• Посилання скопійовано

Суть справи

Пов'язані сторони великих платників податків
Згідно з п. 39.1 ПКУ, звичайна ціна на товари збігається з договірною ціною, якщо інше не встановлено ПКУ і не доведено зворотного, у т. ч. внаслідок неможливості визначення звичайної ціни із застосуванням положень п. 39.3 — 39.4 ПКУ. Серед операцій, при здійсненні яких застосовують звичайну ціну, є операції з пов'язаними особами. Зважаючи на порядок обрання методів визначення звичайної ціни, великі платники податків певною мірою перебувають у вигіднішому становищі. Пояснимо чому.

Додаток ЦП за I квартал
Ціннопаперовий облік з початку 2013 р. зазнав масштабних змін. Логічно, що ці зміни потребували внесення змін і до податкової звітності. За підсумками I кв. 2013 р. до наказу Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213, яким затверджено форму декларації з податку на прибуток підприємств, змін внесено не було. Проте податківці за своєю «доброю» традицією «рекомендують» подати додаток ЦП за формою, доведеною до платників податків у вигляді додатка до листа від 24.04.2013 р. №2174/7/99-99-19-04-03-17.

Хто зобов'язаний приймати платіжні картки?
Протягом 2011 року ми спостерігали за процесом встановлення госпсуб'єктами, які здійснюють торгівлю товарами та послугами у сфері громадського харчування, платіжних терміналів для розрахунків не лише готівкою, а й платіжними картками. Але, як водиться, сумлінних госпсуб'єктів виявилося не так багато, тож ті, хто не встигли, задаються питанням, чи варто наразі це робити. Спробуємо аргументовано відповісти.

Iнжинірингові послуги нерезиденту
Для платника ПДВ, який надає послуги (виконує роботи), що належать до інжинірингових, має значення, хто є отримувачем таких послуг. Адже від місця реєстрації покупця залежить наявність чи відсутність ПДВ. Спробуймо з'ясувати, як відображаються згадані послуги у продавця, якщо покупцем є нерезидент та першою подією у такій операції було отримання передоплати у валюті.

Маркетингові дослідження в обліку та звітності
Сучасний бухгалтер повинен знати чимало іноземних термінів, хоча вони й увійшли до нашого життя не так давно. Один із них — «маркетингові дослідження». Перш ніж вирішити, як саме відображати витрати на них в обліку замовника, слід з'ясувати, що це таке та якими документами оформлюється.

Організація виїзної торгівлі
Літня пора — час, коли чимало товаровиробників заробляють, продаючи свої товари шляхом виїзної торгівлі (на ринках, ярмарках). Це чудова можливість як збільшити виручку, так і репрезентувати товар новим покупцям. Але під час здійснення таких торговельних операцій варто пам'ятати про їхні певні особливості.

Аутстафінг — «оренда» працівників
Зміни у вітчизняному законодавстві часто продиктовані не лише внутрішньою потребою, а й звичаями, практикою, що давно чи недавно діє за межами України. Одним із видів діяльності, що потребували появи нових нормативних документів, які б його регулювали, є аутстафінг. Про те, що це таке, хто може займатися таким видом діяльності і як його відображати в обліку та звітності, розповість ця стаття.

Не(своєчасна) реєстрація платником ПДВ
Кожному з нас іноді трапляється десь не встигнути: на автобус, до магазину перед закриттям чи до податкової в останній день прийняття звітності. З'ясуймо, що чекає тих, хто не встиг своєчасно подати заяву про реєстрацію платником ПДВ після виникнення обов'язку такої реєстрації.

За незареєстровану ПН — адмінвідповідальність?
Якщо платник податків припустився помилки та не зареєстрував вчасно податкові накладні в ЄРПН, чи може податковий орган застосувати адмінвідповідальність за таке порушення до посадових осіб госпсуб'єкта та в якому порядку?

Господарські санкції
Сьогодні поговоримо про такий аспект договірних відносин, як штрафні санкції за невиконання або неналежне виконання умов господарських договорів. Такі санкції називаються господарськими згідно зі ст. 217 ГКУ.

До змісту номеру