• Посилання скопійовано

Щодо порядку оподаткування доходів, отриманих нерезидентами із джерелом їх походження з України

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.07.2011 р. №12884/6/15-0516

Щодо порядку оподаткування доходів, отриманих нерезидентами із джерелом їх походження з України

Суттєво. Платниками податку з виплат за договорами перестрахування ризиків на користь нерезидентів через страхових брокерів (постійні представництва брокерів-нерезидентів в Україні) є страховики.

! Страховикам

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо порядку оподаткування доходів, отриманих нерезидентами із джерелом їх походження з України, у вигляді страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) на перестрахування ризиків в Україні у межах договорів перестрахування, укладених між страховиками-резидентами та перестраховиками-нерезидентами за посередництвом перестрахових брокерів, якими є представництва брокерів-нерезидентів, у контексті положень ст. 160 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) і повідомляє таке.

Відповідно до п. 160.1 ст. 160 розділу III Кодексу будь-які доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними цією статтею. Для цілей цього пункту під доходами, отриманими нерезидентом із джерелом їх походження з України, зокрема, розуміються згідно з пп. «и» цього пункту внески та премії на страхування або перестрахування ризиків в Україні (у тому числі страхування ризиків життя) або страхування резидентів від ризиків за межами України.

Пунктом 160.2 ст. 160 Кодексу передбачено, що резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу із джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), крім доходів, зазначених у пунктах 160.3 — 160.6 цієї статті, зобов'язані утримувати податок з таких доходів, зазначених у пункті 160.1 цієї статті, за ставкою в розмірі 15 відсотків їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Згідно з п. 160.6 ст. 160 розділу III Кодексу передбачено, що страховики або інші резиденти, які здійснюють страхові платежі (страхові внески, страхові премії) та страхові виплати (страхові відшкодування) у межах договорів страхування або перестрахування ризиків, у тому числі страхування життя на користь нерезидентів, зобов'язані оподатковувати суми, що перераховуються, таким чином:

під час укладання договорів страхування або перестрахування ризику безпосередньо зі страховиками та перестраховиками-нерезидентами, рейтинг фінансової надійності (стійкості) яких відповідає вимогам, установленим спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг (у тому числі через або за посередництвом перестрахових брокерів, які в порядку, визначеному таким уповноваженим органом, підтверджують, що перестрахування здійснено в перестраховика, рейтинг фінансової надійності (стійкості) якого відповідає вимогам, установленим зазначеним уповноваженим органом), а також під час укладання договорів перестрахування з обов'язкового страхування цивільної відповідальності оператора ядерної установки за шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок ядерного інциденту, — за ставкою 0 відсотків (абзац четвертий п. 160.6 ст. 160 Кодексу);

в інших випадках, ніж зазначені в абзацах другому — четвертому цього пункту, — за ставкою 12 відсотків суми таких виплат за власний рахунок у момент здійснення перерахування таких виплат.

Виходячи з викладеного, платниками податку з виплат за договорами перестрахування ризиків на користь нерезидентів через страхових брокерів (постійні представництва брокерів-нерезидентів в Україні) є страховики.

Що стосується оподаткування доходів, отриманих нерезидентами із джерелом їх походження з України у вигляді внесків та премій на страхування або перестрахування ризиків в Україні (у тому числі страхування ризиків життя) або страхування резидентів від ризиків за межами України, то оподаткування таких доходів слід розглядати в контексті застосування міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, що набрали чинності, на користь яких страховиками здійснюються виплати, як це передбачено положеннями п. 160.2 ст. 160 розділу III Кодексу.

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПАУ,
заступник голови ДПС України С. ЛЕКАРЬ

До змісту номеру