• Посилання скопійовано

Щодо розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності донора (витяг)

Лист ФСС з ТВП від 16.09.2011 р. №2701-07

Щодо розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності донора (витяг)

Суттєво. Донорам, які протягом року безоплатно здали кров та (або) її компоненти у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, допомога по тимчасовій непрацездатності у зв'язку з захворюванням виплачується у розмірі 100% середньої зарплати незалежно від стажу.

! Застрахованим у ФСС з ТВП

<...>

Запитання. До комісії із соціального страхування застрахована особа надала листок непрацездатності. Страховий стаж цього працівника становить 2 роки, але він повідомив, що є донором та має право на виплату матеріального забезпечення в розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу). На підставі якого нормативного документа допомога по тимчасовій непрацездатності донору виплачується в розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу) та який документ працівник повинен надати до комісії із соціального страхування для підтвердження такого статусу?

Відповідь. Стаття 37 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. №2240-III передбачає низку випадків, коли застраховані особи мають право на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу.

Одним із таких випадків є отримання застрахованою особою — донором пільги, передбаченої статтею 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23 червня 1995 року №239/95-ВР (далі — Закон України №239/95-ВР).

Згідно зі ст. 10 Закону України №239/95-ВР донорам, які протягом року безоплатно здали кров та (або) її компоненти у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, допомога по тимчасовій непрацездатності у зв'язку із захворюванням виплачується у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи.

Така пільга цим донорам надається протягом року після здачі крові та (або) її компонентів у зазначеній кількості.

Підставою для надання цієї пільги є довідка (форма 435/о, затверджена наказом МОЗ України від 07.07.2003 року №301), що видається медичним закладом за місцем здачі крові згідно з підпунктом 2.8 Порядку медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 1 серпня 2005 року №385.

Директор В. ЦИБЕНКО

До змісту номеру