• Посилання скопійовано

Суть справи

Новини повинен знати кожен
Розділ новин — обов'язковий розділ будь-якого сайта фінансово-економічного напряму. Нова інформація у тому обсязі, в якому її подано на сайті www.dtkt.com.ua, потребує не лише вдалої систематизації, але й швидкого пошуку. Адже, крім усього, вона міститься у межах найактивнішого розділу, — який оновлюється найчастіше. Прискіпливість до систематизації і пошуку зумовлені ще й тим, що термін використання інформації на порталі не обмежений датою. Ви можете скористатися нею і пізніше. А тепер розповімо, як спростити процес відбору новин і зробити його максимально зручним.

Підстави для відмови в оплаті лікарняного листка
У чинному законодавстві є багато норм, якими і контролюючі органи, і платники податків, і працівники, і працедавці користуються за бажанням (а якщо такого бажання немає, в більшості випадків просто не звертають на них уваги). Досвідчений бухгалтер знає про ці норми і, як сапер, обережно і ретельно збирає максимум необхідних документів, щоб уникнути проблем під час перевірок. За ситуації, коли в країні спостерігається дефіцит бюджетних коштів, контролюючі органи зазвичай згадують про норми фіскальні — такі, що дають змогу державі заощадити свої кошти.
Коментований лист ФСС з ТВП від 09.09.2011 р. №2595-07 (див. у «ДК» №41/2011) — яскравий приклад застосування однієї з таких норм, що містяться в Законі №2240.

Хостинг — діяльність у сфері інформатизації?
Для ведення бізнесу підприємству треба, щоб про нього знало якомога більше людей. Отже, мати власну інтернет-сторінку вкрай важливо. А для її створення та обслуговування підприємство запрошує, як правило, програміста-підприємця, іноді платника єдиного податку. Послуги з інформатизації — єдиний вид послуг, які можуть придбаватися в підприємця-єдиноплатника з правом віднесення до витрат згідно з пп. 139.1.12 ПКУ. Розглянемо докладніше, що таке хостинг і для чого він застосовується.

ДПА про коригування без ПДВ
Коментований лист ДПАУ від 05.09.2011 р. №9962/5/15-3416 (див. у «ДК» №41/2011) розглядає декілька питань обкладення ПДВ, а саме:
1) відображення у податковій звітності розрахунку коригувань обсягів придбання товарів/послуг без ПДВ;
2) відображення у реєстрі виданих та отриманих податкових накладних та декларації з ПДВ послуг, отриманих від нерезидента, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ визначається за межами митної території України;
3) вимоги до печатки, якою скріплюється податкова накладна.
Роз'яснення ДПАУ та наш коментар щодо цього питання читайте далі.

Екологічний облік та системи бізнес-прогнозування
23.09.2011 р. в Києві відбувся практичний семінар «Запровадження нових моделей звітності відповідно до сучасних практик бізнес-прогнозування». Захід було організовано АССА (Асоціацією присяжних сертифікованих бухгалтерів) та Бізнес Освітнім Альянсом. Про основні моменти, що обговорювалися на семінарі, читайте нижче.

Зміна ціни або повернення товару
Майже у кожного підприємства трапляються випадки, коли товар повертається покупцем або відбувається зміна суми компенсації. Розглянемо, як перерахувати доходи та витрати і відобразити коригування ПЗ та ПК сторін. Окремо зазначимо порядок відображення таких операцій у перехідний період.

Автомобіль після ДТП: ремонт і відшкодування
Автомобіль не розкіш, а тому він використовується майже на кожному підприємстві. Під час експлуатації автомобіля можуть виникнути і неприємні моменти, наприклад ДТП. Що потрібно знати бухгалтеру для відображення ДТП в обліку?

Вливання з бюджету: оподаткування і облік-2
Ми продовжуємо розглядати тему цільового фінансування, розпочату у попередньому номері «ДК». У цій статті спинимося на відображенні таких операцій в обліку.

До змісту номеру