• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 29.07.2011 р. №8817/5/15-1416

Хостинг — діяльність у сфері інформатизації?

Для ведення бізнесу підприємству треба, щоб про нього знало якомога більше людей. Отже, мати власну інтернет-сторінку вкрай важливо. А для її створення та обслуговування підприємство запрошує, як правило, програміста-підприємця, іноді платника єдиного податку. Послуги з інформатизації — єдиний вид послуг, які можуть придбаватися в підприємця-єдиноплатника з правом віднесення до витрат згідно з пп. 139.1.12 ПКУ. Розглянемо докладніше, що таке хостинг і для чого він застосовується.

Що таке хостинг?

Термін «хостинг», як і більшість інших слів з інет-сленгу, прийшов з англійської мови і походить від слова «host». В цього слова є кілька значень: основний пристрій, господар, головний комп'ютер.

Хостинг — це виділення місця на вінчестері сервера, що має цілодобове підключення до Iнтернету, для розміщення вашої сторінки. Iншими словами, хостинг — це послуга з розміщення вашого сайта в Iнтернеті. Цю послугу надають як інтернет-провайдери, так і компанії, що спеціалізуються на наданні послуг хостингу. Зазвичай на хостинг-серверах розміщується до кількох тисяч сайтів.

Хостинг — це послуга, що включає роботи, необхідні для забезпечення постійного доступу до вашого інтернет-сайта: реєстрацію та підтримку адреси, виділення дискового простору, забезпечення того чи іншого виду доступу (наприклад, за протоколом FTP), роботи з адміністрування системи, резервного копіювання та інші. Однак в ПКУ цього поняття немає. Тому у платників і виникають труднощі з оподаткуванням таких послуг.

Разом з пакетом хостингу клієнт, як правило, отримує:

1) визначений дисковий простір на сервері;

2) засоби доступу та адміністрування сервера;

3) можливість виконання програм та скриптів тощо;

4) можливість мати безліч поштових адрес;

5) доступ до сайта по FTP;

6) адміністративну панель, за допомогою якої може здійснювати контроль і керування сайтом, налаштування поштових скриньок;

7) систему збору статистики (життєво необхідна інформація для вашого маркетолога);

8) установку і запуск додатків (cgі, php, MySQL).

Чи послуги зі створення хостингу веб-сайтів належать до інформаційних?

У листі від 29.07.2011 р. №8817/5/15-1416 (див. у «ДК» №41/2011) ДПАУ роз'яснює, що види діяльності, зазначені в групі 72 КВЕД ДК 009:20051, належать до інформаційних.

1 Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності» (NACE, Rev. 1.1-2002) ДК 009:2005, прийнятий наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. №375.

З одного боку, до «Iнших видів діяльності у сфері розроблення програмного забезпечення» за КВЕДом 72.22.0 включено:

1) консультування з питань створення програмного забезпечення та надання допомоги щодо технічних аспектів комп'ютерних систем;

2) розроблення індивідуального програмного забезпечення (на замовлення) та адаптування пакетів програм до специфічних потреб користувачів;

3) розроблення веб-сторінок;

4) надання послуг із системного аналізу, програмування та супроводу, а також інших спеціалізованих послуг у сфері інформатизації, не віднесених до інших групувань.

Самого поняття «хостинг веб-сайтів» немає, але, з іншого боку, за КВЕДом 72.60.0 визначається «Iнша діяльність у сфері інформатизації». На думку автора, право на витрати при отриманні у фізособи-«єдинника» послуг зі створення сайта і послуг хостингу підприємство має за кодом 72.60.0. У самому листі податківці не дають чіткої відповіді на це запитання. Тому платники повинні самі приймати рішення...

Нагадаємо, що Законом №32051 запроваджено принцип здійснення діяльності юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців без свідоцтв про державну реєстрацію шляхом внесення змін до деяких законів України, у тому числі до Закону №7552 та Податкового кодексу України, про що нагадує ДПАУ в листі від 17.05.2011 р. №13663/7/29-1017 (докладніше читайте в коментарі О. Кравчука у «ДК» №24/2011). Отже, при роботі з підприємцями підприємство повинне отримати витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, для того, щоб:

а) мати право на витрати в податковому обліку за пп. 139.1.12 ПКУ;

б) не нараховувати ЄСВ та не утримувати ПДФО, ЄСВ.

Нагадаємо також, що відповідно до абз. 2 п. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ3 виплати за цивільно-правовим договором, укладеним з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, не є об'єктом нарахування ЄСВ.

1 Закон України від 07.04.2011 р. №3205-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця».

2 Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

3 Закон України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

А п. 177.8 ПКУ говорить, що під час нарахування (виплати) фізичній особі — підприємцю доходу від операцій, здійснюваних у межах обраних ним видів діяльності, суб'єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності.

Відображення послуг хостингу (супроводження веб-сторінки) в податковому та бухгалтерському обліку

Така послуга нагадує (і є) послугою оренди. Отже, в бухгалтерському обліку підприємство відображатиме послугу хостингу веб-сторінки як адміністративні витрати (рах. 92) або витрати на збут (рах. 93).

У податковому обліку такі послуги є складовою:

— адмінвитрат згідно з ч. «г» пп. 138.10.2 ПКУ (як консультаційні, інформаційні та інші послуги, що їх отримує платник податку для забезпечення господарської діяльності);

— витрат на збут згідно з ч. «г» пп. 138.10.3 ПКУ, якщо на сайті рекламується продукція підприємства.

Приклад Підприємство «Галінжпром», що займається торгівлею металопрокатом, оплачує послуги хостингу сайта приватному підприємцеві Чурилові О. М. у сумі 90 грн щомісяця. Оплата проводиться за фактом підписання акта про надані послуги. Оскільки підприємець надав витяг з ЄДРПОУ, жодних утримань з його доходу не проводиться. В обліку підприємства послуги хостингу відобразяться так (див. таблицю).

Таблиця

Відображення послуг хостингу сайта в податковому та бухгалтерському обліку

№ з/п
Зміст операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1.
Отримано акт про надання послуг хостингу від ПП Чурила О. М.
93
631
90
90
2.
Сплачено ПП Чурилові О. М. за надані послуги хостингу згідно з поданим рахунком
631
311
90

У коментованому листі також нагадується про те, що декларація з податку на доходи фізичних осіб за календарний місяць не подається згідно зі змінами, внесеними до ПКУ Законом України від 07.04.2011 р. №3221-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України».

Богдана АНДРУЩАК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру