• Посилання скопійовано

Суть справи

Новий реєстр РРО
Усю бізнес-спільноту вже майже півтора року лихоманить від нововведень законотворців та Міндоходів стосовно щоденного електронного звітування РРО. Бажання Міндоходів розширити свої контрольні функції можна зрозуміти. Проте технічна база суб'єктів господарювання і Міндоходів та неузгодженість роботи між головним податковим органом і центрами сервісного обслуговування не дозволяють впровадити повноцінне електронне звітування так швидко, як хотілося б Міндоходів.

ПДВ при поставці комп'ютерних програм
Суб'єкти господарювання, що створюють програмні продукти та відповідно застосовують норми п. 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, уже давно очікували від податківців роз'яснення щодо правильності застосування згаданої норми. I ось настав довгожданий момент: Міндоходів України оприлюднило УПК №536.

Нова Книга обліку доходів і витрат
Для фізосіб-підприємців (крім тих, що обрали спрощену систему оподаткування) та для фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, Міндоходів пропонує нову Книгу обліку доходів і витрат та новий Порядок її заповнення (див. «ДК» №42/2013).

Коди УКТ ЗЕД у ПН за авансом
Наше підприємство імпортує товари (товар уперше ввозиться на територію України) та продає їх контрагентам-резидентам. Згідно з договором покупці здійснюють передоплату за першу партію імпортного товару в повній сумі. Але на момент отримання авансу імпортний товар ще не отримано від нерезидента. А отже, кодів УКТ ЗЕД цього товару ми ще не знаємо. Як у цьому разі виписати ПН на суму авансу, які там зазначити коди УКТ ЗЕД? Чи можна виписати ПН без кодів, а потім подати РК із виправленнями таких кодів? Як правильно вчинити у цьому випадку?

Спрощена форма договору
У цьому матеріалі ми розглянемо вельми поширену операцію купівлі-продажу товарів (робіт, послуг), яка оформляється стандартним набором документів: рахунок, накладна (акт) і податкова накладна (якщо сторони правочину — платники ПДВ). Такий документ, як договір купівлі-продажу товарів, виконання робіт або надання послуг, сторонами правочину не оформляється. Чи означає це, що в цьому разі договір укладено в усній формі, і як заповнити такий реквізит податкової накладної, як «вид цивільно-правового договору», його номер і дату? Спробуємо з'ясувати.

Сезонна заміна шин на автомобілі
Одним із заходів, що проводяться з метою підтримання транспортних засобів у технічно справному стані, є сезонне технічне обслуговування (далі — ТО). Сезонним воно є тому, що виконується для підготовки автомобіля до використання в осінньо-зимових чи весняно-літніх умовах. Однією зі складових такого ТО є заміна шин — зимових літніми і літніх зимовими.

Витрати на сертифікацію продукції
Для реалізації товарів (продукції) потрібно провести їх експертизу, після проведення якої видається сертифікат. Для випробовувань (які проводять для сертифікації продукції) ми надаємо зразки продукції, які знищуються під час випробувань. Чи можна віднести витрати на сертифікацію та вартість цих зразків до податкових витрат? Як відобразити це в бухобліку? Як документально оформити передачу (списання) зразків для тестування?

Коли можна виписувати зведену ПН
Постачальник не встиг своєчасно зареєструвати податкову накладну в ЄРПН. Як вихід із цієї ситуації, він вирішив виписати покупцеві зведену податкову накладну останнім днем місяця. Але у договорі купівлі-продажу товару не зазначається про безперервність або ритмічність поставок. Постачання відбувається не так уже й часто, проте стабільно, раз чи два на місяць на великі суми. Чи мав постачальник право це зробити? Чи можна за такою податковою накладною отримати право на податковий кредит з ПДВ?

Процентна позика від нерезидента
Iноді вчасно позичені кошти рятують компанію. Часто буває і так, що завдяки отриманій позиці або кредиту компанія здійснює проекти, які значно збільшують її доходи не лише тепер, але й у майбутніх періодах. Але отримати позику в Україні наразі непросто. Тому деяким СГД для цього доводиться звертатися до нерезидентів. Як саме оформлюється й обліковується позика від нерезидента, поговоримо далі.

До змісту номеру