• Посилання скопійовано

Нове у реєстрації фізосіб у ДРФО

Платниками податків є всі громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які отримують дохід на території України. Для обліку всіх платників і ведуть Державний реєстр фізичних осіб — платників податків. Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків (далі — Положення) затверджено Наказом №11471, який прийшов на заміну Наказу №9542.

Відразу ж зазначимо, що кардинальних змін у порядку реєстрації фізосіб у Державному реєстрі не відбулося. Але про деякі моменти варто згадати.

1 Наказ Мінфіну України від 06.11.2012 р. №1147 чинний з 29.12.2012 р., див. «ДК» №03/2013.

2 Наказ ДПАУ від 17.12.2010 р. №954.

Проте спершу пригадаймо, що, згідно з пунктом 63.5 ПКУ, всі фізичні особи — платники податків та зборів реєструються в органах ДПС шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків.

Крім того, п. 70.1 ПКУ передбачено, що до Державного реєстру фізосіб — платників податків вноситься інформація про осіб, які є:

1) громадянами України;

2) іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні;

3) іноземцями та особами без громадянства, які не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до законодавства зобов'язані сплачувати податки в Україні або є засновниками юридичних осіб, створених на території України.

Кожна фізособа — платник податків незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася облікова картка платника податків та яка не включена до Державного реєстру, зобов'язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному органу ДПС облікову картку фізособи — платника податків (п. 70.5 ПКУ). Облікова картка і буде заявою для реєстрації у Державному реєстрі.

Якщо фізособа через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, тоді вона зобов'язана особисто подати відповідному органу ДПС повідомлення та документи для забезпечення її обліку за прізвищем, ім'ям, по батькові і серією та номером паспорта, а також пред'явити паспорт.

Облікову картку фізособи — платника податків або повідомлення (для тих, хто відмовився від прийняття реєстраційного номера) фізособи подають до органу ДПС за своєю податковою адресою. Якщо ж особа не має постійного місця проживання в Україні, то такі документи подають до ДПС за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об'єкта оподаткування (п. 70.5 ПКУ та п. 2 р. VII Положення).

Після реєстрації у Державному реєстрі кожен платник податків за зверненням до органу ДПС отримує Картку платника податків.

Якщо ж фізособа відмовилася від отримання реєстраційного номера, тоді за її зверненням орган ДПС після отримання інформації з Державного реєстру про взяття такої особи на облік за прізвищем, ім'ям, по батькові, серією і номером паспорта вносить до паспорта громадянина України такої особи (сьома, восьма або дев'ята сторінки) відмітку про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта (п. 8 р. VIII Положення).

Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізосіб, які відмовляються від реєстраційного номера і мають відмітку у паспорті) використовуються, зокрема, у разі: виплати доходів; укладення цивільно-правових договорів, предметом яких є об'єкти оподаткування та щодо яких виникають обов'язки щодо сплати податків і зборів; відкриття рахунків у банках або інших фінансових установах, а також у розрахункових документах під час здійснення фізособами безготівкових розрахунків; сплати ними податків і зборів тощо (докладніше див. п. 1 р. ХI Положення).

А тепер про деякі нововведення, які стосуються реєстрації фізосіб у Державному реєстрі фізосіб — платників податків.

Так, тепер пунктом 3 р. II Положення передбачено, що при реєстрації фізособи у Державному реєстрі або в окремому реєстрі Державного реєстру1 орган ДПС надає фізособі, яка подає облікову картку, повідомлення або заяву, для ознайомлення з положеннями ст. 8 та 12 Закону №22972 та ст. 17, 63 та 70 ПКУ повідомлення про права та обов'язки фізичної особи — платника податків та мету збору персональних даних у Державному реєстрі платників податків (додаток 1 до Положення).

Крім того, згідно з п. 2 розділу VI Положення юрособи, фізособи-підприємці, податкові агенти, органи державної влади під час виконання владних управлінських функцій, у т. ч. делегованих повноважень, та органи місцевого самоврядування зобов'язані подавати органам ДПС інформацію про платників податків, об'єкти оподаткування та об'єкти, пов'язані з оподаткуванням відповідно до Порядку №13863.

1 Де ведеться облік осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган ДПС.

2 Закон України від 01.06.2010 р. №2297-VI «Про захист персональних даних».

3 Порядок подання органам державної податкової служби інформації про платників податків, об'єкти оподаткування та об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, для забезпечення ведення їх обліку, а також обчислення та справляння податків і зборів, затверджений постановою КМУ від 21.12.2011 р. №1386.

У п. 5 р. VII Положення зазначено, що облікові картки фізосіб, які визнані недієздатними або обмежено дієздатними, подаються особами, призначеними опікунами (піклувальниками), за наявності документа, що посвідчує особу, яка визнана недієздатною, та документа, що посвідчує особу опікуна (піклувальника), та рішення про встановлення опіки (піклування).

Тепер реєстрація фізособи у Державному реєстрі здійснюється протягом п'яти робочих днів з дня подання до органу ДПС облікової картки (п. 8 р. VII Положення). Доти реєстрацію проводили протягом 10 днів. Якщо ж виявлено недостовірні дані або помилки у поданій обліковій картці, фізособі може бути відмовлено у реєстрації або продовжено строк реєстрації.

Також передбачено, що на звороті нових карток платників податків (додаток 3 до Положення) буде надруковано інформацію (текст повідомлення) про права й обов'язки фізичної особи — платника податків та мету збору персональних даних у Державному реєстрі (додаток 1 до Положення) (п. 10 р. VII Положення).

Картку платника податків надають фізособі (її законному представникові або уповноваженій особі) протягом п'яти робочих днів з дня звернення фізособи (її законного представника або уповноваженої особи) до органу ДПС за місцем проживання фізособи чи за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об'єкта оподаткування (п. 10 р. VII Положення).

Якщо фізособа — громадянин України не має постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання (отримання доходів, місцезнаходження іншого об'єкта оподаткування), така особа може звернутися за карткою платника податків до будь-якої ДПI (п. 10 р. VII Положення). У таких випадках згаданий документ можуть видати протягом десяти робочих днів.

Крім того, якщо особа не може самостійно отримати документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, тоді такий документ може бути виданий законному представникові чи уповноваженій особі. У таких осіб має бути документ, що посвідчує особу такого представника, та документ, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії з чітким зображенням (засвідчувати ксерокопію не потрібно), а також довіреність, засвідчена у нотаріальному порядку (п. 11 р. VII Положення). Якщо ж особа — громадянин України, яка має отримати картку платника податків, перебуває за кордоном та відповідно не може особисто прибути й отримати цей документ, то його можуть надіслати до дипломатичного представництва або консульської установи України за місцезнаходженням громадянина України за кордоном (п. 11 р. VII Положення).

Буває й таке, що під час видачі картки платника податків встановлено порушення чи неточності при формуванні реєстраційного номера облікової картки платника податків, які не можна усунути, тоді можливою є зміна номера. Картку платника податків фізособа вже отримає зі зміненим номером (п. 13 р. VII Положення). Крім того, фізособа може отримати довідку (форма додатка 5 до Положення) про зміну реєстраційного номера облікової картки платника податків. Для цього слід подати до ДПС, яка видала вам картку платника податків, заяву в довільній формі. Таку довідку податківці повинні видати протягом п'яти робочих днів з дня подання заяви.

Також варто згадати, що взяття на облік фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган ДПС, в окремому реєстрі Державного реєстру здійснюється протягом п'яти робочих днів (колись було 10 робочих днів) з дня подання до органу ДПС повідомлення (п. 6 р. VIII Положення).

Крім того, пригадаймо, що відповідно до п. 70.7 ПКУ фізособи зобов'язані подавати органам ДПС відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки або повідомлення1, протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви за формою №5ДР (додаток 11 до Положення) або за формою №5ДРП (додаток 12 до Положення) відповідно (п. 1 р. IX Положення).

1 Для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган ДПС і мають відмітку у паспорті.

Тут варто зауважити, що до облікової картки чи повідомлення вноситься досить багато інформації, зокрема прізвище, ім'я та по батькові, дата народження, місце народження, місце проживання, паспортні дані, а також місце роботи і телефон. Останні дані, наведені у цьому переліку, можуть змінюватися фізособами досить часто, особливо місце роботи. Тож виходячи з норм Положення та ПКУ, за потреби (наприклад, підприємство змінило робочий телефон чи назву) слід вносити зміни до картки. На практиці дані в обліковій картці змінюють у тих випадках, коли змінюють прізвище, місце проживання та паспорт. У решті випадків ніхто не поспішає вносити зміни до облікових карток. Хоча варто пригадати п. 119.1 ПКУ, яким передбачено: за неподання або порушення порядку подання платником податків інформації для формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб — платників податків до особи можуть застосувати санкцію у розмірі 85 грн, а за ті самі дії, вчинені вдруге протягом року, покарання вже буде в 170 гривень. Проте відповідно до п. 14 розділу ХХ ПКУ згадані штрафні санкції до 1 січня 2014 року не застосовуються.

Тому, якщо фізособа не подала відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки або повідомлення, жодних покарань наразі не буде.

Зміни до облікової картки або повідомлення вносять протягом п'яти робочих днів з дня подання заяви до органу ДПС за місцем проживання фізособи. Якщо ж фізособа звертається щодо внесення змін до Облікової картки до органу ДПС за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об'єкта оподаткування, строк внесення змін до Державного реєстру може бути продовжено до десяти робочих днів (п. 5 р. IX Положення).

Якщо ж зміни слід внести до облікової картки фізособи, яка не досягла 16 років або є неповнолітньою і ще не отримала паспорта, тоді заяву подає один із батьків (усиновитель, опікун, піклувальник) (п. 8 р. IX Положення).

Зазначимо також, що у Положенні з'явився цілком новий розділ — Порядок отримання відомостей із Державного реєстру фізичних осіб — платників податків.

У ньому визначено, що фізособа має право на одержання своїх персональних даних. Так, для отримання відомостей про себе із Державного реєстру фізособа звертається до органу ДПС та подає документ, що посвідчує особу, і заяву (додаток 13 до Положення). Відповідною заявою можна зажадати про себе інформацію, а саме дані про суми виплачених доходів та утриманих податків, джерела виплачених доходів та утриманих податків за період з 01.01.98 р. (період, з якого ведеться ДРФО). Орган ДПС протягом п'яти робочих днів з дня звернення фізособи надає відомості з Державного реєстру за формою, наведеною у додатках 14 та 15 до Положення.

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру