• Посилання скопійовано

Щодо подання звіту, у показниках якого зазначена заробітна плата менша від мінімальної

Лист ПФУ від 06.10.2011 р. №21269/05-10

Щодо подання звіту, у показниках якого зазначена заробітна плата менша від мінімальної

Суттєво. Якщо звіт до ПФУ сформовано з дотриманням вимог, то неприйняття звіту у зв'язку з тим, що в показниках звіту зазначено заробітну плату у розмірі, меншому за мінімальну, безпідставне.

! Страхувальникам у ПФУ

Пенсійний фонд України розглянув <...> листа <...> та повідомляє таке.

Згідно з пунктом 4 частини 2 статті 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» платники єдиного внеску зобов'язані подавати звітність до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом.

Постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. №22-2, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 01.11.2010 р. за №1014/18309, затверджено Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, який набрав чинності з 1 січня 2011 року (далі — Порядок).

Відповідно до пункту 4.1 Порядку звіт формується на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону нараховується єдиний внесок.

Пунктом 2.11 визначено, що звіт страхувальником повинен подаватися в повному обсязі. У разі неподання однієї з необхідних таблиць звіт не приймається.

Таким чином, якщо звіт сформований з дотриманням всіх вимог, передбачених Порядком, то неприйняття звіту у зв'язку із тим, що у показниках звіту зазначена заробітна плата у розмірі меншому, ніж мінімальна, безпідставне.

Разом із тим повідомляємо, пунктом 2.1 Порядку визначено, що звіт до органів Пенсійного фонду подається особисто фізичною особою, страхувальником або відповідальною особою фізичної особи або страхувальника за місцем взяття на облік в органах Пенсійного фонду.

До того ж звіт має відривну частину, де зазначається реєстраційний номер, дата реєстрації і обов'язково засвідчується власним підписом відповідальної особи, яка приймає звіт, із зазначенням прізвища та ініціалів та завіряється печаткою і для довідок органу Пенсійного фонду.

Крім того, звіт може бути поданий в електронній формі з використанням електронного цифрового підпису через центр обробки електронних звітів згідно з Порядком подання звітів до Пенсійного фонду України в електронній формі, який затверджений Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.04.2007 р. №7-7 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27.04.2007 р. за №436/13703 (у даному випадку паперова форма звіту не подається).

Перший заступник голови правління В. КРАВЧУК

До змісту номеру