• Посилання скопійовано

Суть справи

Безнадійна і сумнівна заборгованість в обліку
В умовах дефіциту оборотних коштів бізнес так чи інакше стикається з питанням врегулювання, а потім і відображення в обліку безнадійної та сумнівної заборгованості. Поговоримо про основні податкові наслідки врегулювання такої заборгованості та як їх відобразити бухгалтеру у податковій звітності.

Види дебіторської заборгованості
Якщо відображення в обліку операцій зі списання кредиторської заборгованості майже не викликає будь-яких питань, то при списанні дебіторської, зокрема безнадійної заборгованості, вони є. Далі йтиметься про види дебіторських заборгованостей, які можуть виникнути внаслідок відвантаження товарів (робіт, послуг), або заборгованість за виданими авансами.

Створення резерву сумнівних боргів
Резерв сумнівних боргів створюється на підприємстві, по-перше, для достовірного відображення дебіторської заборгованості у балансі, адже поточна дебіторська заборгованість відображається у балансі у сумі різниці між наявною заборгованістю та резервом сумнівних боргів. По-друге, за рахунок резерву списується безнадійна заборгованість. Про те, як розрахувати суму такого резерву, ми й поговоримо.

ПДВ при списанні заборгованості
В операціях списання заборгованості часто виникає закономірне запитання: що робити з ПЗ та ПК з ПДВ, які були нараховані при оплаті за товар, отриманні чи постачанні товару? Спробуймо з'ясувати.

Часткове задоволення позову судом: облік
Продовжуючи розгляд теми про врегулювання сумнівної дебіторської заборгованості, розглянемо практичне запитання, яке надійшло на «гарячу лінію» редакції. Підприємство-постачальник відвантажило партію товару, проте через затримку в оплаті з боку покупця подало позов до суду. Суд задовольнив позов постачальника, але не у повній сумі. Усі події відбувалися за чинності ПКУ. З'ясуймо, як відображається операція у податковому обліку сторін та як заповнити додаток СБ до декларації з податку на прибуток.

Заборгованість ФОП на загальній системі
Ми вже говорили про податкові наслідки списання кредиторської заборгованості у підприємців на ЄП. Настала черга розповісти про наслідки списання безнадійної дебіторської та кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, у підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування.

Безнадійна, анульована заборгованість і ПДФО
Заборгованість фізособи перед юрособою є дебіторською заборгованістю такої юрособи. А списання або припинення такої заборгованості без її погашення спричинює виникнення доходу у фізособи. Розглянемо порядок оподаткування такої операції та відображення її у податковій звітності обох осіб.

Списання заборгованості в іноземній валюті
Цю статтю присвячено особливостям списання безнадійної заборгованості в іноземній валюті. У статті розглядається списання лише кредиторської заборгованості у валюті, оскільки безнадійна дебіторська заборгованість у валюті — це досить рідкісне явище. Адже за непогашення дебіторської валютної заборгованості передбачено жорсткі санкції щодо обох сторін договору. Такі санкції визначено Законом України від 23.09.94 р. №185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті».

Кредитор-банкрут: що робити з боргом?
Наше підприємство має борг, якому вже 2 роки, перед іншим підприємством. Зараз можемо розрахуватися, проте підприємство-кредитор було визнано банкрутом та рік тому ліквідовано. Що робити з цією заборгованістю? Включати до доходу? Якщо так, то в якому періоді?

Кредиторська заборгованість «єдиноподатників»
У «ДК» №15/2013 ми вже розглянули, хто з підприємців — платників єдиного податку повинен включати до оподатковуваного доходу суму кредиторської заборгованості, за якою минула позовна давність. Сьогодні поговоримо про особливості поводження з кредиторською заборгованістю, за якою минув строк позовної давності, тих підприємців, які не включають такі суми до доходу.

До змісту номеру