• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ФСС з ТВП від 09.09.2011 р. №2595-07

Підстави для відмови в оплаті лікарняного листка

У чинному законодавстві є багато норм, якими і контролюючі органи, і платники податків, і працівники, і працедавці користуються за бажанням (а якщо такого бажання немає, в більшості випадків просто не звертають на них уваги). Досвідчений бухгалтер знає про ці норми і, як сапер, обережно і ретельно збирає максимум необхідних документів, щоб уникнути проблем під час перевірок. За ситуації, коли в країні спостерігається дефіцит бюджетних коштів, контролюючі органи зазвичай згадують про норми фіскальні — такі, що дають змогу державі заощадити свої кошти.
Коментований лист ФСС з ТВП від 09.09.2011 р. №2595-07 (див. у «ДК» №41/2011) — яскравий приклад застосування однієї з таких норм, що містяться в Законі №22401.

1 Закон України від 18.01.2001 р. №2240-III «Про обов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».

Усі знають, що наданий працівником лікарняний листок слід оплатити. Є й достатньо складний порядок такої оплати. А ось про те, що в деяких випадках платити за лікарняним листком не треба, пам'ятають далеко не всі.

ФСС з ТВП вирішив про це нагадати страхувальникам (і, на думку автора, трохи перегнув у своєму роз'ясненні палицю).

Статтею 36 Закону №2240 визначено причини, через які застрахованій особі допомога з тимчасової непрацездатності не надається:

1) у разі отримання застрахованою особою травм або захворювання під час здійснення нею злочину;

2) у разі навмисного заподіяння шкоди своєму здоров'ю з метою ухилення від роботи або інших обов'язків чи симуляції хвороби;

3) за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;

4) за час примусового лікування, призначеного постановою суду;

5) у разі тимчасової непрацездатності у зв'язку із захворюванням або травмою, які сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних з таким сп'янінням;

6) за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням.

ФСС з ТВП у своєму роз'ясненні говорить про те, що комісія (уповноважений) із соціального страхування приймає рішення про відмову в призначенні допомоги з тимчасової непрацездатності, розглядає підставу і правильність видачі лікарняних листків. Це цілком правильно і узгоджується з Положенням №251.

Далі ФСС з ТВП зазначає, що з метою з'ясування причин та обставин виникнення тимчасової непрацездатності і для прийняття об'єктивного рішення комісія (уповноважений) із соціального страхування має право на отримання пояснень від працівника про такі причини та обставини. I в разі, якщо потерпілий відмовиться надати такі пояснення, нібито комісія (уповноважений) може прийняти рішення про відмову в допомозі з тимчасової непрацездатності. Проте таку причину для відмови в оплаті лікарняного листка не встановлено ні Законом №2240, ні Положенням №25.

Розгляньмо уважно ст. 36 Закону №2240. Те, що травму або захворювання було отримано працівником при скоєнні злочину, може бути встановлено тільки правоохоронними органами, оскільки тільки на них чинним законодавством покладено право встановлювати, чи є вчинок (або бездіяльність) того чи іншого громадянина злочином. Те саме стосується перебування застрахованої особи під арештом або часу проведення судово-медичної експертизи. Визначити симуляцію хвороби, навмисне заподіяння шкоди своєму здоров'ю, захворювання або травму, які сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних з таким сп'янінням, — обов'язок лікаря, який виписує лікарняний листок. Так, у п. 4.2 Iнструкції про порядок заповнення лікарняного листка2 зазначено, що про захворювання або травму, які сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних із таким сп'янінням, на лікарняному листку ставиться спеціальна відмітка. У разі ж симуляції хвороби лікарняний листок просто не буде видано.

1 Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затверджене постановою правління ФСС з ТВП від 23.06.2008 р. №25.

2 Iнструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, ФСС НВВ від 03.11.2004 р. №532/274/136-ос/1406.

Таким чином, причинами відмови в оплаті лікарняного листка, які може встановити сама комісія (уповноважений) із соціального страхування, є лише перебування застрахованої особи в період настання тимчасової непрацездатності у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням. Але ця причина не потребує додаткових пояснень від працівника і може бути використана комісією (уповноваженим) на підставі даних, отриманих від відділу кадрів підприємства.

Однак не слід забувати про те, що ст. 36 Закону №2240 не є дозволом для страхувальників на свій розсуд оплачувати чи не оплачувати лікарняний листок. Це пряма норма, яка говорить про те, що незалежно від бажання працедавця працівник не має права на отримання допомоги. Тому слід пам'ятати про причини, через які оплату лікарняного листа проводити не можна, і ретельно вивчати отримані лікарняні листки перед їх оплатою, щоб уникнути неприємностей під час перевірки.

Нагадаємо, що якщо оплату лікарняного листка буде визнано незаконною, то в межах суми, виплаченої за перші 5 календарних днів за рахунок працедавця, у працедавця пропаде право на податкові витрати як у сумі самих нарахованих лікарняних, так і в сумі ЄСВ, нарахованих на такі лікарняні. А в разі, якщо йтиметься про лікарняні, видані за рахунок коштів ФСС з ТВП, страхувальникові загрожує і повернення таких витрачених коштів Фонду, і штраф у розмірі 50% таких коштів (ст. 30 Закону №2240). Також страхувальникові загрожуватиме адміністративний штраф у розмірі від 8 до 15 н. м. д. г. (від 136 до 255 грн) за перше таке порушення і від 10 до 20 н. м. д. г. (170 — 340 грн) за кожне наступне правопорушення протягом календарного року (ст. 165-5 КпАПУ).

Врізки:

Причини, через які працівникові лікарняні не виплачуються, визначено ст. 36 Закону №2240.

Причини, через які комісія із соцстрахування відмовляє в оплаті лікарняного, зазначаються у протоколі зборів.

Незаконно виплачені лікарняні не дають права на податкові витрати за перші 5 к. д. хвороби.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру