• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Кредиторська заборгованість за авансовими звітами
Працівниками підприємства, зокрема директором, за рахунок власних коштів купувалися товари та матеріали для здійснення господарської діяльності. В подальшому ними було надано звіти з відповідними первинними документами. Проте підприємство не мало фінансової змоги розрахуватися, тож наразі на рах. 372 обліковується значна сума кредиторської заборгованості, деякі суми виникли понад три роки тому. Коли та за яких умов можна списати таку заборгованість?

Для вчинення виконавчого напису про стягнення заборгованості нотаріус вимагатиме додаткових підтвердних документів
Підприємство продало будівлю на умовах відстрочення зобов'язання до одного року. Проте кошти у строк так і не були сплачені. Чи можна через виконавчий напис нотаріуса стягнути з них кошти без звернення до суду або повернути будівлю? Чи матиме підприємство право на зменшення доходу на суму заборгованості у періоді вчинення виконавчого напису?

У разі звернення продавця до суду про стягнення заборгованості з поручителя сума доходу продавця не зменшується
Підприємство уклало договір позики, в якому передбачено поручительство за невиконання зобов'язань боржником. Договір поруки укладено окремо. Зобов'язання боржником не виконано. Чи може кредитор зменшити свої доходи, якщо він звернувся до суду про стягнення коштів з поручителя?

Якщо векселедавець ліквідовується, за його векселем відповідає голова ліквідаційної комісії
Підприємство є держателем переказного векселя зі строком платежу «за пред'явленням», але, як з'ясувалося згодом (за місяць до дати настання платежу), ТОВ, яке нам передало вексель, ліквідовано за рішенням суду. Які дії слід вчинити щодо стягнення заборгованості за таким векселем? Чи це вже неможливо?

До змісту номеру