• Посилання скопійовано

Щодо обкладення ПДВ перехідних комісійних операцій

Лист ДПСУ від 19.10.2011 р. №3529/7/15-3417-23

Щодо обкладення ПДВ перехідних комісійних операцій

Суттєво. До операцій з постачання товарів та придбання товарів/послуг за договорами комісії, що були укладені до 01.01.2011 р., слід застосовувати норми Закону «Про податок на додану вартість», а до тих операцій, перша подія за якими відбулася у 2011 р., ПЗ та ПК повинні визначатися відповідно до норм ПКУ.

! Платникам ПДВ, які здійснюють комісійні операції

Державна податкова служба України розглянула лист щодо порядку визначення податкових зобов'язань та податкового кредиту під час здійснення платниками податків діяльності з постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії у випадках, коли оплата комісіонером товарів, відвантажених йому комітентом у 2010 році, мала бути здійснена у 2011 році, та щодо оподаткування сум непогашеної дебіторської заборгованості комітента, яка не була погашена комісіонером у зв'язку з його ліквідацією, і повідомляє.

Відповідно до пункту 189.4 статті 189 розділу V Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI (далі — Кодекс) базою оподаткування для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів, визначена у порядку, встановленому статтею 188 цього Кодексу. Дата збільшення податкових зобов'язань та податкового кредиту платників податку, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначається за правилами, встановленими статтями 187 і 198 цього Кодексу.

Що стосується операцій з постачання товарів та придбання товарів/послуг за договорами комісії, що були укладені до 01.01.2011 р., до таких операцій, перша подія за якими відбулася до 01.01.2011 р., необхідно застосовувати норми Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон), а за тими операціями, перша подія за якими відбулася або відбудеться у 2011 році (навіть якщо договори укладені до 2011 року), податкові зобов'язання та податковий кредит повинні визначатися відповідно до норм Кодексу.

Як викладено в запиті, операція з передачі товарів комітентом комісіонеру відбулася в 2010 р., а тому і податкові зобов'язання, і податковий кредит комітент повинен сформувати за правилами, встановленими пунктом 4.7 статті 4 Закону.

Заступник голови С. ЛЕКАРЬ

До змісту номеру