• Посилання скопійовано

Суть справи

Єдиний податок для фізосіб: перезавантаження
У попередніх номерах «ДК» ми окреслили основні риси нової спрощеної системи оподаткування, запровадженої у ПКУ Законом №4014, які діятимуть з початку нового року. Ви вже знаєте, що «спрощенців» поділили на чотири групи — з різними вимогами до них, різними ставками податку, різними обмеженнями та різними правилами. Одну з груп відведено для юридичних осіб, про це докладно читайте далі. У цьому матеріалі детальніше поговоримо про основні правила, якими повинні керуватися фізособи-підприємці, тобто перші три групи платників єдиного податку загалом, а також у перехідних умовах 2011 — 2012 року.

Спрощена система оподаткування для юросіб
Досить довго суб'єкти господарювання чекали на появу змін щодо спрощеної системи оподаткування. I ось нарешті — Закон №4014-VI вносить зміни до ПКУ, зокрема встановлює особливості справляння єдиного податку. Загалом зміни почнуть застосовуватися з 01.01.2012 р., тож часу на ознайомлення дуже мало. З першою статтею на цю тему можна ознайомитися у «ДК» №48/2011. Проаналізуймо нові правила застосування спрощеної системи для юридичних осіб.

Витрати на навчання працівників
Відомо, що у сучасному динамічному світі ефективна робота працівника майже будь-якої професії передбачає замість підходу «навчання на все життя» підхід «навчання все життя». Тож працівники, навіть здобувши відповідний фах, продовжують вчитися, вступають на навчання для одержання другої вищої освіти, проходять підвищення кваліфікації. Сьогодні розповімо про порядок відображення в обліку витрат, пов'язаних із навчанням працівників та інших осіб згідно з новим законодавством, та інших пов'язаних із цією темою питань. Про пільги, що надаються особам, які навчаються, мова піде в одному з наступних номерів «ДК».

ДПАУ роз'яснює деякі питання обкладення ПДФО
У своєму листі від 10.02.2011 р. №1377/К/17-0714 (див. у «ДК» №49/2011) ДПАУ окреслила декілька питань обкладення ПДФО, а саме:
1) оподаткування операцій із продажу (обміну) об'єктів рухомого і нерухомого майна;
2) оподаткування спадщини, отриманої з України, для нерезидентів.
Прокоментуємо роз'яснення ДПАУ щодо цих питань.

Пенсійні зміни: 2011 — 2012
Про те, що у країні впроваджено пенсійну реформу, знають усі. А от у чому саме вона полягає, відомо далеко не всім. Отже, розглянемо докладно сутність пенсійних змін.

Щодо обліку побутових відходів
Хоча з 1 січня 2011 року, дати введення екологічного податку, минуло досить багато часу, проте на сьогодні далеко не всі питання його обліку та сплати врегульовано. У своєму листі від 30.09.2011 р. №18922/07/10-11 (див. у «ДК» №49/2011) Мінприроди, зі свого боку, торкнулось деяких аспектів обліку побутових відходів, які стосуються платників екоподатку. Про це — далі.

До змісту номеру