• Посилання скопійовано

Що нового

ПФУ: нарахування пені за несвоєчасну сплату ЄСВ

! Платникам ЄСВ

ПФУ зазначає, що помилково сплачені суми єдиного внеску та/або фінансових санкцій на неналежний рахунок органу Пенсійного фонду перераховуються шляхом оформлення органом розрахункового документа про перерахування коштів на відповідний рахунок за заявою платника не пізніше наступного робочого дня з дня надходження такої заяви.

Отож, за період з першого календарного дня, що настає за днем настання строку сплати відповідного платежу, до дня, наступного за днем подання заяви платником, органи ПФУ застосовують штрафні санкції та нараховують пеню за несвоєчасну сплату ЄСВ.

За таке порушення накладається штраф у розмірі 10% не сплачених вчасно сум.

Лист ПФУ від 26.03.2013 р. №7639/03-10


Зміни до розрахунку частки сільгоспвиробництва

! Сільгосптоваровиробникам

Мінагрополітики внесло зміни до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва.

Змінами передбачено, що у рядках 1.5 і 1.6 відображаються доходи, отримані від реалізації продуктів переробки продукції рослинництва на закритому грунті, а також тваринництва і птахівництва, не тільки вироблених на власних підприємствах, але й на орендованих виробничих потужностях.

У переліку джерел інформації для відображення у рядку 3.1 сум отриманих із держбюджету коштів фінансової підтримки замість кредитових оборотів за відповідними субрахунками рахунка 70 передбачено кредитові обороти за субрахунком 719, на якому обліковуються суми ПДВ, які залишаються у розпорядженні суб'єктів спеціального режиму оподаткування, встановленого ст. 209 ПКУ.

Наказ Мінагрополітики від 22.03.2013 р. №205 чинний з 30.04.2013 р.


Взяття на облік платників єдиного внеску

! Платникам ЄСВ

ПФУ зазначає, що платники єдиного внеску (фізичні особи), на яких не поширюється дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», беруться на облік в органах Пенсійного фонду за місцем проживання не пізніше наступного робочого дня з дня отримання від них заяви.

Зазначені платники подають заяву у 10-денний термін із дня початку провадження відповідної діяльності або укладення трудового договору з найманим працівником чи укладення договору цивільно-правового характеру з фізособою.

Для взяття на облік в органах Пенсійного фонду фізособи, які займаються адвокатською діяльністю, разом із заявою подають копії таких документів:

— довідки про присвоєння ідентифікаційного номера з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів (крім осіб, які з релігійних переконань відмовилися від ідентифікаційного номера, про що мають відповідну відмітку у паспорті);

— свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, виданого кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури;

— документа, що посвідчує особу (паспорт).

Пенсійний фонд наголошує, що надання інших документів чинними нормативно-правовими актами не передбачено.

Лист ПФУ від 14.03.2013 р. №3243/Я-4


Затверджено Положення про клірингову діяльність

! Учасникам клірингу

НКЦПФР затвердила Положення про клірингову діяльність.

Положенням передбачено, що клірингова установа для провадження клірингової діяльності укладає:

1) договір про надання клірингових послуг з фондовою біржею (фондовими біржами);

2) договір про проведення розрахунків у цінних паперах за результатами клірингу з Центральним депозитарієм (Нацбанком, якщо на фондовій біржі, яку обслуговує клірингова установа, укладаються договори щодо державних цінних паперів та облігацій місцевих позик);

3) договір про проведення грошових розрахунків за результатами клірингу з Розрахунковим центром.

Кожен учасник клірингу повинен бути учасником гарантійного фонду, що створює така особа за рахунок внесків учасників клірингу.

Реєстр учасників клірингу ведеться особою, що здійснює кліринг, в установленому нею порядку та має містити, зокрема:

— повне або скорочене (за наявності) найменування учасника клірингу;

— код учасника клірингу;

— коди клієнтів учасника клірингу;

— місцезнаходження учасника клірингу;

— дату взяття на облік учасника клірингу;

— інформацію про вилучення учасника клірингу з реєстру учасників клірингу.

Рішення НКЦПФР від 26.03.2013 р. №429 чинне з 30.04.2013 р.


Змінено Типовий договір андерайтингу

! Андерайтерам ЦП

НКЦПФР внесла зміни до Типового договору андерайтингу. Відповідно до змін, андерайтер має право:

1) здійснювати купівлю цінних паперів у емітента з подальшим їх перепродажем інвесторам;

2) надавати консультаційні послуги щодо емісії, обігу та обліку цінних паперів, щодо прав та обов'язків емітента, інвестора та/або особи, яка видала неемісійний цінний папір, щодо обігу та обліку інших фінансових інструментів, а також щодо здійснення фінансових інвестицій у зазначені цінні папери та інші фінансові інструменти.

Крім того, визначено, що андерайтер цінних паперів біржового інституту спільного інвестування зобов'язується:

— забезпечувати придбання цінних паперів під час їх первинного розміщення, забезпечувати продаж емітентом раніше викуплених цінних паперів та/або пред'явлення до викупу цінних паперів такого інституту;

— підтримувати котирування (ціни попиту та пропозиції) таких цінних паперів на визначеній проспектом емісії фондовій біржі.

Рішення НКЦПФР від 19.03.2013 р. №366 чинне з 30.04.2013 р.


Форму №5-ПН «Звіт про прийнятих працівників» скасовано!

! Роботодавцям

Мінсоцполітики скасувало низку наказів, серед яких наказ від 14.07.2011 р. №279, яким затверджено форму звітності №5-ПН «Звіт про прийнятих працівників» та Iнструкцію щодо її заповнення.

Звіт подавали юридичні особи, їхні відокремлені підрозділи, а також фізичні особи, які використовують найману працю, не пізніше 10 календарних днів з дня прийняття працівника на роботу.

Наказ Мінсоцполітики від 18.03.2013 р. №123 чинний з 30.04.2013 р.


Включення до витрат суми ПДВ, що не включена до ПК

! Платникам ПДВ

ДПСУ нагадує, що платник податку може включити до складу ПК суми ПДВ на підставі бухгалтерської довідки. Така довідка має бути складена на підставі податкових накладних, митних декларацій, інших документів, які є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту з урахуванням норм пункту 198.6 ПКУ.

Лист ДПСУ від 27.03.2013 р. №4692/6/15-3115


Як отримати відомості з ЄРПН: ДПС нагадує

! Платникам ПДВ

ДПСУ повідомляє, що сума ПДВ, зазначена у податковій накладній, зареєстрованій в Єдиному реєстрі у місяці, наступному за місяцем її виписування (але не пізніше 15-ти календарних днів з моменту виписування), відображається у складі податкового кредиту платника податку — покупця товарів/послуг у звітному періоді виписування такої ПН.

Тому у разі порушення платником податку — продавцем товарів/послуг порядку реєстрації ПН у реєстрі податкових накладних платник податку — покупець таких товарів має право додати заяву зі скаргою на постачальника до податкової декларації за період, у якому складено таку податкову накладну.

Для отримання інформації з ЄДР покупець складає запит за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення в електронному вигляді та надсилає його засобами телекомунікаційного зв'язку до Державної податкової служби.

ДПС здійснює пошук зазначеної у запиті податкової накладної та/або розрахунку коригування та складає витяг з реєстру, у якому наводяться відомості щодо податкової накладної та розрахунку коригування. Зазначений витяг надсилається покупцеві не пізніше операційного дня, що настає за днем надходження запиту.

Лист ДПСУ від 11.03.2013 р. №5788/7/15-3317-23


Підприємець, який одночасно є найманим працівником, сплачує ЄСВ

! Платникам ЄСВ

ПФУ нагадує, що фізична особа — підприємець, яка одночасно є найманим працівником на підприємстві, в установі або організації, сплачує єдиний внесок на загальних підставах.

Як наголошує ПФУ, Законом про ЄСВ не передбачено звільнення фізосіб-підприємців, які одночасно є найманими працівниками, від сплати ЄСВ.

Оскільки фізособи — платники єдиного податку в період протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів, залишаються платниками спрощеної системи оподаткування, відповідно, вони повинні сплатити ЄСВ у зазначений період.

Лист ПФУ від 22.03.2013 р. №3774/К-2


Зміни до порядку здійснення контролю за сплатою страхових внесків

! СГД

Мінсоцполітики затвердило зміни до Iнструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду соцстрахування.

У зв'язку з набранням чинності Законом про ЄСВ на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків та сум фінансових санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, територіальні органи Державної служби зайнятості мають право перевіряти правильність нарахування, своєчасність і повноту перерахування страхових внесків.

Перевірка платників здійснюється одноразово.

Повідомлення про проведення перевірки надсилається не пізніше ніж за 10 днів до її проведення.

Строк здійснення перевірки не може перевищувати 10 робочих днів, а для фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, — 2 робочих днів.

Якщо в бухгалтерських документах роботодавця станом на 1 січня 2011 року була зазначена сума страхових внесків до Фонду, строк сплати яких не настав, а заробітна плата була виплачена після набрання чинності Законом про ЄСВ без сплати страхових внесків до Фонду, то пеня на суму недоїмки не нараховується.

Наказ Мінсоцполітики від 28.03.2013 р. №154
набере чинності з дня опублікування (станом на 30.04.2013 р. не опублікований)


Зміни до Положення про розкриття інформації емітентами ЦП

! Емітентам ЦП

НКЦПФР внесла зміни до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів. Змінами передбачено, що річна інформація емітентів, які здійснили приватне (закрите) розміщення цінних паперів, а також приватних (закритих) акціонерних товариств, які не здійснювали публічне (відкрите) розміщення цінних паперів, обов'язково повинна включати аудиторський висновок або відомості про аудиторський висновок. Відомості подаються виключно в паперовій формі.

Рішення НКЦПФР від 09.04.2013 р. №519
набере чинності з дня опублікування (станом на 30.04.2013 р. не опубліковане)


ДПСУ нагадує про Порядок обліку платників податків і зборів

! Платникам податків

ДПСУ зазначає, що повідомлення про об'єкти оподаткування, через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП подається платником податків за умови наявності об'єктів оподаткування або об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням, зокрема нерухомого майна, наданого у власність або користування юридичній особі або для здійснення підприємницької діяльності фізичній особі — підприємцю.

ПКУ визначено обов'язок подання платником податків повідомлення про всі об'єкти оподаткування, незалежно від обраної ним системи.

Відповідно до Порядку обліку сповіщення про об'єкт оподаткування або об'єкт, який пов'язаний з оподаткуванням або через який здійснюється діяльність, за формою №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття такого об'єкта до органу ДПС за його місцезнаходженням.

Оскільки Порядком обліку не визначено способу подання повідомлення за ф. №20-ОПП, таке повідомлення платник податків має право надіслати поштою.

Лист ДПСУ від 21.03.2013 р. №1684/Н/18-3114


Сума депозиту фізособи-підприємця не є доходом

! Фізособам-підприємцям

Якщо банк за умовами договору зараховує фізичній особі — підприємцю на його розрахунковий рахунок суму депозиту, така сума не включається до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі).

Об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід. Тобто оподатковується різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця. До складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі — підприємцю як в грошовій, так і в натуральній формі від провадження господарської діяльності, а саме:

— виручка у вигляді безготівкових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (у т. ч. відсотки банку);

— виручка в натуральній (негрошовій формі);

— суми штрафів і пені, отримані від інших суб'єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів, та інші доходи, які пов'язані зі здійсненням підприємницької діяльності.

Враховуючи викладене, сума депозиту, яка зараховується на розрахунковий рахунок фізичної особи — підприємця, не включається до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі). Також вона не відображається у Книзі обліку доходів та витрат.

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності, яка обрала загальну систему оподаткування, регулюється ст. 177 ПКУ.

За матеріалами ДПСУ

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру