• Посилання скопійовано

Суть справи

Податкові витрати 2011 року доведеться перерахувати
Про зміни, які Закон №4014 вніс до ПКУ і які стосуються спрощеної системи оподаткування, ми вже писали (див. «ДК» №48/2011, №49/2011).
Але згаданий закон не обмежився тільки змінами до Податкового кодексу. Фактично не поміченою залишилася зміна, внесена п. 5 Закону №4014 до загальновідомого Закону №3609, яка стосується платників податку на прибуток.
Пропонуємо читачам аналіз цих змін та тих подій, які ці зміни спричинять. Нагадаємо, що зміни є чинними з 1 січня 2012 року.

Про розподіл податкового кредиту з ПДВ
ДПСУ у листі від 15.11.2011 р. №6253/7/15-3417-07 (див. у «ДК» №01/2012) надала роз'яснення щодо розподілу ПК з ПДВ. Тема ця саме в цей період стає дуже актуальною, адже платники ПДВ, які використовували придбані товари/послуги частково в оподатковуваних операціях, а частково — ні, повинні здійснювати перерахунок розподіленого ПК за 2011 рік, згідно з п. 199.4 ПКУ, за підсумками календарного року виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій. Отже, проаналізуємо це далі.

Що набирає чинності з 01.01.2012 р.
Основним нововведенням у законодавстві, якого чекали бухгалтери й інші представники бізнесу з настанням 2012 року, є Закон про спрощену систему (Закон №4014). Проте вже традиційно з Нового року набирає чинності ще низка положень законів і нормативних актів. Згадаймо найважливіші з них.

Новий рік — нова статзвітність
Не новина, що левова частка змін у звітності припадає на початок року. Так і цього разу — до низки статистичних форм наказами Держкомстату було внесено зміни. Щоб зорієнтуватися, які нові форми і кому доведеться подавати вже починаючи зі звітів за 2011 рік, ми склали таблицю, де зібрано інформацію стосовно найпоширеніших форм, які зазнали змін.

Ремонти та повернення об'єкта фінлізингу
Лізингоодержувач протягом усього часу перебування предмета лізингу в його користуванні повинен підтримувати річ у справному стані. Не виключено, що така особа несе витрати не тільки на утримання предмета фінлізингу. Розглянемо, як обліковувати операції ремонтів та поліпшень і як діяти, якщо предмет лізингу повертається лізингодавцю. Загальні положення та облік сторін операцій фінлізингу ми розглядали у «ДК» №44/2011.

Консервація основних засобів
У житті підприємств часом складаються ситуації, коли деякі об'єкти основних засобів не використовуються тривалий час — декілька місяців або років. Причини цього можуть бути різні: сезонність роботи, закінчення або тимчасове заморожування певного проекту, значне зниження обсягів робіт тощо. Тоді доцільно провести консервацію таких об'єктів. Про те, що таке консервація, як її провести, як провадити облік та оподаткування цієї операції, і піде мова у статті.

Новий порядок застосування податкової застави
Своїм наказом від 11.10.2011 р. №1273 Мінфін затвердив новий Порядок застосування податкової застави органами ДПС, який набрав чинності з дня опублікування.
Дія цього Порядку поширюється на платників податків — фізичних осіб (резидентів і нерезидентів), юридичних осіб (резидентів і нерезидентів) та їхні відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції).

До змісту номеру