• Посилання скопійовано

Щодо погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі

Лист ДПАУ від 08.04.2011 р. №166/4/24-0113

Щодо погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі

Суттєво. Для погашення будь-якої суми податкового боргу орган державної податкової служби зобов'язаний отримати дозвіл суду.

! Платникам податків

На виконання звернення Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо вирішення актуальних проблем, пов'язаних із підвищенням ефективності роботи державних органів, і повідомляє.

Згідно з пунктом 89.2 статті 89 розділу II Податкового кодексу України (далі — Кодекс) право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває у його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків.

Статтею 95 розділу II Кодексу визначено порядок продажу майна, що перебуває у податковій заставі.

Орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності — шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Пунктом 95.3 статті 95 Кодексу визначено, що орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання зазначеного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Отже, рішення керівника податкового органу про погашення усієї суми податкового боргу може прийматися лише на підставі рішення суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Таким чином, для погашення будь-якої суми податкового боргу орган державної податкової служби зобов'язаний отримати дозвіл суду.

Голова комісії з проведення реорганізації ДПАУ, голова ДПС України В. ЗАХАРЧЕНКО

До змісту номеру