники звіту не включають інформацію щодо ПДВ, де одиницями вимірювання вартісного показника є тисячі гривень з одним десятковим знаком. За відсутності даних звіту відповідні рядки (графи) містять прочерки.

Звіт також відображає інформацію про результати діяльності (вартісні показники) з урахуванням своєї частки у спільній діяльності без створення юридичної особи, якщо підприємство є учасником такої спільної діяльності.

Роз'яснення Держстату від 16.08.2013 р. №18.1-12/11


Доповнено перелік відомостей про юрособу, які зазначатимуться у витягах з ЄДР

! Юрособам та фізособам-підприємцям

Мін'юст затвердив зміни до Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Відповідно до змін, у витягах з ЄДР будуть зазначатися ще й такі відомості про юридичну особу, як:

— організаційно-правова форма;

— статус відомостей (підтвердження даних про юридичну особу, відсутність підтвердження даних про юридичну особу, відсутність юридичної особи за місцезнаходженням).

Наказ Мін'юсту від 04.11.2013 р. №2305/5 чинний з 26.11.2013 р.


Обов'язки щодо ведення книги обліку доходів та витрат в електронному вигляді

! Фізособам-підприємцям

Міндоходів нагадує про ведення Книги обліку доходів і витрат фізособами-підприємцями, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, та самозайнятими особами. Нагадуємо, що Книгу можна також вести у паперовій формі.

Якщо самозайнята особа обрала ведення Книги в електронній формі:

1) вона зобов'язана:

— отримати посилені сертифікати відкритих ключів, сформованих акредитованими центрами сертифікації ключів, включених до системи подання податкових документів в електронному вигляді;

— укласти з контролюючим органом договір про визнання електронних документів;

— сформувати заяву на отримання Книги і надіслати її до контролюючого органу за місцем податкового обліку засобами електронного зв'язку;

2) контролюючий орган за місцем податкового обліку реєструє заяву самозайнятої особи на отримання Книги у реєстрі поданих заяв та протягом 3-х робочих днів формує і надсилає самозайнятій особі повідомлення про реєстрацію Книги із зазначенням реєстраційного номера Книги та дати її реєстрації;

3) після отримання самозайнятою особою повідомлення про реєстрацію Книги така особа здійснює операції з її ведення згідно з Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат;

4) у Книзі в електронному вигляді допускаються виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, в якому відображається від'ємне або позитивне значення.

Роз'яснення Міндоходів від 20.11.2013 р.


Договори оренди землі підлягають обов'язковій держреєстрації

! Сільгосппідприємствам

ДПСУ наголошує, що основним критерієм для віднесення підприємств до категорії сільськогосподарських є виробництво у відповідних обсягах сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах.

При цьому слід мати на увазі, що сільськогосподарські підприємства, які орендують земельні ділянки для ведення сільгоспдіяльності, зобов'язані в обов'язковому порядку укладати договори оренди землі з орендодавцями.

Укладені договори оренди землі підлягають обов'язковій державній реєстрації. Право оренди земельної ділянки виникає з дня держреєстрації цього права відповідно до закону, що регулює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їхніх обтяжень.

Сільськогосподарська продукція, вироблена (вирощена) на земельних ділянках, щодо яких договори оренди не укладені або укладені, але не зареєстровані у встановленому порядку, не може вважатися самостійно вирощеною з метою застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ.

Лист ДПСУ від 26.03.2013 р. №1788/Г/15-33-14


Нові умови виготовлення цінних паперів

! Виготовлювачам бланків

Мінфін затвердив Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виготовлення бланків цінних паперів та Порядок контролю за їх додержанням.

Дія Ліцензійних умов поширюється на державні підприємства або їх філії, інші відокремлені підрозділи, які провадять господарську діяльність з виготовлення бланків цінних паперів.

Умовами передбачено, що для отримання ліцензії підприємство подає до Мінфіну відповідну заяву. До заяви додаються, зокрема, такі документи:

— відомості про наявність обладнання із зазначенням його технічних характеристик;

— відомості про наявність фахівців, які забезпечують здійснення всіх технологічних операцій відповідно до ліцензійних умов, із зазначенням їх освітнього і кваліфікаційного рівня;

— відомості про наявність технологій та матеріалів для виготовлення бланків, у т. ч. фотоформ, пробних зразків, друкарських форм, нумерації, обробки бланків;

— відомості про наявність спеціальних технологій та матеріалів, які забезпечують захист бланків від підробки та несанкціонованого тиражування;

— засвідчена в установленому порядку копія документа, що підтверджує охорону органами внутрішніх справ підприємства, яке виготовляє бланки цінних паперів.

Підприємство повинно мати повний завершений технологічний цикл виготовлення бланків цінних паперів.

Технологічні процеси виготовлення бланків мають виконуватися відповідно до галузевих технологічних інструкцій або затверджених внутрішніх інструкцій.

Бланки мають відповідати вимогам технічних умов, схем захисту та іншої нормативно-технічної документації.

Наказ Мінфіну від 13.09.2013 р. №812
набере чинності з дня опублікування (станом на 26.11.2013 р. не опублікований)


Заповнення декларації з ПДВ «переробниками»

! Переробним підприємствам

Міндоходів нагадало, що переробні підприємства ведуть окремий облік операцій з постачання продукції власного виробництва, виготовленої з поставлених молока або м'яса в живій вазі сільськогосподарськими товаровиробниками.

Переробне підприємство операції з постачання готової м'ясо-молочної продукції, виготовленої з поставлених молока або м'яса в живій вазі сільськогосподарськими товаровиробниками, відображає в податковій декларації з податку на додану вартість переробного підприємства (код 0140), інші операції, у тому числі постачання м'ясо-молочної продукції, виготовленої з імпортованої сировини, із сировини, що не є сировиною власного виробництва сільськогосподарського товаровиробника чи фізичної особи — в податковій декларації з податку на додану вартість, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом (код 0110).

Таким чином, операції з постачання переробним підприємством м'ясо-молочної продукції, виготовленої з сировини (молока та м'яса в живій вазі), закупленої у будь-яких інших осіб, ніж її виробники, відображаються в декларації з ПДВ, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом, а суми ПДВ, нараховані на вартість такої продукції, не можуть виступати джерелом для виплати компенсації сільськогосподарським товаровиробникам.

Сума податку на додану вартість, визначена переробним підприємством у декларації з ПДВ щодо діяльності з постачання готової продукції (код 0140), підлягає перерахуванню у відповідних розмірах на спеціальний рахунок, відкритий ним в органі держказначейської служби, до 15-го числа місяця, наступного за звітним періодом, для подальшої виплати компенсації сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними молоко і м'ясо в живій вазі.

Лист Міндоходів від 04.10.2013 р. №12562/6/99-99-19-04-02-15


Відсутність товарно-транспортної накладної не впливає на податковий кредит

! Платникам ПДВ

Міндоходів зазначило, що в разі відсутності товарно-транспортної документації, що підтверджує отримання послуг з перевезення вантажів автомобільним транспортом, у тому числі товарно-транспортної накладної, при обчисленні об'єкта оподаткування платник податку не має підстав враховувати вартість таких послуг при формуванні собівартості придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг.

При цьому оскільки транспортною документацією підтверджується операція з надання послуг з перевезення вантажів, а не факт придбання товару, то за наявності документів, що підтверджують фактичне отримання товару і його використання у власній господарській діяльності, неподання ТТН не може бути єдиною підставою для невизнання витрат з придбання ТМЦ.

Крім того, Міндоходів повідомило, що підставами для формування податкового кредиту з ПДВ є наявність належним чином оформленої податкової накладної, митної декларації або, як виняток, заяви зі скаргою на постачальника, бухгалтерської довідки або інших документів, передбачених пунктом 201.11 статті 201 ПКУ.

Товарно-транспортна накладна не міститься в переліку документів, що визначають право на формування податкового кредиту.

Лист Міндоходів від 19.09.2013 р. №11569/6/99-99-22-01-03-15/1128


Підприємства вестимуть трудові книжки на студентів-стажистів

! Роботодавцям

Мінсоцполітики спільно з Мін'юстом затвердило зміни до Iнструкції про порядок ведення трудових книжок працівників.

Iнструкцію, зокрема, доповнено новим положенням, яким визначено, що трудові книжки ведуться на студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» і продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, які проходять стажування на підприємстві, в установі, організації всіх форм власності.

Запис до трудової книжки про стажування студентів, учнів вноситься підприємством, установою, організацією, де вони проходили стажування, із зазначенням посади, періоду та місця проходження (структурний підрозділ) стажування, спеціальності (кваліфікації) або професії (кваліфікаційного рівня) стажиста. Підставою для таких записів є наказ про проходження стажування.

Наказ Мінсоцполітики від 08.11.2013 р. №748/2354/5
набере чинності з дня опублікування (станом на 26.11.2013 р. не опублікований)

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру