• Посилання скопійовано

Що нового

Порядок застосування митних процедур при здійсненні документального контролю

! Суб'єктам ЗЕД

ДМСУ затвердила Iнструкцію з організації роботи посадових осіб митних органів під час здійснення попереднього документального контролю.

Iнструкція застосовується при здійсненні попереднього документального контролю товарів, що підлягають санітарно-епідеміологічному, ветеринарно-санітарному, фітосанітарному, екологічному контролю та контролю за переміщенням культурних цінностей при їх ввезенні на митну територію України, у т. ч. з метою транзиту.

Наказ Державної митної служби України від 05.12.2011 р. №1027 чинний з 15.12.2011 р.


Дозвіл, відповідно до якого почалося будівництво, дійсний до його завершення

! Будівельним організаціям

Державна архітектурно-будівельна інспекція нагадала, що якщо згідно з отриманим дозволом будівництво об'єкта було розпочато, то дозвіл вважається чинним до завершення будівництва.

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції від 28.11.2011 р. №40-16-4537


Правильно подана декларація про початок виконання будробіт не повертається

! Будівельним організаціям

Державна архітектурно-будівельна інспекція наголошує, що відповідно до п. 11 Порядку виконання будівельних робіт, у разі коли декларація подана чи оформлена з порушенням установлених вимог, інспекція держархбудконтролю повертає її замовнику з обгрунтуванням причин повернення у строк, передбачений для її реєстрації. Зазначеною постановою визначено вичерпний перелік підстав повернення декларації про початок виконання будробіт замовнику. Повернення декларації з інших підстав не допускається.

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції від 01.11.2011 р. №40-16-3857


Затверджено Положення про Реєстр адмінпослуг

! Усім

Кабмін затвердив Положення про Реєстр адміністративних послуг, яким визначено, що реєстр — це єдина комп'ютерна база даних про адміністративні послуги, які надаються відповідно до законодавства центральними органами виконавчої влади, їх територіальними органами, місцевими держадміністраціями, підприємствами, установами та організаціями, що належать до сфери їх управління, а також органами місцевого самоврядування.

Мінекономрозвитку має забезпечити функціонування реєстру з 1 лютого 2012 р.

Постанова КМУ від 05.12.2011 р. №1274
набере чинності з дня опублікування (станом на 20.12.2011 р. не опублікована)


Зміни до Методики експертної грошової оцінки земельних ділянок

! Орендарям земельних ділянок

Кабмін вніс зміни до Методики експертної грошової оцінки земельних ділянок, якими виклав у новій редакції розділ VIII «Оцінка права оренди земельної ділянки та права користування чужою земельною ділянкою».

Оцінка права оренди земельної ділянки або користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) і право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій) ґрунтується на попередньому визначенні ринкової вартості земельної ділянки.

Для проведення оцінки права оренди земельної ділянки або права користування нею на умовах емфітевзису чи суперфіцію для орендаря такої ділянки або користувача ділянки, наданої на умовах емфітевзису чи суперфіцію, застосовуються такі методичні підходи:

1) зіставлення цін продажу;

2) капіталізація додаткового доходу орендаря земельної ділянки або користувача земельної ділянки, наданої на умовах емфітевзису чи суперфіцію від землі.

Постанова Кабінету Міністрів України від 16.11.2011 р. №1248 чинна з 10.12.2011 р.


При здійсненні екоконтролю перевіряються свідоцтва про допуск ТЗ та водіїв

! Суб'єктам ЗЕД

Відповідно до Положення про екологічний контроль у пунктах пропуску через державний кордон та в зоні діяльності регіональних митниць і митниць, свідоцтво про допуск ТЗ до перевезення небезпечних вантажів та свідоцтво про допуск водія до перевезення небезпечного вантажу, перевіряються під час здійснення екоконтролю автомобільного транспорту, який перевозить такий вантаж.

Лист Державної екологічної інспекції від 16.11.2011 р. №2/1-6/601


Нова Методика нормативної грошової оцінки несільськогосподарських земель

! Покупцям земельних ділянок

Кабмін затвердив Методику нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів).

Методикою встановлено формулу, за якою визначається нормативна грошова оцінка земельної ділянки.

Строк капіталізації рентного доходу встановлюється:

1) для всіх категорії земель (крім земель лісогосподарського призначення) — 33 роки;

2) для земель лісогосподарського призначення — 50 років.

За результатами проведення нормативної грошової оцінки земель у межах району складається технічна документація з нормативної грошової оцінки земель району, що затверджується районними радами. Результати нормативної грошової оцінки окремої земельної ділянки оформляються і видаються територіальним органом Держземагентства як витяг із технічної документації з нормативної грошової оцінки земель району.

Постанова КМУ від 23.11.2011 р. №1278 набере чинності з 01.01.2013 р.


Максимальний розмір страхової виплати при оформленні ДТП без ДАI

! Водіям

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України затвердила максимальні розміри страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення документів про дорожньо-транспортну пригоду без участі уповноважених на те працівників ДАI МВС.

Тож максимальні розміри зазначеної страхової виплати встановлено:

1) з дня набрання чинності цим розпорядженням і до 31.12.2012 р. у розмірі 10000 грн потерпілому;

2) з 01.01.2013 р. — 25000 грн потерпілому.

Розпорядження Держфінпослуг від 17.11.2011 р. №698
набере чинності з дня опублікування (станом на 20.12.2011 р. не опубліковане)


ДПСУ роз'яснила особливості здійснення перерахунку

! Роботодавцям

ДПСУ зазначає, що роботодавець (податковий агент) платника податку зобов'язаний здійснити, у т. ч. за місцем застосування ПСП, перерахунок суми доходів, нарахованих такому платникові у вигляді зарплати, а також суми наданої податкової соціальної пільги:

1) за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування зарплати за останній місяць звітного року;

2) під час проведення розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника або у випадках, визначених пп. 169.2.3 ст. 169 ПКУ;

3) під час проведення остаточного розрахунку з платником, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем.

Крім того, роботодавець та/або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник право на застосування ПСП.

Якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає недоплата утриманого податку, то сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати.

Якщо внаслідок проведення остаточного розрахунку з платником, який припиняє трудові відносини з роботодавцем, виникає сума недоплати, що перевищує суму оподатковуваного доходу платника за останній звітний період, то непогашена частина такої недоплати включається до складу податкового зобов'язання платника за наслідками звітного податкового року та сплачується самим платником.

Якщо платник звільняється з місця роботи, то ПСП надається з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому він був звільнений.

Лист ДПСУ від 16.11.2011 р. №5724/6/17-1115.
Див. статтю про перерахунок ПДФО в «ДК» №51-52/2011


До анулювання свідоцтва платника ПДВ такий платник зобов'язаний сплачувати податок

! Платникам ПДВ

ДПСУ нагадала, що платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, та сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених ПКУ та законами з питань митної справи.

Податковим обов'язком визнається обов'язок платника обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені ПКУ, законами з питань митної справи.

Підстави для припинення виконання податкового обов'язку визначені п. 37.3 ПКУ. Так, приміром, відповідно до пп. 37.3.1 ПКУ ліквідація юрособи є однією з підстав для припинення податкового обов'язку.

Однією з підстав для анулювання свідоцтва платника ПДВ є винесення господарським судом ухвали про ліквідацію юрособи-банкрута.

Згідно з пп. «а» п. 185.1 ПКУ об'єктом обкладення ПДВ відповідно є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Отже, у разі здійснення операцій, які обкладаються ПДВ, до моменту анулювання свідоцтва платника ПДВ у платника виникає обов'язок щодо нарахування та сплати податку.

Лист ДПСУ від 14.11.2011 р. №2647/5/15-3416 див. у наступних числах «ДК»


Штрафні санкції, пов'язані з компенсацією товарів, робіт, послуг, обкладаються ПДВ

! Платникам ПДВ

ДПСУ зазначає, що до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платникові податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів (послуг).

Тобто кошти, отримані як сума штрафу за затримку оплати чи постачання товарів (послуг) тощо, необхідно розцінювати як компенсацію вартості товарів (послуг), яка включається до бази обкладення ПДВ.

ПКУ визначено, що платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну.

Таким чином, платник податку виписує податкову накладну, а потім на суму штрафу за затримку оплати чи постачання товарів (послуг) виписує розрахунок коригування до податкової накладної, оскільки збільшується вартість постачання товарів (послуг).

Лист ДПСУ від 19.11.2011 р. №6727/7/15-3417-26 див. у наступних числах «ДК»


Визначення ступеня споріднення при обкладенні ПДФО

! Фізособам та юрособам

ДПСУ нагадує: членами сім'ї фізособи першого ступеня споріднення є батьки, чоловік (дружина), діти, у т. ч. усиновлені. З метою обкладення ПДФО достатнім є визначення осіб, що належать до першого ступеня споріднення. Iнші члени сім'ї фізособи мають другий ступінь споріднення й оподатковуються за ставками, встановленими п. 167.2 та п. 167.1 ПКУ.

Пов'язаними особами з платником можуть бути як юрособи, так і фізособи. Пов'язані особи — це юридичні та/чи фізичні особи, взаємовідносини між якими можуть впливати на умови чи економічні результати їх діяльності чи діяльності осіб, яких вони представляють, і які відповідають будь-якій з наведених нижче ознак:

1) юридичні особи, за умови що одна з них здійснює контроль над іншою чи обидві перебувають під контролем третьої;

2) члени сім'ї фізичної особи — чоловік/дружина, а також батьки/усиновителі, опікуни/піклувальники, брати, сестри, діти та їхні чоловіки/дружини;

3) фізична особа і члени її сім'ї та юридична особа, якщо така фізична особа та/чи члени її сім'ї здійснюють контроль над юридичною особою;

4) юридичні особи, які прямо чи опосередковано володіють одна в іншій часткою статутного капіталу, що становить 10 і більше відсотків статутного капіталу юридичної особи.

Для фізичної особи загальна сума володіння часткою статутного фонду платника (голосів у керівному органі) визначається як загальна сума корпоративних прав, що належать такій фізичній особі (членам її сім'ї) та юридичним особам, що контролюються такою фізичною особою (членами її сім'ї).

Якщо фізична особа водночас є засновником (акціонером) декількох юридичних осіб і здійснює загальний контроль над ними, то у цій ситуації і контролюючі, і контрольовані особи є пов'язаними особами між собою.

Лист ДПСУ від 16.11.2011 р. №5725/6/17-1115 див. у «ДК» №01/2012


Порядок прийняття і розгляду заяв про внесення змін до Держреєстру речових прав

! Власникам нерухомого майна

Мін'юст затвердив Порядок, який визначає процедуру прийняття і розгляду заяв про внесення змін до запису та заяв про скасування запису Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, перелік документів, необхідних для внесення змін до запису та скасування запису Державного реєстру прав, права та обов'язки суб'єктів, що є учасниками зазначеної процедури.

Наказ Мін'юсту від 12.12.2011 р. №3502/5 чинний з 01.01.2012 р.


Починаючи з 11.06.2011 р. максимальна кількість учасників ТзОВ — 100 осіб

! Учасникам ТзОВ

Державна реєстраційна служба нагадує, що ВРУ 12.05.2011 р. прийняла Закон №3326 «Про внесення змін до деяких законів України щодо кількості учасників товариства з обмеженою відповідальністю», який набрав чинності 11.06.2011 р.

Зазначеним Законом, зокрема, внесено зміни до ст. 50 Закону «Про господарські товариства», відповідно до чого було збільшено максимальну кількість учасників ТзОВ з 10 до 100 осіб.

Лист Державної реєстраційної служби від 22.06.2011 р. №57-7-25-11


Органам державної влади забороняється надавати іншим особам відомості з ЄДР

! Юрособам і ФОП

Внесено зміни до Закону від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців». Згідно зі змінами, відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, надаються у вигляді даних в електронному вигляді для органів державної влади у зв'язку зі здійсненням ними повноважень, визначених законом.

Органам державної влади забороняється надавати іншим особам за їхнім зверненням відомості з Єдиного державного реєстру, отримані у порядку, встановленому цим Законом.

Закон України від 18.11.2011 р. №4067-VI набере чинності з 17.03.2012 р.


ДПСУ роз'яснила сплату екоподатку за розміщення побутових відходів

! Платникам екоподатку

ДПСУ затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо сплати екологічного податку, що справляється за розміщення побутових відходів. Відповідно до Узагальнюючої податкової консультації місця тимчасового зберігання відходів, наприклад для тимчасового зберігання небезпечних відходів перед передачею на знешкодження або утилізацію спеціалізованим організаціям, контейнери або урни для збирання побутових відходів не є місцями їх остаточного видалення і не відносяться до спеціально відведених місць чи об'єктів.

Платниками екологічного податку за розміщення побутових відходів є лише ті суб'єкти господарювання, що розміщують їх у спеціально відведених для цього місцях чи об'єктах, на використання яких отримано відповідний дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища або його органів на місцях.

Наказ ДПСУ від 16.12.2011 р. №258 див. у наступних числах «ДК»

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру