• Посилання скопійовано

Суть справи

Консолідована фінзвітність за новим стандартом
Саме так: не за новими правилами, не за новим алгоритмом складання, а просто за новим стандартом. Нічого екстраординарного чи неочікуваного НП(С)БО 2 до бухобліку та фінзвітності не привнесло. Проте зміни все-таки є, і їх варто проаналізувати.

Звичайні ціни у неконтрольованих операціях
Законом №408 були внесені зміни до ПКУ щодо трансфертного ціноутворення, запроваджено поняття контрольованих операцій та встановлено критерій їх визнання контрольованими — наявність у платника податків загальної суми здійснених операцій від 50 млн грн (без ПДВ) з одним контрагентом на рік (пп. 39.2.1.4 ПКУ). Зміни стосуються і порядку застосування звичайних цін поза контрольованими операціями. Отже, що ж змінилося з 01.09.2013 р., а що залишилося таким, як і раніше?

Організація турбізнесу
Кожен напрям бізнесу має свої особливості. Не виняток і туристичний бізнес. Сьогодні ми розповімо про ази податкового та бухгалтерського обліку у туристичного оператора. Попри, на перший погляд, простоту такого обліку, тут є багато білих плям.

Уцінка товару: з чого почати?
Пропонуємо з'ясувати, як проводяться уцінка та реалізація товару, що залежався у торговій мережі. Розглянемо, в яких випадках це відбувається, звернемо увагу на організаційні питання під час уцінки, а також на подальший облік та реалізацію переоціненого товару.

Оплата лікарняного листка у разі звільнення
Працівник звільняється, але напередодні звільнення приніс лікарняний листок на 14 календарних днів і вимагає його оплатити. Чи може працедавець — платник ЄП оплатити такий лікарняний листок самостійно, не чекаючи на надходження фінансування від ФСС з ТВП або зовсім не звертаючись за фінансуванням?

Витрати на операції з відпрацьованими мастилами
СГ всіх форм власності, що виробляють або імпортують для вільного використання мастила (оливи) за кодами товарних підкатегорій, затверджених Постановою №1221, внаслідок використання яких утворюються відпрацьовані мастила (оливи), зобов'язані самостійно або через уповноважені підприємства забезпечити їх збирання, видалення, знешкодження та утилізацію. А оскільки це спричиняє певні витрати, то постає запитання: чи відносяться понесені витрати в обліку виробників або імпортерів до собівартості придбаних запасів? Чи можливо віднести їх одразу до витрат звітного періоду як сплату так званого утилізаційного збору?

Кадровий облік щорічних відпусток
Питання, як правильно організувати кадровий облік щорічних відпусток працівників, є одним із тих, що найчастіше виникають у практиці надання відпусток. Адже не лише перед керівництвом підприємств, а й перед менеджерами середньої ланки (керівниками підрозділів) або навіть перед самими працівниками часто постає запитання: а скільки календарних днів щорічної відпустки використав працівник? Це особливо актуально на підприємствах із низькою плинністю кадрів або тих, де широко практикується надання відпусток частинами, де для цього, як правило, доводиться «заглибитися в історію». Відповідні питання зазвичай покладаються на кадрову службу. I не секрет, що на невеликих підприємствах цю функцію доводиться виконувати бухгалтерії.

Фінзвітність «малюків» — строки подання
Підприємство — платник податку на прибуток належить до суб'єктів мікропідприємництва згідно з ГКУ. Підприємство сплачує податок на прибуток за базовою ставкою (19%) і не користується пільгою, встановленою п. 154.6 ПКУ. Чи має підприємство право подавати фінансову звітність до ДПI один раз на рік?

Резерви та умовні зобов'язання
Зобов'язання підприємств мають різну природу: заборгованість перед постачальниками товарно-матеріальних цінностей, зобов'язання з виплати заробітної плати працівникам, заборгованість за кредитами тощо. Як правило, підприємство точно знає величину зобов'язання і строк його погашення: сума і строки передбачені умовами договорів, угод, звичайною практикою ділового обороту. Проте є й особливий різновид зобов'язань, а саме: резерви — зобов'язання з невизначеним строком виконання або невизначеної величини.

До змісту номеру