• Посилання скопійовано

Щодо роз'яснення по сплаті екологічного податку за розміщення відходів

Лист Мінприроди від 30.09.2011 р. №18922/07/10-11

Щодо роз'яснення по сплаті екологічного податку за розміщення відходів

Суттєво. Небезпечні відходи збираються окремо від інших видів побутових відходів, а також мають відокремлюватися на етапі збирання чи сортування та передаватися спеціалізованим підприємствам, що одержали відповідну ліцензію.

! Платникам екоподатку

Міністерство екології та природних ресурсів розглянуло запит <...> щодо роз'яснення по сплаті екологічного податку за розміщення відходів і в межах компетенції надає відповіді на поставлені запитання.

1. Розміщення побутових відходів здійснюється на полігонах побутових відходів, Правила експлуатації яких затверджено наказом Мінжитлокомунгоспу від 01.12.2010 р. №435, зареєстрованим у Мін'юсті 22.12.2010 р. за №1307/18602.

Відповідно до пункту 2.2 зазначених Правил на кожному полігоні побутових відходів повинен бути контрольно-пропускний пункт (далі — КПП) і мають бути встановлені автомобільні ваги для обліку кількості всіх видів відходів, що надходять на полігон побутових відходів.

Таким чином, організації, що експлуатують полігони твердих побутових відходів, ведуть облік відповідної маси побутових та інших відходів, що надходять на полігони ТПВ.

Для перерахунку побутових відходів з об'ємних одиниць на одиниці маси можна використовувати Наказ Мінжитлокомунгоспу від 22.03.2010 р. №75 «Про затвердження Рекомендованих норм надання послуг з вивезення побутових відходів» або отримати шляхом розрахунку з Правил надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2008 р. №1070.

2. Процедура визначення класу небезпеки для відходів призначена насамперед для промислових відходів, що мають стабільний хімічний склад, і здійснюється відповідно до ДСанПіН 2.2.7.029-99 «Гігієнічні вимоги щодо поводження з промисловими відходами і визначення їх класу небезпеки для здоров'я населення».

У більшості випадків побутові відходи для завдань обліку та статистики в Україні зазвичай відносять до відходів четвертого класу небезпеки. Відповідно до пункту 2.4.6 вищенаведеного ДСанПіНу тверді промислові відходи IV класу небезпеки можуть використовуватися на полігоні твердих побутових відходів як ізолюючий матеріал у середній і верхній частинах полігону.

При операціях поводження з побутовими відходами слід враховувати необхідність виконання вимог щодо поводження з небезпечними відходами у складі побутових, які викладено у статті 35-1 Закону України «Про відходи».

Стаття 35-1. Вимоги щодо поводження з побутовими відходами

Небезпечні відходи у складі побутових відходів збираються окремо від інших видів побутових відходів, а також мають відокремлюватися на етапі збирання чи сортування та передаватися спеціалізованим підприємствам, що одержали ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

Якщо ігнорувати вищезгадані вимоги і не вилучати небезпечні відходи у складі побутових, ці відходи може бути віднесено до інших класів небезпеки.

Заступник міністра — керівник апарату Д. МОРМУЛЬ

До змісту номеру