• Посилання скопійовано

Коли можна виписувати зведену ПН

Постачальник не встиг своєчасно зареєструвати податкову накладну в ЄРПН. Як вихід із цієї ситуації, він вирішив виписати покупцеві зведену податкову накладну останнім днем місяця. Але у договорі купівлі-продажу товару не зазначається про безперервність або ритмічність поставок. Постачання відбувається не так уже й часто, проте стабільно, раз чи два на місяць на великі суми. Чи мав постачальник право це зробити? Чи можна за такою податковою накладною отримати право на податковий кредит з ПДВ?

Справді, відповідно до п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. №1379 (далі — Порядок №1379), у разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер при постійних зв'язках із покупцем, покупцю може бути складена зведена податкова накладна1 виходячи з визначеної у договорі періодичності оплати поставлених товарів/послуг (один раз на п'ять днів; один раз на десять днів тощо), але не рідше одного разу на місяць і не пізніше останнього дня місяця. При цьому до зведеної податкової накладної обов'язково додається реєстр товаротранспорт-них накладних чи інших відповідних супровідних документів, згідно з якими здійснено постачання товарів/послуг. Таким чином, Порядок №1379 надає можливість складати зведену податкову накладну виключно у разі фактичного (безперервного або ритмічного) постачання (відвантаження/надання) товарів/послуг.

1 ДПСУ наказом від 21.12.2012 р. №1177 було затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань складання зведеної податкової накладної, яка може стати у пригоді тим, хто бажає докладніше вивчити застосування такої накладної (і саму консультацію, і наш коментар до неї див. у «ДК» №4/2013).

Але що таке безперервний або ритмічний характер постачання товарів/послуг? На жаль, Порядок №1379 або ПКУ не містять такого визначення. Натомість статтею 267 ГКУ передбачається, що:

— строки поставки встановлюються сторонами у договорі з урахуванням необхідності ритмічного та безперебійного постачання товарів споживачам, якщо інше не передбачено законодавством;

— у разі якщо сторонами передбачено поставку товарів окремими партіями, строком (періодом) поставки продукції виробничо-технічного призначення є, як правило, квартал, а виробів народного споживання, як правило, — місяць. Сторони можуть погодити у договорі також графік поставки (місяць, декада, доба тощо).

Отже, підставою вважати характер постачання безперервним чи ритмічним є строки (або графік) поставок, встановлені договором.

Якщо договором передбачено, що поставки у певній кількості здійснюються щомісяця протягом строку договору або раз на півмісяця, а не за ініціативою покупця, то є підстави вважати, що поставки за таким договором мають безперервний та ритмічний характер. У такому разі є підстави і виписувати зведену податкову накладну. Кількість таких податкових накладних залежатиме від графіка оплат за товари/послуги, встановленого договором. Якщо кількість оплат протягом місяця договором чітко не встановлена, то може бути виписана одна зведена податкова накладна не пізніше останнього календарного дня такого звітного податкового періоду (місяця). Така зведена податкова накладна, за умови її оформлення згідно з чинним законодавством, безперечно, надасть покупцю право на податковий кредит з ПДВ (за умови використання товарів/послуг у господарській діяльності і в оподатковуваних ПДВ операціях).

Зверніть увагу: для виписування зведеної податкової накладної має виконуватися умова фактичного безперервного або ритмічного постачання. Якщо ж договір купівлі-продажу нічого подібного не передбачає, то виписувати податкову накладну слід за загальними правилами, тобто датою першої події (п. 187.1 ПКУ). А податкова накладна, складена датою, за якою не відбулося такої першої події (оплати за товар/послуги чи їх постачання), не надасть покупцеві права на податковий кредит з ПДВ.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру