• Посилання скопійовано

Щодо сплати пенсійного збору при відчуженні легкових автомобілів

Лист ПФУ від 11.10.2011 р. №21665/03-20

Щодо сплати пенсійного збору при відчуженні легкових автомобілів

Суттєво. У разі передачі автомобіля з балансу однієї юридичної особи на баланс іншої юридичної особи збір на обов'язкове пенсійне страхування при реєстрації автомобіля сплачується на загальних підставах.

! Юрособам та фізособам

<...>

Згідно з пунктом 7 статті 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» юридичні та фізичні особи сплачують збір на обов'язкове державне пенсійне страхування при відчуженні легкових автомобілів, крім легкових автомобілів, якими забезпечуються інваліди, та тих автомобілів, які переходять у власність спадкоємцям за законом.

Питання сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій регулюється Порядком сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.98 р. №1740 <...> (далі — Порядок).

Відповідно до пункту 12 Порядку платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів є підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі шляхом:

— купівлі легкових автомобілів, у тому числі у виробників або торговельних організацій (крім випадків забезпечення автомобілями інвалідів згідно із законодавством);

— міни;

— дарування (безоплатної передачі);

— успадкування (крім випадків успадкування легкового автомобіля за законом);

— з інших підстав, передбачених законодавством.

Таким чином, у разі передачі автомобіля з балансу однієї юридичної особи на баланс іншої юридичної особи збір на обов'язкове державне пенсійне страхування при реєстрації такого автомобіля сплачується на загальних підставах.

Директор департаменту надходження доходів В. ЛИТВИНЕНКО

До змісту номеру