• Посилання скопійовано

Як зменшити компенсуюче ПЗ в разі зміни напряму використання ОЗ?

Якщо товари/послуги, необоротні активи, за якими нараховано компенсуюче ПДВ, надалі починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності, у тому числі переведення невиробничих необоротних активів до складу виробничих необоротних активів, платник податку може зменшити суму податкових зобов’язань, що були нараховані відповідно до п. 198.5 ПКУ, на підставі РК до зведеної ПН, зареєстрованого в ЄРПН (абз. 6 п. 198.5 ПКУ).

Таким чином, за буквального розуміння абз. 6 п. 198.5 ПКУ зменшити суму ПЗ потрібно у той момент, коли ОЗ, за якими нараховано компенсуюче ПДВ, фактично почали використовуватися в оподатковуваних операціях. А не тоді, коли тільки змінилися очікування, плани щодо використання ОЗ.

Потрібно скласти РК до зведеної ПН.

ДПС консультує: якщо після складання та реєстрації в ЄРПН зведеної ПН, складеної на виконання вимог п. 198.5 ПКУ, платник податку починає надалі використовувати товари/послуги в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності або виявляє помилку у такій зведеній ПН, він може скласти РК до такої ПН, в якому зі знаком «-» у тих графах, заповнення яких передбачено, зазначити показники щодо товарів/послуг, які починають використовуватися в оподаткованих операціях у межах госпдіяльності або виправляються. При цьому у графі 1.2 такого РК в обов’язковому порядку наводять номер за порядком рядка зведеної ПН, що коригується.

Другим рядком РК до такої ПН платник податку зазначає виправлені показники обсягу товарів/послуг. При цьому у графі 1.2 такого РК наводить новий черговий порядковий номер рядка, якого не було у зведеній ПН, що коригується.

У графі 2.1 РК у всіх рядках, які заповнюються у зв’язку з таким коригуванням, фіксують код причини коригування «201» — «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ».

Рядку ПН, що коригується, зазначеному зі знаком «-», та новому(им) рядку(ам) із виправленими показниками, що його замінює(ють), присвоюють однаковий порядковий номер групи коригування, який зазначають у графі 2.2 табличної частини РК, та наводять однакову причину коригування.

У графі 3 «Опис (номенклатура) товарів/послуг, вартість чи кількість яких коригується» РК до такої зведеної ПН проставляють дати складання та порядкові номери ПН, складених з метою нарахування податкових зобов’язань згідно з п. 198.5 ПКУ, відповідно до яких проводять коригування. При цьому кожну таку ПН наводять в окремому рядку.

Бухгалтерський облік такої операції ми докладно розглянули у цій статті.

До змісту номеру