• Посилання скопійовано

Щодо відпрацювання переробних підприємств (витяг)

Лист ДПСУ від 15.11.2011 р. №6268/7/22-1217

Щодо відпрацювання переробних підприємств (витяг)

Суттєво. Продукти, які вироблені з молока чи молочної сировини та містять рослинні та пальмові жири (маргарин, шоколад, морозиво та ін.), не належать до молочної продукції, а операції з їх реалізації переробне підприємство зобов'язане відображати в загальній декларації з податку на додану вартість.

! Переробним підприємствам

Державна податкова служба України за результатами проведеного аналізу експортних операцій переробних підприємств за січень — вересень 2011 року зазначає таке.

У зв'язку з набранням чинності Податковим кодексом України відбулися певні зміни в частині нарахування та сплати податку на додану вартість переробними підприємствами. Такі зміни, своєю чергою, зумовили здійснення переробними підприємствами експортних операцій самостійно, а не через посередників, як минулого року <...>. Зазначені операції відображаються переробними підприємствами в податковій декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства).

У той же час частина переробних підприємств, які мають основний вид діяльності перероблення молока та виробництво сиру, виробництво м'ясних продуктів, здійснює операції з експорту екстрактів солодових; готових харчових продуктів з борошна, крупки, крупів, крохмалю або солодового екстракту <...>, шоколаду та інших готових харчових продуктів з вмістом какао <...>, води, включаючи мінеральні та газовані, морозиво та інші види харчового льоду <...>, маргарин; харчові суміші або продукти з тваринних і рослинних жирів, масел та олій або їх фракцій, олії кокосова (з копри), пальмоядрова або з бабасу та їх фракції <...>.

Відповідно до Наказу ДПС України від 25.01.2011 р. №41 «Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.02.2011 р. за №197/18935, у податковій декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства) відображаються виключно операції переробних підприємств за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м'ясо та м'ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі (шкури, субпродукти, м'ясо-кісткове борошно). Операції з постачання переробним підприємством будь-якої іншої продукції відображається в декларації з податку на додану вартість (загальній).

Законом України від 24.06.2004 р. №1870-IV «Про молоко та молочні продукти», зі змінами і доповненнями, визначено, що до молочних продуктів належать продукти, одержані з молока або молочної сировини, які можуть містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови що ці добавки ні частково, ні повністю не замінюють складових молока (молочний жир, молочний білок, лактозу). Продукти, що містять добавки, які частково або повністю замінюють складові молока, не належать до молочних продуктів.

Таким чином, продукти, вироблені з молока чи молочної сировини та які містять рослинні та пальмові жири (маргарин, шоколад, морозиво та ін.), не належать до молочної продукції, а операції з їх реалізації переробне підприємство зобов'язане відображати в декларації з податку на додану вартість загальній.

<...>

В. о. директора Департаменту податкового контролю С. МIЩЕНКО

До змісту номеру