• Посилання скопійовано

Як заповнити платіжну інструкцію у разі перерахування коштів з поточного рахунку платника на електронний рахунок у СЕА ПДВ?

Рахунок у системі електронного адміністрування податку — це рахунок, відкритий платникові податку в Державній казначейській службі, на який перераховуються кошти відповідно до п. 200-1.4 ПКУ (п. 4 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 №569).

У разі недостатності коштів на електронному рахунку платника податку для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань платник податку у строки, встановлені ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань, перераховує на електронний рахунок необхідні кошти з рахунку в банку або небанківському надавачі платіжних послуг (пп. 1 п. 22 Порядку №569).

Платіжна інструкція має містити інформацію, що дає змогу надавачу платіжних послуг ідентифікувати особу платника й отримувача за платіжною операцією, рахунки платника й отримувача, надавачів платіжних послуг платника й отримувача, суму платіжної операції та іншу інформацію (реквізити), необхідну для належного виконання платіжної операції (ч. 2 ст. 40 Закону України від 30.06.2021 №1591-IX «Про платіжні послуги»).

Отже, у разі перерахування коштів з поточного рахунку платника на його електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ у платіжній інструкції треба заповнювати:

  • у полі «Отримувач» — назву платника;
  • у полі «Код» — податковий номер платника податку, за яким ведеться облік у контролюючих органах;
  • у полі «Банк отримувача» — «Казначейство України (ел. адм. подат.)»;
  • у полі «Рахунок отримувача» — номер електронного рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ за стандартом IBAN.

Поле «Призначення платежу» такої платіжної інструкції заповнюють з урахуванням вимог, установлених у розд. II Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженої постановою Правління НБУ від 29.07.2022 №163 (далі — Інструкція №163). Платник заповнює реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції так, щоб надавати отримувачу коштів повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється платіжна операція (п. 41 розд. ІІ Інструкції №163). Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України.

У разі перерахування коштів з поточного рахунку платника на електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ у полі «Призначення платежу» наводять роз’яснювальну інформацію про призначення платежу в довільній формі. Наприклад: «перераховано з рахунку в банку або небанківському надавачі платіжних послуг на електронний рахунок».

До змісту номеру