• Посилання скопійовано

Додаток ЦП за I квартал

Ціннопаперовий облік з початку 2013 р. зазнав масштабних змін. Логічно, що ці зміни потребували внесення змін і до податкової звітності. За підсумками I кв. 2013 р. до наказу Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213, яким затверджено форму декларації з податку на прибуток підприємств, змін внесено не було. Проте податківці за своєю «доброю» традицією «рекомендують» подати додаток ЦП за формою, доведеною до платників податків у вигляді додатка до листа від 24.04.2013 р. №2174/7/99-99-19-04-03-171.

Перше, що привертає увагу, — той факт, що запропонована форма додатка ЦП передбачає її заповнення лише за підсумками I кв. 2013 р., адже саме такий період зазначено у правому верхньому куті додатка ЦП. Жодних інших комірок для зазначення звітного періоду, крім I кв. 2013 р., не бачимо.

1 Див. на нашому сайті www.dtkt.com.ua у розділі «Документи для роботи. — Додатки до друкованого «ДК».

Дані про доходи, витрати і фінрезультати з ЦП, що перебувають/не перебувають в обігу на фондовій біржі, жодним чином не корелюють із декларацією з податку на прибуток. Адже з 01.01.2013 р. ставка податку на прибуток від таких операцій становить 10%.

Як ми пам'ятаємо, якщо за результатами звітного періоду загальна сума збитків від операцій із цінними паперами, що перебувають в обігу на фондовій біржі, перевищує загальну суму прибутків від таких операцій, то сума від'ємного значення фінрезультату за такими операціями переноситься на зменшення загального фінансового результату за такими операціями у наступних звітних періодах до його повного погашення (пп. 153.8.3 ПКУ). Зверніть увагу: без будь-якого часового обмеження!

Аналогічне правило про перенесення від'ємних результатів виписане і щодо ЦП, які не перебувають в обігу на фондовій біржі, але за такими ЦП є обмеження у 1095 днів: від'ємний фінрезультат за небіржовими ЦП можна включити до наступних звітних періодів тільки протягом наступних за звітним періодом виникнення від'ємного фінрезультату 3-х років.

Отже, прямі норми законодавства передбачають таке перенесення, проте як це реалізувати на практиці? Наразі не відомо. Адже ні таблиця 1, ні таблиця 2 не містять рядків, заповнення яких дозволило б у наступному звітному періоді включити від'ємний фінрезультат (навіть тільки той, що виник після 01.01.2013 р.). Так, відображення від'ємного фінрезультату в додатку ЦП за біржовими/небіржовими ЦП передбачено (рядки 9 таблиці 1 та таблиці 2). Проте щодо перенесення з періоду в період — як бачимо, такого механізму в додатку ЦП просто немає.

Зверніть увагу: запропонованою податківцями формою встановлено, що відображення від'ємного фінансового результату (збитку) включається до складу інших витрат тільки за операціями з корпоративними правами в іншій, ніж ЦП, формі та окремими видами ЦП (таблиця 3). Отже, формою нового додатка ЦП передбачено можливість перенесення від'ємного фінрезультату до декларації з прибутку через включення такого результату до складу інших витрат тільки:

— від продажу та інших способів відчуження корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі (рядок 3 таблиці 3);

— від продажу та інших способів відчуження акцій приватних акціонерних товариств (рядок 6 таблиці 3);

— від продажу та інших способів відчуження цінних паперів, емітованих нерезидентами (рядок 9 таблиці 3).

Натомість від'ємний фінрезультат за операціями РЕПО та деривативами має бути обчислений у таблиці 4 за рядками 06 та 12 і перенесений до складу інших витрат платника податку із відображенням цих показників у самій декларації. Проте жодної помітки про таке включення до складу інших витрат формою не передбачено.

Як бачимо, навіть поверхневого аналізу нової форми додатка ЦП достатньо, аби дійти висновку, що ця форма потребує істотних доопрацювань.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру