• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Мінсоцполітики від 24.10.2011 р. №310/13/133-11

Працівники-чорнобильці 1 та 2 категорій, а також один із батьків дитини-інваліда внаслідок Чорнобильської катастрофи, крім звичайної щорічної відпустки (не менше 24 календарних днів), мають право ще на додаткову чорнобильську відпустку згідно з п. 22 ч. 1 ст. 20, п. 1 ч. 1 ст. 21 та п. 3 ч. 2 ст. 30 Закону №7961.

У названому документі встановлено: строк такої відпустки — 14 робочих (16 календарних) днів.

Зазначена додаткова відпустка не належить згідно з цим Законом до щорічних відпусток, а визначена як пільга та компенсація за шкоду, завдану внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На відміну від щорічних відпусток, ця відпустка не пов'язана з робочим процесом і надається незалежно від часу роботи на підприємстві, в установі, організації.

Отже, при наданні цих відпусток слід враховувати, що гарантоване державою право осіб, віднесених до категорій 1 та 2, на отримання додаткової відпустки зі збереженням заробітної плати строком на 14 робочих (16 календарних) днів на рік, роботодавець зобов'язаний забезпечити впродовж календарного, а не робочого року.

Якщо витрати, пов'язані з оплатою щорічних відпусток, здійснюються за рахунок коштів підприємств, призначених на оплату праці, або за рахунок коштів фізособи, в якої працюють за трудовим договором працівники, а в установах та організаціях, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, оплата цих відпусток провадиться із бюджетних асигнувань на їх утримання, то фінансування видатків з відшкодування витрат на оплату відпусток, що надаються особам, віднесеним до категорій 1 та 2, провадиться відповідно до ст. 1 Закону №14452, за рахунок коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення.

1 Закон України від 28.02.91 р. №796-ХII «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

2 Закон України від 10.02.2000 р. №1446-III «Про формування, порядок надходження і використання коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення».

Тобто джерела покриття витрат на ці відпустки різні.

Ця відпустка є гарантованою державною пільгою, що надається протягом календарного року.

Зазначена відпустка не належить до щорічних, визначених пунктом 1 частини першої статті 4 Закону України «Про відпустки», на неї не поширюються норми цього Закону, передбачені для щорічних відпусток, тому грошовій компенсації вона не підлягає (див. лист Мінпраці від 18.06.2007 р. №150/13/133-07).

Нагадаємо, що «чорнобильські» відпустки оплачує підприємство, а відділення соцполітики (соцзабези) в районах компенсують підприємству витрати. Для цього не пізніше ніж за 2 місяці до початку кожного бюджетного року до соцзабезу подають (п. 6 Порядку №9361):

1) відомості про підприємство, де, зокрема, фіксують кількість постраждалих осіб за категоріями, а також тих, хто має право на компенсації та доплати за роботу в зонах радіаційного забруднення;

1 Порядок використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20.09.2005 р. №936.

2) списки працівників із зазначенням П. I. Б., категорії, серії й номера чорнобильського посвідчення, місця реєстрації, ідентифікаційного номера;

3) графік відпусток громадян і розрахунки витрат на додаткові відпустки на наступний бюджетний рік.

А за фактом надання працівникові відпустки до 25 числа місяця, за який здійснюється нарахування, підприємство подає до уповноваженого органу документи щодо розрахункових витрат, пов'язаних із виплатою компенсацій та допомоги певних видів, та реєстр отримувачів компенсаційних виплат і допомоги певних видів, де зазначається прізвище, ім'я та по батькові, категорія, номер посвідчення, ідентифікаційний номер, відомості про отримані виплати, сума компенсацій та вид допомоги. Керівники підприємств несуть персональну відповідальність за своєчасність подання розрахункових документів до уповноваженого органу та правильність призначення і нарахування компенсаційних виплат.

Оскільки Законом №796, а саме ч. 3 п. 13 ст. 30, передбачено надання додаткової відпустки одному з батьків дитини-інваліда, інвалідність якої пов'язана з Чорнобильською катастрофою, то, як наголошується в коментованому листі, за місцем надання відпустки батько повинен надати довідку з місця праці матері, що вона такою відпусткою (на дитину) не скористалась.

Богдана АНДРУЩАК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру