• Посилання скопійовано

Суть справи

Оновлена персоніфікація-2013
У зв'язку із торішними змінами у законодавстві Пенсійний фонд встиг оновити Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ. Зміни, що відбулися завдяки Постанові ПФУ від 10.12.2012 р. №24-1, зачепили всі аспекти заповнення та подання персоніфікації (строки, форми, нові коди тощо) та стосуються всіх — і роботодавців, і підприємців.

Авансові внески та нова декларація з прибутку
Мабуть, в Україні не знайдеться бухгалтера та директора, які б не займалися весь кінець 2012 року скрупульозним вивченням механізму сплати авансових внесків з податку на прибуток у 2013 році. Наразі маємо офіційний погляд податківців на сплату авансових внесків у 2013 році — УПК №1171. Крім того, як ми всі й очікували, початок 2013 року ознаменувався появою оновленої форми декларації з податку на прибуток, яку податківці мають намір приймати вже з річної звітності за 2012 рік.

Виручка, але не дохід
Питання визначення складу доходів є споконвічним яблуком розбрату між «єдиноподатниками» та податківцями. Останні вбачають дохід у кожному поповненні власного рахунка підприємцем, хоча це можуть вноситися кошти, що надійшли підприємцю як готівкова виручка та вже відображені «єдиноподатником» у Книзі обліку доходів. Принаймні так було до появи УПК №1183.

Нове у реєстрації фізосіб у ДРФО
Платниками податків є всі громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які отримують дохід на території України. Для обліку всіх платників і ведуть Державний реєстр фізичних осіб — платників податків. Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків (далі — Положення) затверджено Наказом №1147, який прийшов на заміну Наказу №954.

Гарантійний ремонт: оформлення та облік
Гарантійні зобов'язання перед покупцями у більшості випадків виникають у будь-якого суб'єкта господарювання, який реалізує продукцію, товари, роботи або послуги, незалежно від того, встановлено на такий товар гарантійний строк чи ні. Це обумовлено тим, що за споживачем законодавчо закріплено право на отримання продукції, товарів, послуг належної якості. Не дивно, що у підприємств-продавців виникає чимало запитань з приводу документального оформлення, податкового та бухгалтерського обліку такого типу операцій, зокрема тих, що пов'язані з гарантійним ремонтом.

Оподаткування доходів нотаріусів та адвокатів
В одній із низки узагальнюючих податкових консультацій, виданих перед самим Новим роком, — УПК №1185 — податківці нарешті вирішили роз'яснити деякі моменти оподаткування ПДФО доходів самозайнятих осіб, а саме нотаріусів та адвокатів.

Компенсація витрат у комунальників
Комунальне підприємство виробляє теплову енергію та продає її населенню. При цьому воно застосовує касовий метод обліку ПДВ. Операція з постачання товарів та послуг щодо суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами і регульованими тарифами (далі — бюджетна дотація) звільнена від ПДВ.
Чи має право підприємство на податковий кредит з ПДВ у повній сумі, сплаченій у вартості газу, інших ТМЦ, робіт і послуг, що використовуються для виробництва теплової енергії населенню?
Чи мусить підприємство нараховувати податкові зобов'язання з ПДВ на частину вартості газу і послуг, що компенсується з бюджету, при постачанні теплової енергії населенню, якщо при купівлі газу та послуг воно відобразило повну суму податкового кредиту з ПДВ, сплачену постачальникові?
Чи мусить підприємство проводити перерахунок податкового кредиту, якщо постачання теплової енергії здійснювалося як оподатковувана операція (щодо частини оплати населенням) і як операція, звільнена від ПДВ щодо постачання частки теплової енергії за рахунок бюджетної компенсації?
Як відобразити у бухгалтерському обліку необхідні коригування ПДВ?

Зменшення митної вартості: ПДВ-наслідки
Трапляється, що імпортерам на митниці встановлюють завищену митну вартість. I все ж таки практика свідчить, що не всі погоджуються із завищенням вартості товарів та, відповідно, суми митних платежів. Тож інколи на підставі рішення суду чи митного органу про перегляд митної вартості за новими документами імпортерам вдається зменшити митну вартість вже після розмитнення товару. А це призводить і до зменшення ПДВ, який слід було сплатити до бюджету, та відповідно ПК з ПДВ. Про наслідки зменшення митної вартості для обліку ПДВ і поговоримо.

Оренда державного майна
Популярність оренди державного майна в останні роки дещо знизилася, проте чимало суб'єктів господарювання все-таки орендують державне майно. Правове регулювання орендних відносин щодо такого майна в останні роки змінилося, зокрема впроваджено на постійній основі переважно конкурсний порядок надання державного майна в оренду. Отже, що треба знати керівникові та бухгалтерові у цих питаннях?

Нематеріальні активи: облік після визнання
Облік нематеріальних активів після визнання багато у чому схожий на облік основних засобів. Проте є певні розбіжності, такі як невизначений термін корисної експлуатації нематеріальних активів, необхідність використання інформації активного ринку при переоцінці нематеріальних активів. Про відповідні вимоги МСБО 38 «Нематеріальні активи» (далі — МСБО 38 або Стандарт) щодо обліку нематеріальних активів після визнання йдеться у цьому матеріалі.

До змісту номеру