• Посилання скопійовано

Щодо надання відповіді [щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання аптечними закладами лікарських засобів, виготовлених за рецептами лікарів]

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.08.2011 р. №9277/5/15-3316

Щодо надання відповіді [щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання аптечними закладами лікарських засобів, виготовлених за рецептами лікарів]

Суттєво. Якщо аптеками виготовляються лікарські засоби із дозволених до застосування в Україні діючих та допоміжних речовин, то для звільнення від ПДВ необхідно, щоб виробництво таких засобів та їх застосування були дозволені в Україні, а також щоб засіб було внесено до Держреєстру лікарських засобів.

! Аптекам

Державна податкова адміністрація України розглянула лист Міністерства охорони здоров'я України від 09.08.2011 р. №18.1806/11-02 щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання аптечними закладами лікарських засобів, виготовлених за рецептами лікарів, та в межах компетенції повідомляє таке.

Податковим кодексом України (далі — Кодекс) визначено чіткий перелік операцій, які звільняються від оподаткування податком на додану вартість. Відповідно до підпункту 197.1.27 пункту 197.1 статті 197 від оподаткування звільняються, зокрема, операції з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами). Тобто зазначена норма чітко визначає вимоги до лікарських засобів, операції з постачання яких звільняються від оподаткування, а саме, такі лікарські засоби повинні бути:

— внесені до Державного реєстру лікарських засобів;

— дозволені для виробництва і застосування в Україні.

Крім того, вищезазначена норма Кодексу не ставить вимоги щодо виробника зазначених лікарських засобів.

Таким чином, у разі якщо аптечними закладами виготовляються лікарські засоби із дозволених до застосування в Україні діючих та допоміжних речовин, то для застосування режиму звільнення від оподаткування податком на додану вартість до таких засобів необхідно, щоб виробництво та їх застосування були дозволені в Україні, а також щоб вироблений аптечним закладом лікарський засіб був внесений до Державного реєстру лікарських засобів.

Операції з постачання лікарських засобів, що виготовлені аптечними закладами та які одночасно не відповідають визначеним вимогам, оподатковуються податком на додану вартість у загальному порядку.

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України,
заступник голови ДПС України С. ЛЕКАРЬ

До змісту номеру