• Посилання скопійовано

Що нового

На вартість призу ЄСВ не нараховується

! Платникам ЄСВ

ПФУ дійшов висновку, що на вартість подарунка (призу), переданого переможцю, який не перебуває у трудових відносинах із підприємством (установою), єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування не нараховується.

Лист ПФУ від 26.07.2011 р. №15280/03-20


Затверджено Реєстр великих платників податків України на 2012 рік

! Великим платникам податків

ДПСУ затвердила Реєстр великих платників податків України на 2012 рік. До Реєстру увійшло 1359 підприємств. З Реєстром можна ознайомитися на сайті www.sta.gov.ua.

Наказ ДПСУ від 14.09.2011 р. №4


Зміни у формі статспостереження №2-Б (річна, квартальна)

! Підприємствам

Держкомстат вніс зміни до форми державного статистичного спостереження №2-Б (річна, квартальна) «Звіт про випуск, розміщення та обіг цінних паперів» (наказ Держкомстату від 27.08.2010 р. №358), які почнуть діяти з 1 січня 2012 р. Нові форми бланків будуть розміщені на нашому сайті www.dtkt.com.ua у рубриці «Бланки звітності».

Зміни стосуються рядка 032 та рядка 072 графи А.

Наказ Держкомстату від 22.09.2011 р. №244


Процедуру отримання відомостей із Реєстру об'єктів держвласності стандартизовано

! Усім

ФДМУ затвердив Стандарт адміністративної послуги з надання інформації з Єдиного реєстру об'єктів державної власності, що містить докладну процедуру отримання інформації із зазначеного Реєстру.

Право на отримання інформації мають держоргани та органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації і громадяни.

Для отримання відомостей або витягів згаданим суб'єктам необхідно подати до ФДМУ письмовий запит із зазначенням мети запиту, переліку відомостей або витягів і дати запиту.

Фонд протягом п'яти робочих днів надає необхідну інформацію або відмовляє у її наданні на підставах, зазначених у Стандарті.

Отримати необхідні документи можна поштою або безпосередньо у Фонді.

Надання відомостей або витягів із Реєстру здійснюється безкоштовно.

Наказ Фонду держмайна України від 18.08.2011 р. №1229 чинний з 26.09.2011 р.


Як оподатковуються послуги консультаційного характеру?

! Платникам ПДВ

Відповідно до пп. 196.1.14 ПКУ операції з постачання послуг консультаційного характеру не належали до об'єкта обкладення ПДВ до 01.07.2011 р. Отже:

1) з 01.01.2011 р. до 30.06.2011 р. операції з надання послуг, визначених пп. «в» п. 186.3 ПКУ, не належали до об'єкта обкладення ПДВ;

2) з 01.07.2011 р. операції з надання резиденту послуг, визначених пп. «в» п. 186.3 ПКУ, у т. ч. і надання таких послуг нерезидентом, є об'єктом обкладення ПДВ.

До таких послуг за пп. «в» п. 186.3 ПКУ, зокрема, належать: консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем.

При цьому якщо нерезидент надає ці послуги резиденту-юрособі, зареєстрованій платником ПДВ, то такий отримувач послуг нараховує податок за основною ставкою, складає податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним податку та включає її до податкового зобов'язання відповідного звітного періоду (ряд. 7 декларації з ПДВ). У наступному звітному періоді зазначена сума податку може бути віднесена до податкового кредиту (ряд. 12.4 декларації з ПДВ) за умови виконання вимог, визначених ст. 198 ПКУ.

Лист ДПАУ від 17.08.2011 р. №9409/5/16-1516


Малі підприємства подають звітність до ДПС в один із способів, встановлених ПКУ

! Малим підприємствам

ДПАУ зазначила, що якщо підприємство відноситься до категорії малих підприємств, то зазначене підприємство подає податкову звітність до органу ДПС за власним вибором в один із способів, передбачених п. 49.3 Податкового кодексу, а саме:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Лист ДПАУ від 21.07.2011 р. №13186/6/15-0315 див. у наступних числах «ДК»


Надбавка за вахтовий метод роботи є об'єктом обкладення ПДФО

! Платникам ПДФО

Пунктом 165.1 ПКУ встановлено вичерпний перелік доходів, що не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО. Надбавок за вахтовий метод роботи у цьому переліку немає.

Відповідно до Iнструкції зі статистики заробітної плати, до складу додаткової зарплати входять надбавки та доплати до тарифних ставок (окладів, посадових окладів) у встановлених законодавством розмірах.

Так, з метою обкладення ПДФО надбавки за вахтовий метод роботи, які виплачуються відповідно до Тимчасового положення про вахтовий метод організації робіт на підприємствах Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (наказ МНС від 20.05.99 р. №147), включаються до складу зарплати з відповідним оподаткуванням на підставі пп. 164.2.1 ПКУ.

Лист ДПАУ від 21.07.2011 р. №13256/6/17-0215


Обкладення ПДВ транспортно-експедиторських послуг

! Отримувачам нерезидентських послуг з перевезення

ДПАУ зазначила, що якщо транспортно-експедиторські послуги надаються замовнику-резиденту, то ці послуги підлягають обкладенню ПДВ на загальних підставах за основною ставкою. Якщо послуги надаються замовнику-нерезиденту, то операції з постачання таких послуг не підпадають під об'єкт обкладення ПДВ.

Порядок заповнення податкової накладної визначається ст. 201 ПКУ та наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. №969.

Водночас ДПАУ звернула увагу, що податкова консультація має індивідуальний характер, може використовуватися лише платником, якому надано таку консультацію, та надається органом ДПС, в якому такий платник податків перебуває на обліку (ст. 52 р. II ПКУ).

Лист ДПАУ від 17.08.2011 р. №22184/7/16-1517-15


Заповнення ПН згідно зі змінами, внесеними до ПКУ

! Платникам ПДВ

ДПАУ нагадує, що платник зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою ПН, у якій зазначаються в окремих рядках такі обов'язкові реквізити, як, зокрема, код товару згідно з УКТЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України) (п. 201.1 ПКУ).

Форма та порядок заповнення податкової накладної затверджені наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. №969, відповідно до п. 12 якого до гр. 3 ПН вносяться дані щодо номенклатури постачання товарів/послуг. Тож при виписуванні платником податкової накладної у разі здійснення операції з постачання товарів, що раніше були ним імпортовані, номенклатура поставлених товарів та їх код згідно з УКТЗЕД зазначаються у гр. 3 такої ПН (до внесення змін до форми ПН).

Лист ДПАУ від 23.08.2011 р. №22722/7/15-3417-15


Затверджено нове положення про рух коштів єдиного соцвнеску на рахунках ПФУ

! Платникам ЄСВ

Мінфін і ПФУ затвердили Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Положенням встановлено порядок:

1) відкриття рахунків для зарахування єдиного внеску та фінансових санкцій в органах Держказначейства;

2) проходження та розподілу страхових коштів;

3) надання інформації про рух страхових коштів.

Наказ/Постанова Мінфіну/ПФУ від 31.08.2011 р. №1077/23-1
набере чинності з дня опублікування (станом на 04.10.2011 р. не опублікований),
див. у наступних числах «ДК»


Зі сміттєвих контейнерів екоподаток не сплачують

! Платникам екоподатку

На даний час законодавством не передбачено отримання дозволу центрального органу виконавчої влади у сфері поводження з відходами на зберігання побутових відходів у контейнерах чи на контейнерних майданчиках для побутових відходів (не входить до переліку дозвільних документів у Законі України від 19.05.2011 р. №3392-VI «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності»).

Тож місця тимчасового зберігання відходів, зокрема контейнери (контейнерні майданчики) для побутових відходів, не належать до спеціально відведених місць чи об'єктів, і їх розміщення не потребує отримання відповідних дозволів.

Лист Мінприроди від 04.08.2011 р. №14364/07/10-11 див. у наступних числах «ДК»


Порядок посвідчення права спільної власності на землю при відчуженні її частки

! Фізособам

Щодо порядку посвідчення права спільної власності на землю у разі відчуження частки такої земельної ділянки іншому власникові Держкомзем звертає увагу, що йдеться про цивільно-правову угоду. Отже, у разі набуття права власності на земельну ділянку за таких обставин державний акт на право власності на земельну ділянку, що відчужується, долучається до такої цивільно-правової угоди.

На державному акті на земельну ділянку нотаріус робить відмітку про відчуження земельної ділянки із зазначенням документа, на підставі якого відбулося відчуження.

Оскільки йдеться про зміну співвласника, уповноважений орган також вносить зміни до державного акта на право власності на землю щодо співвласників земельної ділянки.

Таким чином, посвідчення права власності на земельну ділянку, яка перебуває у спільній власності кількох осіб, у разі відчуження її частки здійснюється шляхом внесення змін до державних актів, виданих кожному із співвласників, у тому числі до розділу «Список співвласників».

Лист Держкомзему від 20.01.2010 р. №1773/17/Т401-10


Термін «актив» для потреб ПКУ визначено П(С)БО 2

! Платникам податку на прибуток

ДПАУ звертає увагу, що пп. 14.1.2 ПКУ встановлено, що поняття «активи» вживається у значенні, наведеному в Законі про бухоблік, а саме: активи — це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигід у майбутньому. Аналогічне визначення надано Наказом Мінфіну від 31.03.99 р. №87 «Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс».

Тож, керуючись ст. 5 «Співвідношення податкового законодавства з іншими законодавчими актами» Податкового кодексу, для регулювання відносин при визначенні об'єкта обкладення податком на прибуток застосовується поняття «актив», визначене П(С)БО 2.

Лист ДПАУ від 25.07.2011 р. №13410/6/15-0315 див. у наступних числах «ДК»


Доповнено перелік підстав для подання інформації органам ДПС

! Платникам податків

Кабмін вніс зміни до Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом. Перелік підстав, за наявності хоча б однієї з яких суб'єкту інформаційних відносин надсилається письмовий запит про подання інформації, доповнено такими підставами:

1) виявлення недостовірності даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків;

2) подання щодо платника податків скарги про ненадання таким платником податків податкової накладної покупцю або про порушення правил заповнення податкової накладної;

3) проведення зустрічної звірки.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.09.2011 р. №1007 чинна з 04.10.2011 р.


Затверджено перелік товарів, які звільняються від оподаткування

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін затвердив перелік товарів власного виробництва, 80 відсотків прибутку підприємств від продажу яких на митній території України звільняються від оподаткування.

До переліку потрапили:

1) устаткування, що працює на відновлюваних джерелах енергії (зокрема, двигуни внутрішнього згоряння, які працюють з використанням біодизеля та біопалива);

2) енергоефективне обладнання і матеріали, вироби, експлуатація яких забезпечує економію та раціональне використання паливно-енергетичних ресурсів (зокрема, газопоршневі машини комбінованого циклу, світлодіодні джерела світла потужністю 1,6 — 20 Вт та деякі види піноскла та рідкокерамічних термоізоляційних покривів);

3) устаткування для виробництва альтернативних видів палива.

Постанова КМУ від 28.09.2011 р. №1005
набере чинності з дня опублікування (станом на 04.10.2011 р. не опублікована)


Визначено перелік документів для здійснення валютно-обмінних операцій

! Фізособам

Щодо переліку документів, необхідних для здійснення валютно-обмінних операцій, Національний банк України визначив таке:

1) резидентність підтверджується: для фізичної особи — резидента паспортом громадянина України, паспортом громадянина України для виїзду за кордон без відмітки, що підтверджує постійне проживання за кордоном, посвідченням особи без громадянства для виїзду за кордон, що видане в Україні, посвідченням біженця, що видане в Україні, національним паспортом громадянина іншої держави з відміткою про наявність дозволу на постійне проживання разом із посвідкою на постійне проживання;

2) для фізичної особи — нерезидента — національним паспортом громадянина іншої держави, паспортом громадянина України для виїзду за кордон з відміткою в паспорті про постійне проживання за кордоном.

Нагадаємо, банк (фінансова установа) має здійснювати валютно-обмінні операції за умови пред'явлення документа, що посвідчує особу.

Лист НБУ від 28.09.2011 р. №28-211/3864-11318


При переоформленні дозволу на викиди повторна інвентаризація не потрібна

! СГД

Міністерство екології та природних ресурсів України дійшло висновку, що при переоформленні дозволу на викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря, у разі якщо технологія чи інші технічні параметри не змінилися, здійснювати повторну інвентаризацію викидів суб'єкт господарювання, відповідно до чинного законодавства, не зобов'язаний.

Підставами для переоформлення документа дозвільного характеру є:

1) зміна найменування суб'єкта господарювання — юридичної особи або прізвища, імені, по батькові фізичної особи — підприємця;

2) зміна місцезнаходження суб'єкта господарювання.

Лист Мінприроди від 01.02.2011 р. №2194/10/10-11


Підписано Закон про зміни щодо посилення відповідальності посадових осіб

! Підприємцям

Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон від 08.09.2011 р. №3720-VI, який вносить зміни до:

1) КЗпП, згідно з якими власник або уповноважений ним орган з власної ініціативи зобов'язаний розірвати трудовий договір у разі повторного порушення посадовою особою вимог законодавства у сфері ліцензування та з питань видачі документів дозвільного характеру, передбачених ст. 16610, 16612 КУпАП;

2) КУпАП, згідно з якими дискримінація підприємців органами влади i управління тягне за собою накладення штрафу у розмірі до п'ятдесяти (раніше — п'ятнадцяти) н. м. д. г.

Також підвищено штрафи за порушення законодавства про ліцензування певних видів господарської діяльності та запроваджено штрафи за видачу органом ліцензування ліцензії за відсутності рішення органу ліцензування про її видачу тощо.

Закон Верховної Ради від 08.09.2011 р. №3720-VI
набере чинності з дня опублікування (станом на 04.10.2011 р. не опублікований)

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру