• Посилання скопійовано

Виручка, але не дохід

Питання визначення складу доходів є споконвічним яблуком розбрату між «єдиноподатниками» та податківцями. Останні вбачають дохід у кожному поповненні власного рахунка підприємцем, хоча це можуть вноситися кошти, що надійшли підприємцю як готівкова виручка та вже відображені «єдиноподатником» у Книзі обліку доходів. Принаймні так було до появи УПК №11831.

Узагальному порядку, відповідно до п. 292.1 ПКУ, доходом «єдиноподатника»-фізособи є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Вагу питання важко переоцінити: будь-яка помилка може коштувати ФО-ЄП зняття його з обліку платником ЄП: відповідно до п. 292.16 ПКУ, право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році мають платники ЄП за умови неперевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого для відповідної групи платників ЄП.

Податковий орган, як правило, без будь-якого аналізу правової суті виникнення отриманих коштів, вже не вперше запевняє нас, що всі отримані на розрахунковий рахунок «єдиноподатника»-фізособи кошти включаються до його доходу (див. лист ДПСУ б/н від 23.08.2012 р., «ДК» №37/2012). Таку отриману на рахунок суму податківці радять відображати у Книзі обліку доходів2 у гр. 2 із формуванням показника доходу за продані товари, виконані роботи та надані послуги.

1 Узагальнююча податкова консультація щодо порядку визначення складу доходів суб'єктів господарювання — фізичних осіб — платників єдиного податку, затверджена наказом ДПСУ від 24.12.2012 р. №1183 (див. у «ДК» №3/2013).

2 Форму затверджено Наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. №1637 «Про затвердження форм книги обліку доходів та витрат та порядків їх ведення».

У коментованій УПК №1183 податковий орган доходить напрочуд лояльного, враховуючи останні висловлені ним точки зору, висновку: «якщо фізична особа — підприємець вносить на свій поточний рахунок у банку, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, готівку, яка на момент внесення уже була відображена у Книзі, то у платіжному дорученні зазначається призначення платежу — виручка за певний період. Таким чином, зазначена виручка повторно не включається до доходу платника єдиного податку». Але пам'ятайте, є певне обмеження: сума коштів, внесених на поточний рахунок за певний період, не повинна перевищувати суму доходу, відображену у Книзі за відповідний період.

На перший погляд, напрочуд позитивний для «єдиноподатників» висновок. Але це тільки на перший погляд.

ДПСУ вважає за доцільне зазначати у платіжному дорученні саме «виручка за____», але фактично після внесення цих коштів до каси вони втрачають статус виручки та стають уже власністю ФО-ЄП. Зазначаючи повторно у платіжному дорученні слово «виручка», ми наражаємо себе на неприємні наслідки податкової перевірки за цією операцією. Адже будь-яка виручка від реалізації товарів, робіт, послуг є доходом «єдиноподатника».

Крім того, попри застереження в УПК, що сума коштів, внесених на поточний рахунок за певний період, не повинна перевищувати суму доходу, відображену у Книзі за відповідний період, таке перевищення може траплятися, наприклад, за рахунок внесення готівки за попередній податковий період. Як на це реагуватимуть податківці — покаже час.

I знову ж таки податківці забули розкрити ситуацію, коли, наприклад, фізособа вносить на рахунок власні кошти, отримані не від підприємницької діяльності (спадщина, заробітна плата). Відповідно така готівка не була відображена у Книзі обліку доходів. Як свідчить практика на місцях, такі надходження податківці зараховують до доходу підприємця-«єдинника». Тому в цих випадках будьте обережними.

Як бачимо, питання і досі залишається відкритим. Це саме той випадок, коли відповідь податківців є, але скористатися нею ми не можемо через поверховість її аналізу.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру