• Посилання скопійовано

В які строки можна скористатися правом на ПК за старими (в тому числі, розблокованими) ПН у 2024 році?

За загальним правилом стосовно права на ПК за п. 198.6 ПКУ — якщо платник ПДВ не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих ПН та РК до них, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної/розрахунку коригування.

Увага! Через воєнний стан діють окремі правила. Пунктом 80 підрозділу 2 розділу XX ПКУ передбачено, що суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені у ПН та РК до них, які зареєстровані в ЄРПН та які до 01.01.2022 протягом 1095 календарних днів з дати їх складення не були включені до податкового кредиту, включаються до податкового кредиту протягом 365 календарних днів з 01.08.2023, але не пізніше 1095 календарних днів з дати складення таких податкових накладних / розрахунків коригування до таких податкових накладних. При цьому строк зупинення в них не враховується.

Приклади включення ПК до декларації з ПДВ через ці правила ми навели тут.

За заблокованими ПН платник ПДВ — покупець не має права на формування ПК до дня розблокування. Тобто подбати про ПК покупця має продавець — саме він повинен подати документи для розблокування ПН. Але під час воєнного стану в цьому є свої нюанси. Їх ми докладно розглянули в статті за посиланням.

До змісту номеру